Ciresele romanesti de "mai" pleaca aproape toate la export. 10.000 de euro castig pentru o singura familie. Nemtii ofera si 5 euro/kg
Am avut o super productie de capsuni, dar aproape zero din aceasta cantitate s-a dus la export. In schimb, intr-un an nu foarte bun, gustoasele cirese romanesti de "mai" pleaca aproape toate in straintate. Fermierii prefera piata externa, in special din Rusia, pentru ca strainii sunt seriosi, isi iau marfa singuri, dar mai ales platesc la timp. Iar pe tarabele noastre, raman bine fardate, dar fara gust, ciresele din Spania sau Grecia.
In judetul Bistrita, in localitatea cu nume predestinat, Ciresoaia, este raiul cireselor dulci si carnoase. Dulce este si profitul cultivatorilor, pentru ca anul acesta o singura familie va castiga cel putin 10.000 de euro, mai ales dupa ce strainii s-au aratat interesati sa cumpere toata productia care se traduce sute de tone.
"Daca nu s-ar mai gasi cirese in Ciresoaia, am muri. Ne asteptam sa vina rusi si italieni, sa avem vanzare mult mai mare si sa dam la preturi rezolnabile", a spus Joo Adelka, pomicultor
La Tuzla, in judetul Constanta, lucrurile stau exact pe dos. Iarna a fost blanda, primavara nefiresc de calda, asa ca pomii au inflorit prea devreme. Cand nu se mai astepta nimeni, a venit un val de frig care a terminat fructele. De pe 10 hectare, daca vor fi adunate 30 de tone, in conditiile in care in 2012 recolta a fost de trei ori mai bogata.
Si aici producatorii prefera varianta exportului. "In momentul in care ai stabilit un contract la export, ai negociat un pret, ala este, pretul e fix. La piata interna, pretul este volatil, marfa este perisabila, puterea de cumparare, mica", a explicat Valentin Barbu, fermier.
La statiunea de cercetari pomicole Miroslava, din judetul Iasi, cresc cele mai grasute cirese din tara. Un fruct poate sa cantareasca si 12 grame. Rusii vor marfa si de aici.
"Piata romaneasca nu ar putea absorbi intreaga productie de cirese din Romania. Degeaba ii explici omului: Domnule, ia si cireasa mica, el vrea, ca asa e invatat, fructul cat capul", a declarat dr.ing. Margareta Corneanu, reprezentantul statiunii de cercetare.
Esticii sunt dispusi sa dea intre un euro si 2 euro pentru un kilogram. Producatorii sunt multumiti, pentru ca in varf de sezon li s-ar strica marfa pe taraba daca ar cere mai mult de 3 lei. Alti fermieri si-au gasit parteneri de afaceri in Italia, unde sunt apreciate fructele confiate, sau in Germania. Nemtii ofera si 5 euro pe kilogram.