Potrivit unui comunicat al ANAF semnat de seful Agentiei, Gelu Stefan Diaconu "Ieri, i-am propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare care sa consolideze autonomia decizionala a ANAF, in afara conditionalitatilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral.

De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profunda a institutiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, in aprilie 2013, consider ca aceasta solutie de management, care distanteaza ANAF de posibilele influente poltice, este singura varianta reala si profesionista.

Am ales aceasta solutie dupa analiza atenta a mai multor documente, dintre care raportul anual "Tax administration 2015", recent publicat de OECD, raportul de asistenta tehnica al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenta al Bancii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizarii ANAF precum si blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

De asemenea, consider ca fara o autonomie institutionala sporita, reforma ANAF care inseamna in primul rand transformarea intr-un adevarat partener al mediului de afaceri si nu doar o simpla unealta de adus bani la buget, nu poate fi implementata pana la capat.

Cine cunoaste cu adevarat ce inseamna activitatea ANAF stie ca ANAF nu poate finaliza aceasta reforma din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister.

Totodata, aceasta schimbare profunda nu poate avea loc in conditiile in care ANAF depinde de prea multe ori de bunavointa si interesele unor institutii precum Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci cand vine vorba de avizarile necesare in cadrul procesului de restructurare sau isi iroseste resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicata prea mult in activitatile de control, fapt constatat si certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.

Sper ca acest proiect va beneficia de intreg sprijinul factorilor decidenti si va fi implementat cat mai curand, in conditiile in care cei mai buni specialisti ai nostri se apropie de finalizarea redactarii proiectului ce va fi supus unor analize si rafinari ulterioare. Mai multe detalii vom oferi dupa finalizarea proiectului"

 

Miercuri dimineata, premierul VIctor Ponta anunta pe Facebook: "Vreau sa mergem mai departe pe zona de restructurare si de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu o stabilitate care sa asigure implementarea politicilor bugetare.

Rambursarea ‪TVA‬ se va face in maxim 15 zile - acum media este de 45 de zile, dupa ce a coborat de la 180 de zile. S-a extins Spatiul Privat Virtual si orice contribuabil are posibilitatea de a-si accesa online propriile obligatii. De asemenea, ‪‎ANAF‬-ul isi formeaza un departament special pentru executari silite pentru creante fiscale."