• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Boeing va fi prima companie privata care va transporta astronauti pe Statia Spatiala

Boeing va fi prima companie privata care va transporta astronauti pe Statia Spatiala

Boeing va deveni, in iulie 2017, prima companie privata care va trimite astronauti pe Statia Spatiala Internationala (ISS), in virtutea unui contract comercial incheiat cu NASA, a anuntat luni o cercetatoare din cadrul agentiei spatiale americane, informeaza AFP, preluata de Mediafax.

NASA a ales in septembrie 2014 companiile Boeing si SpaceX pentru a construi primele doua vehicule spatiale private care vor fi capabile sa transporte astronauti pe ISS si sa puna astfel capat dependentei americane de capsulele spatiale rusesti Soyuz.
 
"Prima misiune (comerciala) cu echipaj uman catre ISS va fi o misiune Boeing", a precizat Kathy Lueders, care coordoneaza programul de zboruri spatiale comerciale din cadrul NASA, intr-o conferinta de presa.
 
Ea a dezvaluit cu aceasta ocazie existenta unor diferente in ceea ce priveste dezvoltarea programelor celor doua companii si a vorbit despre necesitatea inceperii acestor misiuni la sfarsitul anului 2017 sau inceputul lui 2018.
 
Contractul de 6,8 miliarde de dolari incheiat de NASA (4,2 miliarde de dolari pentru Boeing si 2,6 miliarde de dolari pentru SpaceX) acopera un total de sase misiuni ce vizeaza transportul de astronauti pe ISS, pentru fiecare dintre cele doua companii, precedate de doua zboruri de testare, din care unul va fi realizat cu astronauti la bord.
 
John Elbon, unul dintre directorii de la Boeing Space Exploration, filiala pentru activitati spatiale a grupului american Boeing, a precizat luni, in aceeasi conferinta de presa, ca primul zbor de testare, fara echipaj uman, al capsulei CST-100 este programat in aprilie 2017, va fi urmat, in iulie 2017, de o misiune spatiala cu doi astronauti la bord.
 
Acel zbor-test va fi realizat de un pilot de teste de la Boeing si un astronaut de la NASA.
 
La randul ei, SpaceX prevede sa efectueze primul zbor fara echipaj al capsulei Dragon V2 "catre sfarsitul anului 2016, iar acesta va fi urmat la putin timp dupa aceea de un zbor cu echipaj uman la inceputul anului 2017", a dezvaluit Gwynne Shotwell, director general al acestei companii, creata si dirijata de miliardarul Elon Musk.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
 

28 ianuarie 2015 06:34
Modifică setările cookies