Sunt foarte interesati sa dezvolte in Romania un tren de mare viteza. Pana la urma s-a semnat un acord important, sa vina sa faca analizele preliminarii. Chinezii au la ei in tara linie de mare viteza de 10.000 de kilometri. Vizate sunt coridorul 4 de cale ferata (Constanta-Bucuresti), coridorul 9 (Republica Moldova-Giurgiu) si inelul feroviar al Bucurestiului. Investitia chineza este estimata la 11 miliarde de euro. Ei vin cu banii. Noi avem nevoie de investitii, ei vor sa investeasca si sa construiasca, chiar daca modul in care isi vor recupera banii nu este inca stabilit. Constructiile vor fi facute in parteneriat si cu firmele locale, iar exploatarea va fi realizata in colaborare cu statul roman”, a spus Dragnea.

Vicepremierul a mai spus ca o delegatie chineza va veni in Romania, saptamana viitoare, pentru a pune la punct detaliile legate de proiect.

“Eu sper ca anul asta sa inceapa procedurile de achizitie, dupa care trecem la studiul de prefazibilitate. Vom discuta si vom vedea daca va exista o implicare financiara a statului roman”, a precizat Dragnea.

Potrivit acestuia, in saptamana petrecuta la Beijing, a avut o intalnire si cu cea mai mare banca din lume - Banca Comerciala si Industriala a Chinei, cu un capital de lucru de trei trilioane de dolari, care se va implica in finantarea proiectelor din Romania.

“Este o negociere, sa stiti ca nu este o rusine sa negociezi. Eu le-am cerut sa-si deschida o filiala aici. Parerea mea a fost ca este firesc ca cea mai mare banca din lume sa-si deschida o filiala in Romania. Este bine si pentru noi, este buna si pentru firmele chinezesti”, este de parere vicepremierul.

Dragnea a adaugat si ca exista o companie mare de stat din China care este interesata sa participe la lucrarile de investitie pe calea ferata si, de asemenea, ar dori sa participe la concesionarea unei autostrazi.
 

Vicepremierul a mai spus ca “ei merg pe principiul win-win” si ca vor sa investeasca si in energie, un domeniu care ne intereseaza si pe noi. “La Rovinari castigam si noi pentru ca vom avea o termocentrala noua si moderna, iar ei castiga din exploatarea ei. Acum se dicuta ultimele detalii”, e mai spus Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a povestit in prima parte a emisiunii despre beneficiile pe care le poate aduce relatia romano-chineza si alte proiecte importante care se afla acum in discutii foarte avansate cu oficialii chinezi: constructia centralei termoelectrice, exportul de carne si produse din carne, lapte si produse lactate, constructia de autostrazi, dar si redeshiderea cursei directe aeriene Bucuresti – Beijing.