Proprietarul unei masini isi poate reduce consumul lunar cu 50% montandu-si o instalatie de gaz. Spre exemplu, Dan Chiriac este designer de blanuri din chinchila si conduce un Crysler Sebring. "Trebuie sa ne conformam si sa gasim portite pentru a fi cat mai economi intr-o lume care e doar de consum. La 3.000 de kilometri pe luna faci o economie de 60, 70 de milioane", spune el.

Service-urile care monteaza instalatii GPL lucreaza numai cu programari. Nu pot rezolva mai mult de 10 cereri pe zi. "Astazi avem in jur de 6 montaje si 4 in asteptare. Cereri avem de la firme de curierat, de distribuitie plus taximetria care este si asa nerentabila si anumite persoane cu masini puternice", spune Laurentiu Petre, administrator service.

Si importatorilor le merge bine: aduc si vand cel putin 2.000 de astfel de instalatii luna de luna. "La nivel national, anul trecut, s-au vandut in jur de 30.000 de unitati, iar la inceputul acestui an s-a observat o crestere de 35% fata de primele luni ale anului trecut", spune Silviu Raicea, importator instalatii de gaz.

Analistii spun ca acest comportament este firesc in conditiile in care benzina costa in 2009 3,2 lei litrul, iar in 2011 a ajuns la 5,4 lei.

Cea mai ieftina instalatie de gaz costa 2.000 de lei, dar, in functie de masina si de capacitatea motorului, poate ajunge si la 8000 de lei. In 5 luni investitia este amortizata.