Numarul de pasageri care au utilizat anul trecut aeroportul din Dubai a crescut cu 6,1%, la 70,5 milioane, aproape toti calatorind catre sau din locatii aflate in afara Emiratelor Arabe Unite, relateaza Bloomberg.

Aeroportul Heathrow a inregistrat 68,09 milioane de calatori aflati in trafic international in 2014.

Emiratul Dubai s-a folosit de pozitia sa aflata la intersectia dintre Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu pentru a deveni o baza de trasfer pentru cursele intercontinentale, operatorul Emirates fiind deja lider pe piata transporturilor aeriene internationale.

In Dubai urmeaza sa fie construit un nou aeroport, la Al Maktoum, care va putea fi tranzitat la un moment dat de 240 de milioane de pasageri, in timp ce dezvoltarea Heathrow este limitata de existenta a doar doua piste si de neintelegerile politice legate de oportunitatea constructiei unei a treia piste.

Compania Emirates a transformat rolul emiratului Dubai in industria aviatica cu ajutorul flotei de avioane cu doua punti, construita cu ajutorul unor comenzi de 140 de aeronave A380 fabricate de Airbus.

Totusi, aeroportul din Dubai nu a reusit sa depaseasca Heathrow in privinta numarului total de pasageri, din cauza unor lucrari de reparatii care i-au redus capacitatea cu circa o treime, timp de 80 de zile, in perioada verii.

Aeroportul Heathrow a fost folosit anul trecut de un numar total de pasageri de 73,4 milioane, intre care 5,3 milioane de persoane au calatorit pe curse interne.

In 2015, Dubai va devansa Heathrow si in aceasta privinta, numarul total al pasagerilor care vor tranzita aeroportul din emirat fiind estimat la 79 de milioane de persoane.

Lideri mondiali in privinta numarului total de pasageri au continuat sa fie anul trecut aeroportul Atlanta Hartsfield-Jackson, baza companiei Delta Air Lines, cu 96,2 milioane de calatori intr-o perioada de 12 luni incheiata in noiembrie, si Beijing Capital, cu 86,1 milioane de clienti in 2014.

Majoritatea pasagerilor aeroporturilor din Statele Unite si China folosesc curse aeriene interne.

Heathrow, unde isi are sediul compania British Airways, se afla in 2013 pe locul al treilea la nivel mondial in functie de numarul total al pasagerilor, dupa Atlanta si Beijing, potrivit datelor Airports Council International (ACI), iar Dubai pe locul sapte, in urma aeroporturilor Tokyo Haneda, Chicago O’Hare si Los Angeles International.