BelugaXL oferă companiei o capacitate de transport mai mare cu 30%, susţinând astfel ritmul tot mai rapid de dezvoltare a programelor de producţie pentru avioane comerciale.

"Aeronava, care este parte integrantă a sistemului industrial Airbus, a efectuat primul zbor operaţional pe 9 ianuarie 2020. Este prima aeronavă BelugaXL din cele şase care vor zbura alături de modelul precedent BelugaST. Celelalte aeronave vor deveni operaţionale până în 2023”, a precizat compania, într-un comunicat.

Modelul a fost lansat în noiembrie 2014. BelugaXL a obţinut certificarea EASA în noiembrie 2019, în urma unei campanii intense de teste în cadrul căreia BelugaXL a efectuat peste 200 de zboruri, însumând peste 700 de ore de zbor.

Citește și: În interiorul celui mai ciudat obiect zburător din lume. Ce este Beluga și pentru ce îl folosește Airbus

Cu lungimea de 63 de metri şi lăţimea de 8 metri, BelugaXL are cea mai mare secţiune din gama aeronavelor cargo din lume. BelugaXL poate transporta 2 aripi de aeronavă A350 XWB, spre deosebire de BelugaST, care poate transporta doar una. Cu o sarcină maximă de 51 de tone, BelugaXL are o autonomie de 4.000 de km (2200 nm).

BelugaXL este un derivat al modelului A330-200 Freighter, care permite refolosirea componentelor şi echipamentelor existente, şi dispune de motoare Rolls Royce Trent 700. Cockpitul situat în partea inferioară a fuselajului, structura zonei cargo precum şi spatele şi coada avionului au fost dezvoltate recent în colaborare cu partenerii.

Citește și: Sfârșit de drum pentru cel mai mare avion de pasageri din lume. Airbus pune capăt producției A380

BelugaXL este cel mai nou model din portofoliul cargo al Airbus.

"În timp ce transportul aerian rămâne calea principală de transport a componentelor de avion voluminoase, Airbus foloseşte şi transportul rutier, feroviar şi maritim pentru a transfera diverse componente de aeronave între fabrici. Asemenea BelugaST, aeronava va opera din 11 destinaţii europene, continuând să dezvolte capabilităţile industriale şi permiţând Airbus să respecte termenii de livrare", precizează grupul.

 În 2018, Airbus a generat venituri de 64 de miliarde de euro şi a numărat 134.000 de angajaţi la nivel mondial.