Autoritățile înăspresc condițiile pentru achiziția de terenuri agricole în România, după ce 40% au ajuns în posesia străinilor
Teren, agricultura
După lungi dezbateri, legea vânzării terenurilor agricole va fi modificată, astfel încât să controleze accesul străinilor la pământul românesc, roditor şi la preţ încă bun.
Potrivit unui studiu realizat de Parlamentul European, 40 la sută din terenurile agricole din România aparţin străinilor.
Cifra pe care autorităţile noastre nu o confirmă. Din 13 milioane de hectare, suprafaţa agricolă din România, în jur de 5 milioane ar aparţine străinilor, potrivit studiului realizat de Parlamentul European.
Propunerile de modificare a legii ar urma să îngreuneze procedurile pentru străinii interesaţi de pământul nostru agricol.
Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților: “Am pus niște condiții legat de activitatea celor care cumpără terenuri: să fie strict din domeniul agriculturii astfel încât terenurile să nu fie un capital de specula și bineînțeles legată de cetățenia celor care cumpără, am zis noi, să aibă un istoric în România cu cetățenie de cel puțin 5 ani de zile.”
Statistic, spun cei din comisia parlamentară pentru agricultură, cele mai multe terenuri au fost cumpărate de străini în vestul ţării iar de curând, arabii au luat în arendă Insula Mare a Brăilei, cea mai mare zonă compactă agricolă din estul Europei. Dar vânzări masive s-au făcut şi în sudul ţării.
Tranzacţiile cu terenuri agricole au atins anul trecut un nivel record: peste 150.000 de hectare au fost puse în vânzare. Iar tot mai mulţi străini vor să ne lucreze pământul.
Să luăm ca exemplu judeţul Ialomiţa. Aici există o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare din care străinii folosesc 48.000 de hectare, aproape 15 la sută din total. Terenurile fie au fost cumpărate, fie au fost luate în arendă.
Primar: “Nici eu nu îmi explic, probabil tot din cauza sărăciei, oamenii au hotărât să îşi vândă masiv terenurile. Preţurile au fost cât de cât tentante pentru străini.”
Un cetățean francez deţine 500 de hectare în judeţul Călăraşi şi spune că preţurile au crescut de până la 15 ori, în ultimii ani.
Cetăţean francez: “Spune că eu sunt străin şi pot să le dau mai mult. Se scumpeşte mereu şi acum e între 4 şi 5 mii de euro hectarul. Când am venit în 2000 era 300 de euro.”
Soţia cetăţeanului francez: “Preţul pe care îl plătim pentru un hectar e de două ori mai scump decât ceea ce ar cumpăra un român.”
Iar în vestul ţării un hectar de teren agricol porneşte de la 3000 de euro şi ajunge până la 10.000 de euro.
Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură Timişoara: “Dar agricultura la ora actuală este un sector productiv şi rentabil. Oricum, preţurile au crescut enorm de mult. Preţul diferă dacă suprafaţa de teren este intabulata sau nu, în cartea funciara, în funcţie de mărimea suprafeţei şi poziţionarea.
În ultimii ani investitorii din afara Uniunii Europene, în special din ţările arabe, au cumpărat sute de mii de hectare de teren.
Pe acelasi subiect: