"Prioritatea zero pentru agricultura romaneasca este organizarea, productia a crescut, acesta este un an cu productie buna, care ar fi putut fi mai bine valorificata daca agricultorii ar fi organizati si ar exista o constanta in sustinerea agriculturii, probabil ca si aceasta lipseste. Sectorul are nevoie de decizie politica pe termen mediu si lung", a declarat oficialul european, prezent in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Dacian Ciolos spune ca, in statele membre in care agricultura reuseste sa dezvolte de la an la an, exista constanta, indiferent de cine este ministru.

Intrebat cum comenteaza faptul ca, in ciuda productiei agricole bune de anul acesta, o mare parte a recoltei a ramas pe camp, comisarul spune ca exista cumparatori, problema este ca nu are cine sa o vanda. "Exista o evolutie a volumului de produse pus pe piata de romani. Lucrurile merg bine in sectorul cerealelor, daca producatorii medii isi vor putea mari capacitate de stocare atunci isi pot negocia si pretul in cativa ani", spune acesta.

Insa, lipseste veriga stocarii din lantul producator - produs finit. „E o inertie care ramane din vechiul sistem cand statul cumpara totul, el era cel care vindea apoi. Atunci inginerul doar producea, acum trebuie sa fie si un economist sa isi vanda produsele”, adauga Ciolos.

"Capacitatea de stocare poate tine de investitori privati, dar si taranii trebuie sa vanda pe factura, producatorul trebuie incurajat sa vanda asa, nu doar pe marginea santului sau in piete", arata el.

Ciolos mai spune ca in Romania exista o singura organizatie de producatori in sectorul legumelor si ca multi fermieri vand la "negru".

"Prin viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC), in ceea ce priveste banii pentru investitii, vom da o cofinantare mai mare pentru organizatii tocmai ca sa incurajam formarea lor", adauga Ciolos.

El mai explica si faptul ca bugetul alocat Romaniiei pentru plata subventiilor la hectar va creste, in intervalul 2014-2020, cu 3 miliarde de euro. "Daca nu cultiva nimic nu vor mai primi subventii", spune el.

Vedeti in intregime, gratuit, emisiunea "Dupa 20 de ani" pe Voyo.ro.

Citeste si

Cum il impulsioneaza CE pe tanarul fermier sa renunte la visul corporatist. Oficialii europeni promit subventii cu 25% mai mari VIDEO