"Fondul se constituie din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii, din sumele existente la dispozitia ministerului provenite din sumele rambursate de institutiile de credit si din sumele disponibilizate ca urmare a restituirii imprumuturilor acordate Fondurilor de Garantare pentru emiterea scrisorilor de garantie in favoarea APDRP", se arata in textul unei ordonante de Urgenta aprobate astazi de Guvern, citata de Mediafax.

Pentru acordarea de microcredite de investitii in domeniul agricol, neeligibile pentru finantarea din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) sau obiective de investitii situate sub nivelul minim de finantare din PNDR, suma maxima este de pana la 15.000 de euro pentru un beneficiar.

Vor primi pana la 75.000 de euro credite pentru asigurarea cofinantarii unor proiecte de investitii in domeniul agricol cu o valoare eligibila de pana la 125 000 Euro si fermele de familie care beneficiaza de sprijin prin PNDR.

Totodata, fermierii vor primi microcredite de maximum 25.000 de euro pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agricole. Fondul va fi "accesat si derulat" de catre institutii financiare bancare si nebancare.

Termenul maxim de restituire a creditelor este de 10 ani, iar perioada de gratie acordata de institutiile pentru beneficiarii de microcredite credite este cuprinsa intre unu si trei ani, in functie de specificul proiectului de investitii.

Anual, prin ordin al ministrului Agriculturii, se stabilesc tipurile de investitii care pot beneficia de microcredite, precum si plafonul maximum de microcreditare finantat. Termenele de rambursare a microcreditelor si de plata a dobanzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere intre beneficiarii microcreditului si institutia selectata.

Microcreditele acordate pot fi garantate de fondurile de garantare si/sau de catre imprumutat prin garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole, plantatiilor sau orice alte garantii agreate de institutiile de credit.

Statul garanteaza jumatate din valoarea creditelor pentru cumpararea terenurilor agricole

Statul garanteaza pana la jumatate din valoarea creditelor pentru achizitia de terenuri agricole si 80% din valoarea imprumuturilor contractate de fermieri pentru finantarea investitiilor in domeniul agricol, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate miercuri de Guvern.

Statul garanteaza pana la maxim 50% din valoarea creditului acordat de catre institutiile finantatoare pentru achizitia de terenuri agricole, iar imprumutul va reprezenta cel mult 90% din valoarea suprafetelor achizitionate, restul de 10 % urmand sa fie contributia proprie a beneficiarului, relateaza Mediafax.

Diferenta de garantii necesare pentru acoperirea integrala a creditului si a dobanzilor aferente va fi asigurata de catre imprumutati cu terenurile achizitionate si/sau alte bunuri aflate in proprietate.

Totodata, statul garanteaza pana la maxim 80% din valoarea creditelor acordate de institutiile finantatoare fermierilor pentru finantarea investitiilor in domeniul agricol si al productiei agricole.

Garantiile acopera, dupa caz, pana la maxim 80% din valoarea finantarii acordate de institutiile finantatoare, iar suma maxima este 2,5 milioane de euro.