Avem forta de munca si un potential fantastic. Primii care au inteles toate aceste lucruri au fost strainii, care au adus bani si tehnologie si incep sa miste motorul agriculturii.

Mai ales ca anul acesta am avut recolta bogata este momentul sa ne trezim si sa constientizam ca putem produce din pamant si iarba verde… crestere economica.

Romanul la cumparaturi: carne din Germania, rosii din Spania, cartofi din Franta, ardei din Olanda, mere din Italia, iar ceapa… trufanda exotica de Egipt. Pana si lapte bem in mare parte din Ungaria, Polonia sau Cehia.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca Romania are capacitatea sa hraneasca 80-100 de milioane de oameni. Dar…

Nu ne hranim nici pe noi in acest moment. Agricultura noastra este cel mai nereformat sector din economie, cel mai inefficient”, spune analistul economic Ionut Dumitru.Aproape 40% din populatie locuieste in zona rurala si produce doar 7% din PIB. In mod clar ai o ineficienta foarte mare acolo si ai o rezerva foarte mare de crestere a eficientei”, completeaza analistul.

Avem pamant si avem cele mai multe ferme din Uniunea Europeana:

TEREN ARABIL: 8,2 MILIOANE HA
1 MILION HECTARE - PARLOAGA
3,9 MILIOANE FERME

La noi, majoritatea fermelor sunt mici: sub 3 hectare - taranul munceste sa nu moara de foame, pe cand in Germania - micul agricultor are cel putin 20 de hectare.

Diferenta se vede cu ochiul liber si se vede si in statistici: in timp ce taranul roman abia reuseste sa supravietuiesca, agricultorul german reuseste sa hraneasca 80 de guri. Si se vede si in preturi: la nemti, carnea, laptele sunt mai ieftine!

Taranii din vest au inteles cat de importanta este agricultura. Cu bani putini si multa imaginative, unii si-au deschis magazine satesti: au eliminat intermediarii care scumpeau mancarea. Altii au mizat pe cooperativizare: chiar sate intregi s-au unit si s-au specializat pe un produs: fie porci, fie legume eco sau cartofi.

Dar in concurenta cu colosii care investesc bani gramada, micul agricultor se simte abandonat, neputincios, distrus. Mai mult incurcati decat ajutati de autoritati, unii reusesc totusi sa fie rentabili: dar inteleg ca n-au cum sa se razboiasca cu marile firme agrare.

Pana si businessman-ul cu guler alb investeste azi in parloaga si la coada vacii, fiindca miroase a profit. Un lucru e cert: productia e motor al economiei. Industria e pe butuci, asadar agricultura este sansa noastra. Ar insemna pentru noi toti mancare, locuri de munca, putere de cumparare, ceea ce s-ar traduce prin boom economic. Cam cum au fost constructiile, dar cu bataie mai lunga.

Fiindca intr-o lume amenintata cu foametea globala, in care oficialii europeni ne pregatesc psihic pentru cura cu insecte, iar alchimistii abia asteapta sa ne serveasca o carne sintetica, mancarea e aur! De astazi, Stirile ProTV va invita la tara. Vom intra in curtile romanilor harnici, care vor si pot si dau o lectie celor care se vaita. Vom merge in Germania, unde taranii ne invata sa pretuim pamantul si sa scoatem valoare din el. Fiindca e cea mai mare bogatie a noastra! Si singura sansa a Romaniei de a deveni o forta economica.