In timpul unei discutii cu jurnalistii, la inaugurarea lotului patru al Autostrazii Sibiu-Orastie, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Dan Sova si reprezentantilor CNADNR sa dea "vestea buna" referitoare la autostrada Comarnic Brasov.

"De la domnul Sova si de la CNADNR astept astazi (joi - n.r.) sau maine (vineri - n.r.) o veste buna... Astazi? Pai, dati, domnilor, vestea buna, ca tine cariera mea politica de ea. Avem castigator pentru Comarnic-Brasov", a spus premierul.

Reprezentantii CNADNR au precizat ca licitatia a fost castigata de Vinci-Strabag-Aktor, refuzand insa sa precizeze pretul.

Premierul a mentionat ca lucrarile vor incepe anul viitor. "Avem o oferta serioasa si de anul viitor putem sa incepem faimosul Comarnic-Brasov", a afirmat el.

Asocierea Vinci si Aktor si-a adjudecat acest proiect si in 2009, renuntand ulterior la contract, intrucat statul roman nu a acceptat anumite clauze.

Consortiul castigator a concurat cu asocierea Impregilo - Salini din Italia pentru acest proiect, acestia fiind singurii constructori care au depus oferta finala.

Ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB - Tehnostrade, firme detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.

La inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction a anuntat ca se retrage. Ulterior, la termenul final fixat pentru 9 decembrie, asocierea Spedition UMB - Tehnostrade nu a depus oferta finala.

Costul de constructie al autostrazii este in jur de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrarile vor incepe in luna aprilie a anului viitor si ar putea fi incheiate in 2016 sau 2017, a declarat in luna noiembrie ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.

Limita de viteza va fi de 130 kilometri/ ora, iar taxarea autostrazii ar putea fi facuta la tariful de 3 euro/100 de kilometri.