Producatorii de capsuni au amanat culesul ca sa obtina un pret mai bun. In loc sa faca proft, sunt pe pierdere pentru ca s-au trezit prea multi in piete
Desi suna incredibil, si belsugul strica. Au aflat-o cu amaraciune producatorii de capsuni, care au amanat de la zi la zi culesul, in speranta ca vor obtine un pret mai bun. Mare greseala. Acum se uita cum se strica fructele pe campuri. In loc sa faca proft, sunt pe pierdere, pentru ca s-au trezit prea multi in piete.
Initial, agricultorii s-au bucurat nevoie mare ca productia de anul acesta o intrece cu 40% pe cea de anul trecut. Cand colo, in loc sa se imbogateasca, acum au probleme mari. In primul rand nu au angajati calificati.
"Sunt de cules o gramada. Mai sunt o gramada si verzi, sunt mari, frumoase, dar la pretul asta mai ca nu se merita sa-i culegem."
In zona Halmeu, un tanar a cultivat capsuni pe cinci hectare. A intrat des printre randurile cu fructe parfumate, dar a amanat de la o zi la alta culesul, pentru ca nu avea unde sa-si vanda marfa la pretul dorit. Acum este prea tarziu.
In piete, de doua luni capsunile troneaza pe tarabe.
Producatorii spun ca au ajuns la capatul rabdarii. Din Satu Mare, kilogramul se vinde cu 2 lei langa tarla, insa intermediarii ajung sa dubleze pretul, iar aceeasi marfa se vinde la Cluj cu 5,5 lei pe kilogram.
Pentru cei care au muncit pamantul situatia este disperata.
"Se strica si le aruncam. Le aruncam ce sa facem cu ele? Ca astea pana maine nu-s mai bune de nimic."
"Le dam la porci si la gaini ce sa facem?"
Producatorii ar fi putut avea profitul dorit daca directionau din timp marfa catre fabricile de dulceturi. Poate anul viitor, daca ii invata cineva cum sa faca asta.