ANSVSA atentioneaza asupra riscului de pesta porcina africana in Romania, care poate produce mari pierderi economice crescatorilor de animale
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) atentioneaza asupra riscului de pesta porcina africana, confirmata in UE, boala care nu se transmite la om, dar produce mari pierderi economice.
Evenimentele epidemiologice de la inceputul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porci mistreti din state membre ale Uniunii Europene (Lituania si, recent, Polonia), fac necesara avertizarea publicului larg din Romania cu privire la evolutia acestei boli, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Boala nu se transmite de la animale la om si nu afecteaza omul.
Procentul de imbolnaviri si mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii si a restrictiilor impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci.
Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.
In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp, arata ANSVSA, precizand ca, pana in prezent, boala nu a fost niciodata confirmata in Romania.
In vederea unei interventii rapide si eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetatenii trebuie sa anunte imediat autoritatile sanitare veterinare orice cetatean care vine in contact cu porcii domestici si salbatici si recunoaste urmatoarele semne de boala: mortalitatea ridicata, aproape de 100 la suta, intervenita intr-un timp extrem de scurt, temperatura foarte ridicata (40,5 - 42 grade Celsius) si stare febrila, roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului, lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24 - 48 de ore inaintea mortii, vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin: hranirea porcilor cu resturi de la bucatarie, cand originea carnii de porc folosita la gatit nu este cunoscuta, vectori biologici (capuse din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectati ca: vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala, sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala si raman purtatoare de virus.
De asemenea, au fost informati si fermierii, operatorii economici, asociatiile de crescatori de animale si admistratorii fondurilor de vanatoare, carora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcina africana.
Mai multe despre:
#ANSVSA#pesta porcina
Pe acelasi subiect: