34% dintre copiii din Coasta de Fildes muncesc pe plantatiile de cacao. Multi nici nu au gustat vreodata ciocolata
Mai mult de o treime (34%) dintre copiii din Republica Coasta de Fildes muncesc pe plantatiile de cacao, deoarece producatorii nu isi permit sa plateasca forta de munca, in special din cauza pretului mic pe care il primesc pentru produsele lor. Multi dintre acestia nu si-au permis vreodata sa cumpere produsul finit, ciocolata.
"De multe ori nici macar nu stiu ca ciocolata este facuta din cacao pe care ei o produc. Cei mai multi dintre producatori nu au mancat niciodata un baton de ciocolata, deoarece nu isi permit, iar multi traiesc in medii defavorizate, nu au apa curenta, electricitate, nu dispun nici macar de o scoala", a declarat vineri secretarul national pentru Agricultura in cadrul Federatiei Sindicale Union Generale des Traveilleurs de Cote d'lvoire, Marie Jeanne Nzore Kombo.
Potrivit acesteia, copiii sunt pur si simplu trimisi pe plantatii sa imprastie substante chimice sau "sa care cosurile imense pe cap ori sa intre in contact cu toate acele substante nocive".
"Astea sunt in mod normal forme interzise de exploatare. Sarcina noastra principala este aceea de a combate, de a lupta impotriva acestei forme de exploatare a copiilor. Exista la nivel national un comitet interministerial care combate aceasta forma de exploatare si un comitet de supraveghere a acestor activitati, condus de prima doamna a Republicii, din care si noi facem parte. Producatorii de cacao sunt constienti ca nu este bine ceea ce fac, insa recurg la aceasta metoda deoarece nu au bani pentru a angaja forta de munca. Pentru ca un copil sa poata munci, trebuie sa aiba cel putin 15 ani. Important este ca produsul sa fie bine platit, astfel incat producatorii sa beneficieze de conditii bune de munca si sa nu recurga la copii in derularea acestor activitati specifice", a mai spus Marie Jeanne Nzore Kombo.
La randul sau, Petru Dandea, vicepresedintele CNS Cartel Alfa, a explicat ca producatorii de cacao obtin foarte putini bani pentru produsele lor.
"Corporatiile multinationale utilizeaza un lant de mici comercianti locali, aduna produsele la un pret platit producatorului foarte mic, si o introduc pe piata mondiala, la preturi mult mai mari. Un euro si jumatate costa un kilogram de cacao bruta produsa in Africa Subsahariana. Multe dintre companiile locale din Coasta de Fildes si din alte state din Africa Subsahariana utilizeaza pe scara larga munca copiilor in productia de cacao, un fenomen extrem de grav si cu efecte sociale extrem de grave", a mentionat Petru Dandea.
Marie Jeanne Nzore Kombo sustine ca parintii se vad nevoiti sa-i puna la munca, "tocmai pentru a aduce un banut in casa".
"Totodata, este nevoie de supravegherea frontierelor, de acorduri intre state, pentru a impiedica traficul de copii. Ca parte dintr-o retea de trafic, parintii primesc niste banuti, apoi copiii sunt dusi sa munceasca pe plantatii, in conditii dificile. De aceea avem nevoie de sprijinul si bunavointa tuturor pentru a ajunge intr-o buna zi sa eradicam acest fenomen. Este nevoie si cei care cumpara produsele lor sa se gadeasca la conditiile dificile in care s-au produs acele bunuri pentru a le plati mai bine, tocmai pentru a elimina problema aceasta. Este o munca atat de dificila, astfel incat producatorul nu isi scoate cheltuielile. Exista si represiunile din partea traficantilor de copii", a explicat secretarul national pentru Agricultura, in cadrul Federatiei Sindicale Union Generale des Traveilleurs de Cote d'lvoire.
Vicepresedintele CNS Cartel Alfa a explicat ca, si in Romania, in mediul rural, copiii familiilor cu venituri reduse sunt exploatati prin munca din cauza saraciei, fiind nevoiti sa abandoneze scoala.
"Exista o statistica a Ministerului Muncii, a Ministerului Educatiei, care vorbeste despre copii care parasesc timpuriu scoala. Noi stim ca, in realitate, de fapt, acesti copii sunt practic obligati sa munceasca in cadrul gospodariilor sau parintii accepta sa ii trimita sa munceasca pentru alte persoane, in mediul rural, din cauza nivelului de trai scazut, veniturilor foarte mici ale familiei. In loc sa ii trimita la scoala, prefera sa ii trimita sa aduca un banut acasa, din care sa traiasca. Este situatia familiilor sarace sau foarte sarace din mediul rural. Pe aceasta statistica a copiilor care parasesc timpuriu scoala stim ca marea lor majoritate sunt copii din mediul rural care provin din familii cu venituri reduse", a explicat Dandea, transmite Agerpres.