Incaierare in avion, in plin zbor; bataie in zona controalelor de securitate de la aeroport sau la ghisee. Retelele de socializare din China sunt pline de asemenea filmulete.

Luna trecuta, un tanar i-a injurat pe membrii echipajului si a amenintat ca arunca avionul in aer. Prietena lui a azvarlit un pahar cu apa fierbinte in fata unei stewardese. Saptamana trecuta, pasagerii au deschis cu forta usile unui avion pentru evacuarea de urgenta. Se infuriasera pentru ca au fost tinuti la bord ore in sir din cauza vremii nefavorabile.

Will Ripley, corespondent CNN: "Accesele de furie" si "comportamentul reprobabil" al pasagerilor nu sunt incidente izolate in China. De fapt, e atat de rau incat guvernul a scos brosuri cu "regulile de comportament ale unui calator civilizat".

In China, sa faci scandal si sa revendici zgomotos ce crezi ca ti se cuvine tine de "obiceiul locului". Problema e ca obraznicia turbulenta, afisata mai ales de noii imbogatiti, poate deveni o amenintarea majora pentru un avion in zbor.

Jim Fallows, autor "China aeropurtata": "E o natiune la prima generatie de calatori cu avionul".

Si numerosi pasageri cu stare n-au deprinderea rabdarii, nu stiu sa accepte anumite probleme care pot aparea din cauza aglomeratiei sau conditiilor meteo nefavorabile.

Jim Fallows: "O populatie nepregatita si un sistem care este prin el insusi enervant. Cand le combini, iata rezultatele!".

E adevarat ca aeroporturile Chinei sunt extrem de aglomerate. In plus, controlorii de trafic sunt in marea lor majoritate militari, iar traficul civil este subordonat, de multe ori, zborurilor cu caracter militar.