Mici și abia pârguite, se prezintă îndrăzneț cu prețuri de peste 30 de lei kilogramul și, deocamdată, nu au același succes ca cireșele din străinătate, care costă aproape dublu.

Între timp, s-au ieftinit și căpșunile românești, pe măsură ce în sere se coc și alte soiuri, pe lângă cele timpurii.
Imaginea oferită de acest solar este una dintre cele mai pitorești, dar trufandalele costă.

Până acum, fermierul a vândut căpșunile cu 30 de lei kilogramul. Însă vrea să mai scadă prețul, ca parfumatele fructe să fie mai accesibile.

Leo Pit, cultivator: ”Avem cantități acum un pic mai mari și de mâine o să scădem și noi prețul, până vom ajunge la un preț mai convenabil pentru toată lumea, pentru tot românul”.

Culmea e că la Oradea, unde căpșunile se vând dintr-o căpșună, oamenii stau la rând ca să cumpere.

Client: ”Fiind prima data pe an, eu zic că un pic piperat, dar încă acceptabil”.
Reporter: Cât costă?
Vânzător: 60 de lei, 2 kilograme”.

Mergând spre sudul țării, trufandalele românești sunt mult mai ieftine. Patru soiuri de căpșuni, pe aceeași tarabă, de la același producător din Zimnicea. Asia, cu fructul mare și dulce. Frăguță, mic și aromat. Alba, rezistent și parfumat. Și Clairie, o explozie de gust.

Prețul pe kilogram e între 15 și 25 de lei. De unde diferența? Producătorul spune că alege prețul în funcție de productivitate, perisabilitate și de cât de ușor se culeg de pe plantă.

”- Cumpărați?
- Da. Un kilogram.
- O să-mi iau doar un kilogram. La 20.
- Cât e aici? 20!”.

Trecem la cireșe, unde clienții cer, în general, doar câteva sute de grame. Chiar și cele romanești, timpurii, nu foarte rumene, costă 35 de lei kilogramul. Mai cerute sunt însă cele grecești.

”- Săptămână trecută au fost 80-100 de lei, azi, duminică, 45 de lei.
- Noi suntem 6, dați-mi 6! Dar să fie mari, grăsuțe!”.

Recoltăm așadar din lădiță 6 cireșe și le aliniem pe cântar. 

Vânzător: 2 lei 70!
Client: Ca să-ți faci pofta, ar merge, dar dacă iei o pungă întreagă, e clar că faci o investiție”.
Client: M-ați prins!
Reporter: La cireșe...
Client: Dar nu le-am furat, le-am plătit!
Reporter: Pentru cine sunt?
Client: Pentru domnișoar asta. Prima oară anul ăsta!”.
Reporter: Câte persoane la 400 de grame de cireșe?
Client: Eu. Doar eu. Sunt fructele mele preferate”.

Nu uitați că și căpșunile, și cireșele, trebuie bine spălate. Cumpărați-le numai din locuri în care vânzătorii poartă mănuși, iar alți clienți nu au acces cu mâinile goale.