A fost deschisă prima bucată din Autostrada Moldovei, de numai 17 km. Când va fi gata întreaga A7
Prima bucată de autostradă din zona Moldovei a fost deschisă circulației. Este vorba despre o porțiune de numai 17 kilometri, care se suprapune cu Centura Bacăului.
Întreaga autostradă, care va face legătură între regiunile istorice Muntenia și Moldova, este însă departe de a deveni realitate.
Încă se fac studii și se lucrează la hârtiile necesare demarării construcției. Oficialii din Transporturi au însă o estimare: anul 2026.
Porțiunea de aproape 17 kilometri, deschisă miercuri, se suprapune cu Centura Bacăului, care va avea în total 31 de kilometri.
Oficial, cei 17 kilometri sunt prima bucată din Autostrada Moldovei A7.
La finalizare, șoseaua rapidă va avea o lungime totală de aproximativ 350 de kilometri și va lega Muntenia de principalele județe din Moldova, pe traseul Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani. În total, ar putea costa 1,5 miliarde de euro.
”Se va decongestiona problema cu traficul greu din oraș. Am așteptat centura asta 30 de ani”.
Cu siguranță însă cei mai fericiți sunt locuitorii comunei Letea Veche, tranzitată de camioane.
Bărbat: ”Pe de o parte faci, pe cealaltă crapă din cauza tirurilor și a traficului greu”.
”Dacă o văd pe asta făcută, înseamnă că se poate și în Moldova”.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: ”Autostrada Moldovei A7 care leagă de la nord la sud Moldova este unul dintre proiectele propuse la finanțare prin noul program național de recuperare, iar în anul 2026 conform acestui instrument specific de finanțare trebuie finalizat”.
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructura, care urmăresc evoluția șantierelor de drumuri din țara noastră, atrag atenția că lucrările pe porțiunea de 17 kilometri nu sunt 100% finalizate.
Ionuț Ciurea, reprezentant Pro Infrastructura: ”Secțiunile din autostradă care se deschid azi sunt încă practic șantier, adică avem strat de uzură, marcajele, dar în continuare se va lucra la parapetele de protecție pe anumite zone, de asemenea panourile mai trebuie puse în anumite zone, mai sunt și panourile antiorbire”.
Din păcate, în prezent, pe Autostrada Moldovei se lucrează doar pe Centura Bacăului, care are 30 de kilometri, din care cei 17 deschiși traficului.
Lucrările au început în 2019, dar planuri pentru centură există de aproape 10 ani.
Specialiștii în infrastructură estimează că am putea spera ca pe unele porțiuni din autostradă, pe Ploiești-Buzău, de pilda, să putem vedea utilaje spre finele anului 2023.
În planurile autorităților există de mulți ani și A8, numită și Autostrada Unirii, care va lega pe o distanță de peste 300 de kilometri Târgu Mureş de Târgu Neamţ, iar apoi de Iaşi, ca în final să ajungă la graniţa cu Republica Moldova.
Pe acelasi subiect: