Air Berlin, detinuta in parte de Etihad Airways PJSC din Abu Dhabi, a anuntat ca nu mai cumpara 18 avioane Boeing 737 cu o singura punte si 15 aparate Dreamliner. Boeing nu are dreptul la compensatii in urma anularii comenzii. 

Decizia scoate in evidenta constrangerile financiare ale Air Berlin, care face eforturi sa refinanteze datoriile si sa reduca cheltuielile. Al doilea mare operator aerian al Germaniei lucreaza la o noua strategie, dupa ce in decurs de sase ani a acumulat datorii de peste 1 miliard de dolari. Compania concureaza cu operatori low-cost precum Ryanair Holdings, ca si cu liderul german Deutsche Lufthansa.

Pentru Boeing, pierderea comenzii pentru aparatele 787 va eroda numarul total de cereri pentru aceste avioane, cu toate ca nivelul general al acestora va fi putin modificat. 

"Evolutia normala a comenzilor pentru avioane este existenta unui numar urias al acestora la lansarea unor noi aeronave, iar apoi in mod inevitabil apar si reduceri ale cererii. In timp vor aparea noi comenzi" a declarat Robert Stallard, analist la RBC Capital Markets in Londra. 

La sfarsitul trimestrului II, numarul total al comenzilor primite de Boeing era de aproape 5.200 de avioane. Intre acestea se afla 3.931 de avioane 737 si 869 de aeronave cu doua punti Dreamliner. Pana la 23 septembrie, Boeing a primit 24 de comenzi pentru 787. 

Dupa decizia luata, actiunile Air Berlin au incheiat tranzactiile de vineri, de la bursa din Frankfurt, in urcare cu 7,5%.  Titlurile Boeing au crescut cu 1,2% la bursa din New York.