Boeing 747 este un model emblematic pentru industria aeronautica incepand de la intrarea sa pe piata in anul 1970. Denumit "Queen of the Skies", Boeing 747 are un design original marcat de "cocoasa" anterioara.

"Daca nu vom putea obtine suficiente comenzi, productia si alte riscuri nu vor putea fi atentuate, am putea inregistra noi pierderi semnificative si de aceea este posibil sa decidem incheierea productiei modelului 747", a informat Boeing intr-un comunicat de presa.

Anterior, constructorul aeronautic american a precizat ca a decis sa reduca la jumatate ritmul de productie a avioanelor Boeing 747, de la 12 pana la sase avioane pe an, incepand din luna septembrie 2016.

"In ceea ce priveste programul 747, am decis sa ne revizuim estimarile privind productia si veniturile viitoare pentru a tine cont de slabiciunile actuale si cele preconizate de pe piata de transport aerian de marfa", a declarat la randul sau directorul general de la Boeing, Dennis Muilenburg.

Timp de trei decenii, Boeing 747 a fost cel mai mare avion de pasageri din lume si pana acum au fost livrate peste 1.500 de exemplare. Insa ritmul de productie pentru acest model a scazut de la 1,5 aparate pe luna in luna iunie 2015 la un exemplar in fiecare luna in prezent, urmand ca din luna septembrie sa se reduca la jumatate.

Boeing nu este singurul producator de avioane care are probleme cu vanzarea celor mai mari avioane de pasageri. Rivalul european Airbus a confirmat recent ca are de gand sa reduca la jumatate ritmul de productie pentru modelul A380 superjumbo, in conditiile in care companiile aeriene prefera mai mult avioanele cu doua motoare in locul celor cu patru.