Intr-o vreme cand toti ne uitam dupa afaceri bune si nu mai vrem sa cheltuim prea mult, infractorii incearca sa ne pacaleasca inventand tot soiul de oferte. Ultima: masini decente la preturi exagerat de mici, scoase la vinzare pe site-uri auto.

Cosmin Goran din Bucuresti este unul dintre cei care au dat peste anunturile fantoma. A reusit sa ia legatura cu asa-zisul vanzator doar prin email. "Primul mail a fost credibil, ca masina are putini kilometri, ca e pensionar, s-a mutat in Ungaria si parea credibil. Sa-i trimit banii, cand ne intalnim. Mi-a dat numere de telefon, nealocate", spune pagubitul.

Dealtfel, toti cei care l-au abordat, doar prin e-mail, au primit acelasi raspuns: se plange ca nu are semnal mobil, apoi propune o intalnire. Dupa ce organizeaza excursia si testarea masinii pune o conditie. Doua mii de euro pe care clientul sa ii trimita pe numele sau in orasul de destinatie.

Si Marius Tipa de la Timisoara a banuit ca ceva este in neregula. "Mi s-a parut o minune. O ocazie incredibila. Deja nu mai cred in minune si mesajul este cu adevarat suspect", spune Marius Tipa.

Politistii sustin ca hotii reusesc sa puna mana pe bani cu un buletin fals. Reprezentantii bancilor spun ca trimiterea si primirea banilor sunt extrem de usoare, nici macar nu mai sunt obligatorii formularele. Asa ca nu nu trebuie decat sa ai un act de identitate si sa stii codul tranzactiei.

"Este o realitate regretabila ca sunt utilizate adesea servicii legitime pentru derularea unor activitati frauduloase, explica reprezentantii Western Union. Institutia nu se poate pronunta in privinta documentelor de identitate false, acest aspect fiind in atributia Politiei", explica reprezentantii Western Union.

Iar agentii au deja cateva zeci de dosare. De la schema cu masini, hotii au trecut intre timp si la laptopuri scumpe sau telefoane. Putina precautie va poate scapa asadar de paguba:

Ce puteti face?

- trimiteti bani doar celor pe care ii cunoasteti personal.
- dezvaluiti detalii referitoare la tranzactie numai destinatarului.
- nu trimiteti niciodata bani pentru plata unor taxe sau pentru achizitia de bunuri online.

Una dintre cele mai vechi reguli de bun simt spune ca suntem prea saraci ca sa ne luam lucruri ieftine. Iar cand sunt exagerat de ieftine, cu siguranta au un defect ascuns. Asadar, intotdeauna verificati si vedeti marfa inainte sa scoateti banii din buzunar!