Darius are 32 de ani si a reusit sa ajunga in regiunea Lyon, unde a lucrat la mai multe ferme de bovine. De la francezi a copiat modelul succesului si cand s-a intors in satul natal a accesat 25.000 de euro de la Uniunea Europeana. Acum se mandreste cu ferma lui, unde totul este automatizat.

Si Cosmin a profit de sansa care i s-a oferit si a plecat impreuna cu tatal lui in Franta, unde au invatat cum sa-si eficientizeze munca: "Cand am venit in tara am incercat sa imi dezvolt ferma. Atunci aveam 15 vaci, acum am 40. Am reusit sa ridicam productia de lapte la 15-20% de cum era inainte".

Si alti sateni au copiat modelul adus de tineri din strainatate si au reusit sa isi dezvolte micile afaceri.

„Am pus adapatoare automate si aici beau cand le este sete, nu le fac eu program. Nu mai sunt stresate vacile, au alte conditii", spune Didiomid Eres, fermier.

„Am incercat sa identificam tineri care au terenuri si au posibilitatea sa faca si agricultura si i-am incurajat sa plece la stagii de pregatire acolo, sa vina sa aplice ce au vazut", spune Teodor Costea, reprezentantul asociatiei.

Asociatia i-a ajutat pe tineri sa ajunga in fermele din Franta printr-un parteneriat de infratire intre localitati, si asta fara a cheltui niciun leu.