Marţi, sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit (VC) a informat, fără a preciza datele exacte, că vor avea loc mişcări de protest la 10 hub-uri din Germania ale operatorului aerian.

Pasagerii vor fi informaţi la timp iar alte greve ar putea avea loc în timpul vacanţei de Crăciun, în perioada 23-26 decembrie, a declarat preşedintele VC, Ilja Schulz.

Sindicatele din Portugalia şi Italia au anunţat mişcări de protest iar piloţii Ryanair din Italia au ameninţat că ar putea intra în grevă vineri, timp de patru ore.

Asociaţia piloţilor din Irlanda (IALPA) a informat că în 20 decembrie va avea loc o grevă de 24 de ore a piloţilor Ryanair, după ce operatorul aerian irlandez a refuzat să poarte negocieri cu Consiliul reprezentanţilor angajaţilor europeni (EERC) sau cu IALPA.

Sindicatele din Portugalia, Italia şi Irlanda acuză Ryanair, înfiinţată în 1985, că aproximativ 4.000 de piloţi operează în condiţii de lucru nesatisfăcătoare, conform reglementărilor irlandeze.

Profitul net al Ryanair a scăzut cu 2% în trimestrul trei din 2017, după ce compania aeriană low-cost a plătit clienţilor compensaţii de 25 de milioane de euro (29 de milioane de dolari) în urma anulării a mii de zboruri.

Recent, Ryanair a informat că anulează peste 20.000 de zboruri, fiind afectaţi peste 700.000 de clienţi, din cauza numărului insuficient de piloţi. Sindicatele au anunţat că mulţi piloţi au părăsit Ryanair în ultimele luni pentru companiile aeriene rivale, inclusiv Norwegian Air, unde obţin contracte mai sigure, mai bine plătite, şi condiţii de muncă mai bune.

Capitalizarea bursieră a Ryanair a scăzut cu peste două miliarde de euro din 15 septembrie, când au fost anunţate primele anulări de zboruri.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova. Anul trecut, compania a avut, în România, 2,6 milioane de pasageri, iar pentru acest an estimează o creştere de 40%.