Vechile scanere vor fi inlocuite cu altele noi, care functioneaza pe baza undelor radio si care vor proteja mai bine intimitatea pasagerilor. Aeroporturile din Statele Unite testeaza, in prezent, "scanerele viitorului", printre care recunoasterea faciala si scanarea irisilor.

Pe terminalele din Indianopolis si Tampa se incearca asa numita metoda a “detectiei comportamentale”, in care sunt implicati si caini speciali antrenati. Metoda presupune ca fiecare pasager sa aiba o discutie cu un politist, care va fi atent sa descopere la acesta eventuale urme de frica sau tensiune. Calatorii care ridica suspiciuni vor fi supusi unor verificari suplimentare. Insa, potrivit unor studii din 2012, astfel de teste pot fi afectate de influenta stereotipurilor etnice ori rasiale.

Programul Pre-Check

Incepand din octombrie 2011, TSA a testat PreCheck, un program in cadrul caruia pasagerii se inscriau voluntar pentru un control detaliat inainte de decolare, in schimbul caruia puteau accesa culoarele mai rapide pentru imbarcare.

Metoda a fost testata pe 35 dintre cele mai importante aeroporturi din Statele Unite si este deocamdata destinata doar celor care calatoresc frecvent cu companiile aeriene Delta Airlines, United Airlines, American Airlines, US Airways si Alaska Airlines.

Restul calatorilor, care vor sa incerce programul, trebuie sa plateasca o taxa pentru inscriere. Sistemul prezinta inca erori tehnice, care vor fi insa rezolvate in cel mai scurt timp.

"Scanerul viitorului"

In 2011, Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA) a propus o serie de imbunatatiri in domeniul securitatii, care au ajuns sa fie cunoscute sub numele "scanerele viitorului". Pasagerii primesc un identificator biometric, precum o amprenta sau un “ADN” al retinei, care va fi inscriptionat pe documentele de calatorie. Potrivit acestuia, la sosirea pe aeroport, calatorii vor fi directionati catre una dintre cele trei benzi de scanare: cea pentru pasagerii cunoscuti, pentru pasagerii obisnuiti sau o a treia, pe care functioneaza o securitate sporita. In functie de constatari, unii calatori s-ar putea imbarca mai rapid, in timp ce altora li se va cere sa efectueze controale suplimentare.

Printre inovatiile programului se numara camere de ultima generatie, ale caror lentile sunt suficient de puternice incat sa recunoasca fetele persoanelor de la mare distanta, cu o precizie si o claritate sporite. Imaginile vor putea fi transmise apoi in timp real pe dispozitivele portabile cu care vor fi dotati agentii de securitate din aeroporturi.

Sistemul se asteapta sa fie pus in practica in America in urmatorii trei ani, dar costurile acestuia sunt destul de ridicate. Bugetul anual al TSA este de opt miliarde de dolari, insa multi il considera insuficient, in comparatie cu frecventa si gravitatea amenintarilor teroriste care au loc in prezent.