Intr-un interviu publicat luni in "Sueddeutsche Zeitung", Jean-Claude Juncker a spus ca legea nu pare sa respecte legislatia UE.

"Avem indoieli serioase ca legea impiedica discriminarea strainilor. Comisia, in calitate de gardian al tratatelor UE, trebuie sa analizeze daca acestea au fost incalcate, daca va fi necesar la Curtea Europeana de Justitie" a spus Juncker. 

Luna trecuta, Parlamentul german a aprobat legea care prevede introducerea din 2016 a unei vignete anuale pentru autostrazile si drumurile nationale.

Din cauza ca o taxa de drum aplicabila doar soferilor straini ar fi contravenit normelor europene, varianta legislativa retinuta este cea a unei vignete electronice, platita de toti utilizatorii drumurilor. Insa, pentru a se asigura ca soferii straini vor fi, efectiv, singurii care vor plati noua taxa, toti proprietarii germani de vehicule vor fi compensati printr-o reducere echivalenta a taxei pe autovehicul.

Valoarea vignetei depinde de varsta vehiculului, capacitatea motorului si anumite criterii de mediu si poate ajunge pana la 130 de euro.

Masura va genera sume de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. 

Bild a informat tot luni ca presedintele Germaniei, Joachim Gauck, nu a promulgat totusi legea adoptata de Parlament, desi in mod normal este o simpla formalitate. Gauck a studiat se pare trei saptamani actul normativ pentru a analiza daca acesta este conform cu Constitutia Germaniei.