Ryanair crește pe bursă, după ce piloții din Marea Britanie au acceptat o mărire de salarii de 20%. Operatorul low-cost a evitat, luna trecută, prima grevă din istoria companiei
Ryanair
Ryanair a informat joi că toţi piloţii săi din Marea Britanie au acceptat majorarea salariilor cu până la 20%, pe care mulţi au respins-o anul trecut, anunţul ducând la creşterea acţiunilor companiei aeriene low-cost cu peste 3%, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Ryanair are 15 centre în Marea Britanie, inclusiv cea mai mare bază a companiei de la aeroportul Stansted de lângă Londra. În octombrie, piloţii de la Stansted au respins oferta de creştere a salariilor.
Recent, Ryanair a informat că anulează peste 20.000 de zboruri, fiind afectaţi peste 700.000 de clienţi, din cauza numărului insuficient de piloţi. Sindicatele au anunţat că mulţi piloţi au părăsit Ryanair în ultimele luni pentru companiile aeriene rivale, inclusiv Norwegian Air, unde obţin contracte mai sigure, mai bine plătite, şi condiţii de muncă mai bune.
Luna trecută, Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele din istoria de 32 de ani a companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european. În urma discuţiilor, piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia renunţaseră la mişcările de protest programate înainte de Crăciun, dar piloţii din Germania au oprit activitatea timp de patru ore.
Joi, acţiunile Ryanair au urcat cu 3,2%, la 16,61 euro. Capitalizarea bursieră a Ryanair a scăzut cu peste două miliarde de euro din 15 septembrie, când au fost anunţate primele anulări de zboruri.
În Irlanda, o treime din cei 360 de piloţi ai Ryanair de la baza din Dublin nu au acceptat joi oferta de creştere a salariilor cu până la 20%, în timp ce majoritatea piloţilor Ryanair din Cork şi Shannon au acceptat.
Recent, Ryanair a anunţat că anul trecut a transportat un număr record de 129 de milioane de pasageri, în pofida primei greve a piloţilor din istoria companiei.
Ryanair a subliniat că numărul pasagerilor transportaţi în 2017 este cu 10% mai mare comparativ cu precedentul record stabilit în 2016. Creşterea de 10% reprezintă totuşi cel mai mic avans anual înregistrat de Ryanair după 2014.
Compania irlandeză îşi menţine în continuare estimările potrivit cărora, în exerciţiul financiar ce se va încheia la data de 31 martie 2018, va înregistra un profit net de 1,4 - 1,5 miliarde de euro.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.
Mai multe despre:
#Ryanair#companii low-cost
Pe acelasi subiect: