Potrivit acestuia, decizia a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

"Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie ora 12,00 până pe 23 martie ora 12,00", a afirmat Vela într-o conferinţă de presă.

El a precizat, totodată, că operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. De asemenea, operatorii aerieni nu vor permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră terestre, cetăţenii români care vin din cele patru state menţionate vor fi informaţi că sunt obligaţi fie să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă, fie să se izoleze la domiciliu,

"Aceştia îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune de falsuri în declaraţii", a mai spus Vela, potrivit Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că se permite şi accesul cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar "sub măsura obligatorie a carantinei".

"Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricţiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial", a adăugat Marcel Vela.

Toate măsurile menţionate se aplică până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Vela a făcut un apel către cetăţeni "să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei", precizând că cei care vin din zonele afectate de coronavirus vor intra direct în carantină.

"Atragem atenţia şi facem un apel la cetăţeni să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei. Dacă ştiu că au simptome sau vin din zone fierbinţi, să ştie foarte clar că intră în carantină, nu vin acasă, în România, şi se plimbă cum doresc prin comunităţile lor", a afirmat Marcel Vela.

Ministrul Vela a mai declarat că suspendarea cursurilor şcolare va fi analizată în următoarea şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care va avea loc luni la ora 16,00.

Totodată, ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că o decizie privind eventuala restricţionare a transportului terestru spre şi dinspre Italia ar putea fi luată în cursul zilei de luni.

"Noi astăzi am luat o decizie foarte clară în legătură cu situaţia pasagerilor sosiţi în România din Italia pe cale aeriană. Cu siguranţă mâine vom lua în discuţie şi celelalte trei moduri de transport, şi anume transportul cu autocarul şi microbuzul, transportul cu trenul şi transportul cu maşinile personale, pentru că (...) noi trebuie să eliminăm orice risc, pe fiecare mod de transport. (...) Vom veni şi vom prezenta, dacă va fi cazul şi vom ajunge la această concluzie, ce facem pe celelalte moduri de transport", a declarat Lucian Bode în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Ministerul Afacerilor Interne.

Imediat după aunțul autorităților, compania națională Tarom a anunțat că suspendă toate zborurile către si dinspre Italia din cauza răspândirii infectiei cu virusul COVID19.

Pasagerii care aveau bilete achiziționate și aveau ca data de calatorie aceast interval (09.03.2020-23.03.2020) vor putea sa foloseasca contravaloarea acestora pentru a achiziționa o alta călătorie sau vor putea primi banii înapoi.

Anterior, în cursul zilei de duminică, operatorul low-cost Wizz Air anunțase că își suspendă zborurile pe rutele spre Treviso (TSF) și Bergamo (BGY), din cauza blocării nordului Italiei ca urmare a măsurilor de gestionare a epidemiei cu coronavirus. Zborurile din România către orașele italiene de mai sus vor fi suspendate până pe 3 aprilie. Pasagerii cu rezervări afectate de această modificare vor fi informați și vor fi reprogramați automat pe o rută alternativă cât mai curând posibil.

"Clienții care au rezervat direct pe wizzair.com sau în aplicația pentru mobil a companiei aeriene vor primi o notificare prin e-mail, în care li se oferă reprogramarea gratuită, rambursarea completă a banilor sau rambursarea a 120% din tarifului inițial sub formă de credit de companie. Pasagerii pot alege între opțiunile de mai sus accesând linkul din e-mail și alegând cu ușurință cea mai bună opțiune prin intermediul platformei noastre de programare individuală", potrivit Wizz Air.

De asemenea, și operatorul românesc Blue Air a anunțat în cursul zilei de duminică faptul că anulează zborurile spre și dinspre Milano.

Duminică, bilanțul cazurilor fatale de coronavirus în Italia era cu 133 de decese mai multe decât în urmă cu 24 de ore. În aceste condiții, Italia a anunțat că va închide zone mari din nordul ţării pentru a lupta împotriva propagării epidemiei de coronavirus.

Regiunile vizate sunt Lombardia şi provinciile Modena, Parma, Piacenza,Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli,Padova, Treviso şi Venezia. Aproximativ 16 milioane de persoane sunt afectate.

Astfel, conform măsurilor luate de Guvernul italian, în toate zonele vizate şcolile rămân închise cel puţin până pe 3 aprilie, iar lucrătorilor din sectorul medical nu li se vor acorda concedii. De asemenea vor fi închise sălile de sport, piscinele, muzeele, centrele culturale şi staţiunile de schi.

Toate evenimentele vor fi suspendate, în locuri publice sau private, inclusiv cele cu caracter cultural, sportiv şi religios, astfel că ceremoniile de cununie civilă şi religioasă şi înmormântările sunt anulate. Restaurantele şi barurile vor fi deschise, cu obligaţia de a asigura o distanţă sigură de un metru între oameni. Oamenii vor trebui să stea la casele lor cât mai mult posibil, iar cei care încalcă măsurile prevăzute de carantină riscă închisoare până la trei luni.