Aproximativ 45 de membri ai acestei retele au fost arestati, intre care aproximativ 20 erau angajati sau colaboratori ai companiei American Airlines, conform unui anunt de miercuri al unor oficiali.

"Arestarile de astazi, in unul dintre cele mai frecventate aeroporturi din lume, arata determinarea noastra de a lucra alaturi de partenerii nostri pentru a lupta impotriva traficului de droguri, nu numai in punctele de intrare pe teritoriul nostru, dar si la locul de origine, de tranzit si de sosire a substantelor", a declarat intr-un comunicat Thomas Harrigan, din cadrul Agentiei Americane de Lupta Impotriva Drogurilor (DEA), citat de AFP si preluat de Mediafax.

FBI si autoritatile din Puerto Rico au luat parte de asemenea la operatiuni.

Reteau a fost anihilata pe aeroportul international Luis Munoz Marin, din Puerto Rico, stat liber asociat Statelor Unite in cadrul Commonwealth.

Persoanele implicate ascundeau cocaina in bagaje sau in propriile corpuri, si foloseau ecusoanele de securitate si masinile de serviciu ale aeroportului pentru a transporta drogurile in avioane care plecau spre Statele Unite.

Persoanele retinute "si-au folosit nu numai functia si ecusoanele de securitate pentru a face contrabanda de substante ilicite in cantitati mari, dar au si compromis securitatea unuia dintre aeroporturile cele mai importante din Caraibe", a declarat Pedro Janer, agent special al DEA.

American Airlines a reactionat pe acest subiect, declarand ca "are toleranta zero pentru toti angajatii care actioneaza in aceasta maniera". Dar pentru compania aeriana, "actiunile catorva angajati nu ar trebui sa afecteze imaginea, intr-o maniera negativa, a celorlalti zeci de mii de angajati ai American Airlines, care au simt etic si care muncesc din greu pentru clientii companiei".