Bataie pentru banii de drumuri agricole si comunale. Primariile au solicitat, in cinci zile, fonduri de peste 1 mld. euro, de 10 ori peste alocarea disponibila
Primariile si ONG-urile din Romania au solicitat in cinci zile fonduri nerambursabile europene in valoare de 1 miliard de euro pentru finantarea proiectelor privind infrastructura de acces agricol (drumuri agricole), infrastructura rutiera (drumuri comunale) si infrastructura educatioanla, a anuntat luni Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
AFIR a precizat ca fondurile nerambursabile alocate pentru infrastructura de acces agricola, prin programul din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, au fost epuizate in totalitate ca urmare a solicitarilor de finantare primite de Agentie inainte de termenul limita al sesiunii, 30 iunie 2017.
De la deschiderea sesiunii, in 28 martie 2017, au fost depuse pentru finantare infrastructura agricola, 386 de proiecte de investitii, pentru care beneficiarii au solicitat fonduri nerambursabile in valoare de peste 365 milioane de euro.
Astfel, AFIR a primit, in primele 5 zile ale sesiunii, solicitari de finantare care depasesc de peste 10 ori alocarea financiara stabilita.
De asemenea, fondurile disponibile pentru componenta de infrastructura rutiera, precum si cea pentru infrastructura educationala si sociala, pentru zone nemontane, au fost epuizate in primele 5 zile ale sesiunii 2017.
Pentru investitii in infrastructura rutiera din mediul rural (drumuri comunale), AFIR a primit 369 de proiecte in valoare de peste 370 milioane de euro. Astfel, Agentia a primit de trei ori mai multe solicitari de finantare decat alocarea.
Totodata, au fost epuizate si fondurile disponibile pentru investitii in infrastructura educationala si sociala din mediul rural pentru zone nemontane. Agentia a primit 123 solicitari de finantare in valoare de peste 47 milioane de euro.
Potrivit institutiei, dupa finalizarea evaluarii de catre expertii AFIR, proiectele vor fi selectate in functie de punctajul obtinut la criteriile de selectie, in ordine descrescatoare. Punctajul minim al proiectelor care vor putea intra la finantare in sesiunea din acest an este de 80 de puncte pentru proiectele de infrastructura agricola si de 50 de puncte pentru proiectele de infrastructura rutiera si educationala, restul teritoriului.
Mai multe despre:
#finantari#agricultura
Pe acelasi subiect: