Vezi cati bani poti lua de UE ca sa-ti faci ferma!
Daca te-ai decis sa-ti faci o ferma, atunci UE te ajuta sa o pui pe picioare. Atentie insa! Trebuie sa ai maximum 40 de ani si sa urmezi cateva cursuri de pregatire.
Cu multa munca si putina initiativa poti sa devii fermier si sa primesti bani de la UE, prin Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri. Doar anul trecut, peste 1.700 de tineri si-au infiintat o ferma cu finantare europeana.
O conditie importanta este sa ai mai putin de 40 de ani. In plus, trebuie sa provii dintr-o familie de agricultori si in anul dinaintea depunerii proiectului de finantare sa fi lucrat cel putin 50% din timpul tau intr-o ferma (dar nu neaparat in cea a familiei).
Poti lua bani pentru infiintarea unei ferme pomicole, de crestere a pasarilor, dar si pentru apicultura.
Poti depune proiect in doua intervale anul acesta: intre 1 si 29 iulie si intre 3 si 31 octombrie. In total sunt disponibile 10 milioane de euro.
Cursurile de calificare sunt obligatorii
Iar daca ai trecut toate aceste conditii, trebuie sa stii ca si cursurile de calificare sunt obligatorii. Iar acestea trebuie urmate in primii trei ani de la primirea sprijinului.
Ce cursuri trebuie sa urmezi
-managementul exploatatiei agricole
-contabilitatea fermei
-protectia mediului
-agricultura ecologica
Atentie! Trebuie sa fii absolvent de liceu sau sa ai minimum 10 clase, cu profil agricol.
Cati bani poti lua
Uniunea Europeana iti da intre 10.000 si 25.000 de euro pentru finantare. Banii se primesc in doua transe: 60% la momentul aprobarii cererii de finantare, iar 40% la finalizarea actiunilor din planul de afaceri, dupa verificarea acestora de catre cei de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Poti lua mai multi bani, daca exploatatia in care investesti bani este a ta si nu in arenda, daca esti membru al unui grup de producatori ai unei asociatii profesionale cu profil agricol sau al unei cooperative agricole.
La ce trebuie sa fii atent?
Chiar daca lucrurile pot parea simple la prima vedere, ai grija cum intocmesti documentatia proiectului. Poti sa iti alegi si o firma de consultanta care sa te ajute cu toate detaliile, dar ai grija sa semnezi contract cu aceasta atat pentru perioada de obtinere a banilor, cat si pentru cea in care vei implementa proiectul propriu-zis.
Daca ai mai avut contracte de finantare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, dar nu ai respectat clauzele contractuale si ti-a fost reziliat proiectul in urma cu mai putin de un an, nu poti lua bani.
Iar daca ai o firma mica, intre
Ce trebuie sa contina planul de afaceri
-detalii privind situatia fermei preluate
-descrierea in detaliu a investitiilor, a programelor de formare profesionala si a serviciilor
-detalii privind utilizatorilor fondurilor nerambursabile
-trebuie sa demonstrezi ca vei pune la punct o ferma viabila din punct de vedere economic
-trebuie sa mentionezi numele proiectului, data intocmirii si cursul de schimb leu/euro al Bancii Central Europene valabil la data elaborarii acestuia
Bani pentru agricultura ecologica
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca Romania este printre primele 20 de tari ale lumii in ceea ce priveste produsele agroalimentare ecologice. Ministerul sprijina acest sector acordand trei milioane de euro pentru agricultura ecologica in zonele defavorizate.