MAE: Aderarea Romaniei la Schengen si romii, subiecte ce ar trebui evitate in campania din Franta
Sursa foto: Mediafax
Aderarea Romaniei la Schengen si incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate in campania electorala din Franta, a precizat, joi, la solicitarea Mediafax, Ministerul de Externe, dupa o serie de declaratii ale oficialilor francezi.
"Contrar celor aparute in mass-media franceze, subliniem faptul ca incluziunea sociala a romilor nu are legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Consideram preferabila evitarea abordarii acestor subiecte in context electoral", a precizat MAE roman, in replica la declaratiile mai multor oficiali francezi, potrivit carora Romania nu este pregatita sa devina membru al acestei zone, iar romii proveniti din tara noastra nu doresc sa se integreze.
Ministerul roman de Externe subliniaza faptul ca relatia bilaterala dintre Romania si Franta are "un potential amplu". "Intre cele doua tari a fost incheiat un Parteneriat Strategic, recent actualizat si relansat, prin Foaia de Parcurs semnata in februarie 2013. Acest fapt ilustreaza o dinamica pozitiva, care isi propune tocmai valorificarea cat mai buna a potentialului de cooperare existent intre Romania si Franta", precizeaza sursa citata.
MAE reaminteste ca, in cursul acestui an, calendarul contactelor politice la nivel inalt a fost unul "extrem de variat", iar oficialii francezi si-au exprimat sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen.
Referitor la problema minoritatii roma, MAE mentioneaza dialogul autoritatilor romane cu partenerii francezi cu privire la problematica insertiei sociale a cetatenilor de etnie roma. In plus, structurile specializate competente din cele doua state coopereaza "sustinut in combaterea aspectelor de infractionalitate, atunci cand ele se manifesta". Pe de alta parte, MAE respinge generalizarile care induc "ideea de infractionalitate la adresa cetatenilor romani in ansamblu, indiferent de etnia lor".
Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a indeplinit conditiile de aderare. Autoritatile de la Bucuresti se asteapta ca Franta, partener traditional si strategic al Romaniei, "sa actioneze atat in spiritul relatiei bilaterale substantiale, cat si in contextul recunoasterii finalizarii procesului de evaluare si a indeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.
Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi dimineata, pentru postul de radio RMC ca "nu sunt intrunite conditiile" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. "Credem ca nu sunt intrunite conditiile (pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen) si nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.
Potrivit site-ului publicatiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia si Spania refuza, de asemenea, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Or, o extindere a acestuia presupune o decizie luata in unanimitate de statele membre.
Potrivit postului de radio Europe 1, presedintia franceza este pe aceeasi lungime de unda cu Guvernul. François Hollande l-ar fi sustinut pe ministrul de Interne, Manuel Valls, potrivit radioului: "Majoritatea romilor se califica pentru a fi escortata in tara de origine. Doar o minoritate incearca sa se integreze".
Europe 1 sustine, de asemenea, ca "un colaborator al presedintelui este categoric: Romaniei ii va fi refuzata intrarea in spatiul Schengen la 1 ianuarie. Conditiile nu vor fi intrunite".
Najat Vallaud-Belkacem a explicat ca declaratiile ministrului francez de Interne sunt in acord cu pozitia Guvernului, adaugand ca romii trebuie ajutati sa se integreze atat in Franta, cat si in tarile de origine.
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, marti, pentru postul de radio France Inter ca problema romilor nu poate fi rezolvata prin insertie sociala, deoarece numarul celor care vor sa se integreze in Franta este mic, relateaza Le Figaro, in editia electronica. In opinia lui Valls, "este indicat ca romii sa se intoarca in Romania sau Bulgaria si pentru aceasta, Uniunea Europeana, impreuna cu autoritatile bulgare si romane, pot face in asa fel incat aceste populatii sa fie mai intai integrate in tara lor", a insistat ministrul.
Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen urmeaza sa fie discutata la Consiliul JAI din luna decembrie.
Pe acelasi subiect: