Doar 50.000 de locuri de munca noi au fost create in ultimul an, somajul a ramas la un nivel de peste 7%, iar cresterile salariale - invizibile

Cresterea economica peste asteptari de anul trecut nu s-a reflectat si intr-o redresare a pietei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numarul de angajati din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (pana la 4,36 milioane de persoane in ianuarie 2014), iar somajul a ramas la un nivel de peste 7%, noteaza Ziarul Financiar.

Companiile au facut 35.000 de noi angajari in ianuarie 2014, „soldul“ salariatilor din economie la inceputul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Totusi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de munca „pierdute“ in anii de criza, insa firmele au fost prudente in materie de noi angajari si au preferat sa ramana pe o structura de personal „subtiata“. Tendinta de crestere a  efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decat in anumite sectoare economice, spun specialistii in recrutare.

Mega-proiectul IT de la Cluj: 20.000 de angajati, finantare de 500 milioane de euro. Ce este Cluj Innovation City, care sunt obiectivele sale si cine se poate angaja

In jur de 20.000 de oameni vor fi angajati in urmatorii 15 ani pe platforma de cercetare aplicata si de business din cadrul proiectului Cluj Innovation City, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai. In prezent, exista 32 de proiecte propuse, printre care patru Centre de inovare in Stiintele Vietii, in IT&C, in Mediu si Energie si in Sanatate. Intregul program este estimat la 500 de milioane de euro, iar pentru segmentul de cercetare si pentru ridicarea unui campus universitar Clusterul va depune o aplicatie de finantare la Comisia Europeana in a doua parte a anului, potrivit Hotnews.ro.

Cluj Innovation City (CIC) este un proiect de dezvoltare urbana integrata, care urmeaza sa intre in perioada imediat urmatoare in etapa de selectie a companiilor de consultanta pentru realizarea studiului de prefezabilitate. Proiectul este estimat sa ocupe o suprafata de 200 hectare in zona Lomb, din Cluj-Napoca, puse la dispozitie de primarie. Investitia totala este apreciata la aproximativ 500 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata din surse combinate.

In februarie 2014, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu "despre propunerea Romaniei de a dezvolta clusterul tehnologic din Cluj". "Comisia sustine astfel de initiative. I-am spus ca s-ar putea sa se puna la dispozitie finantare europeana daca investitiile propuse se inscriu", a anuntat atunci liderul executivului european. (Detalii aici) Inainte de a prezenta proiectul la Bruxelles, Traian Basescu a declarat ca proiectul Cluj Innovation City va constitui o prioritate a sa pana la sfarsitul mandatului. (Detalii aici)

"Baietii destepti" au retrogradat in topul traderilor de curent. Statul urca pe primul loc

Energy Holding, Alpiq sau EFT nu mai sunt cei mai importanti actori de pe piata furnizarii de energie electrica in regim concurential, odata ce au pierdut contractele bilaterale cu Hidroelectrica. In top a urcat Electrica Furnizare, arata Economica.net.

Traderii de energie cunoscuti sub denumire de „baieti destepti” au pierdut din importanta pe care o aveau in piata concurentiala. Daca pana in 2012, acestia detineau „felii” importante de piata, in principal datorita contractelor bilaterale cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica, acum trebuie sa joace doar in piata. Prin urmare, li s-a redus cota.

Astfel, potrivit raportului de piata ANRE pe anul trecut, nume „grele” precum Energy Holding sau Alpiq detin doar 2,9%, respectiv 1,7%, de unde, in anii trecuti, cota acestor doi furnizori trecea de 10%. Contractele cu "baietii destepti", dintre care cele mai mari erau chiar cu Energy Holding si Alpiq, au fost denuntate

Pe primul loc in topul furnizorilor de pe piata libera este Alro Slatina, cu o cota de piata de 12,07%. Acesta este insa un caz special, pentru ca-si furnizeaza doar siesi, combinatul din Slatina fiind cel mai mare consumator de curent din tara, cu 7% din consumul total.

Sfaturi pentru Romania de la vicepresedintele Bancii Mondiale

Laura Tuck, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, a venit la Bucuresti cu sfaturi pentru autoritati, dar si cu laude pentru progresele realizate de Romania in lupta cu dezechilibrele si pentru situatia „impresionanta' privind refacerea stabilitatii macroeconomice, informeaza Business Magazin.

Antreprenoriatul si inovatia sunt cruciale pentru economiile emergente pentru a creste productivitatea si eficienta. Romania trebuie sa imbu-natateasca mediul de afa-ceri si flexibilitatea pietei muncii si sa aiba reglementari predictibile si stabile -  „ingrediente„ care ar putea, de altfel, sa aduca si mai multi investitori straini.

In plus, ar fi necesar ca Romania sa mentina politicile monetara si fiscala prudente, sa faca investitii - publice si private - si sa continue reformele structurale. De ce? Pentru a ajunge la rate de crestere economica de 5-6% pe an si la nivelul de trai existent la nivel european. Cresterea economica a accelerat anul trecut la 3,5%, dar nu este suficient pentru a recupera decalajele care ne despart de tarile dezvoltate: „Romania trebuie sa continue reformele structurale pentru a stimula cresterea economica pana la rate de 5-6% pe an si a ajunge la nivelul de trai existent la nivel european„, a declarat intr-un interviu Laura Tuck.

Cat costa apartamentele noi din apropierea unei statii de metrou

Apropierea unei statii de metrou este un criteriu important pentru cei care isi cauta o casa. O analiza a Wall-Street.ro va prezinta la ce preturi sunt scoase la vanzare apartamentele noi cu acces usor la metrou.

Apartamente noi, metrou Brancoveanu

In oferta de locuinte noi in apropiere de metrou intra si locuintele din proiectul rezidential Amfiteatru de langa parcul Tineretului. Proiectul rezidential este in apropierea statiei de metrou Constantin Brancoveanu. Pe perioada lunii aprilie dezvoltatorul deruleaza o oferta promotionala asa ca preturile unor garsoniere din proiect incepe de la 45.000 euro plus TVA. Pe langa apropierea de metrou, ansamblul rezidentiale are si vedere la parc.
Tot in zona Brancoveanu este amplasat si proiectul Antracit Residence III.

Apartamente noi, metrou Unirii

In apropiere de metrou Unirii gasiti apartamente noi intr-un ansamblu rezidential de mici dimensiuni. Preturile apartamentelor disponibile incep de la 58.000 euro plus TVA, potrivit datelor de pe Imobiliare.ro.

Lectii de afaceri din India

Conduce o companie importatoare si distribuitoare de suplimente alimentare infiintata in urma cu 20 de ani. Acum, Carmen Ivan cauta noi oportunitati de business, chiar si peste hotare, noteaza Forbes Romania.

Carmen Ivan este, probabil unul dintre cele mai bune exemple de romani buni la toate, care au construit afaceri profitabile cu investitie initiala minima. Compania Prisum International Trading a fost infiintata in urma cu doua decenii, iar ideea lansarii ei pe piata i-a apartinut unui indian, reprezentantul in regiune al producatorului de suplimente alimentare Himalaya Herbal Healthcare.

Cardul si amprenta digitala devin istorie. Un student a inventat cea mai noua metoda de plata

Cea mai noua modalitate de plata biometrica se raporteaza la venele mainii, depasind astfel cardurile bancare sau amprentele digitale, noteaza Quartz.com, preluata de Incont.ro.

Un grup de programatori a demonstrat, anul trecut, cat de usor poate fi pacalit sistemul de identificare/deblocare creat de Apple pentru ultimul sau model de smartphone, iPhone 5S. Practic, creand o copie a amprentei unui utilizator, telefonul mobil s-a deschis cu usurinta. De altfel, riscurile de furt electronic sunt tot mai mari prin sistemele de plata cu ajutorul amprentelor digitale.

Din acest motiv, cercetatorii lucreaza la un nou sistem de scanere biometrice, care sa nu poata fi copiate usor. Ca de exemplu, cele ce diferentiaza utilizatorii prin intermediul... venelor. De ce prin vene? Pentru ca geometria venelor este unica, asemenea cea a irisiilor. Sistemul vascular este determinat de o serie de mai multi factori. Chiar si gemenii au o structura diferita a venelor mainii. Mai mult, structura venelor nu se modifica prea mult odata cu inaintarea in varsta.

Pe ultima suta de metri. Ce vacanta cauta romanii pentru Paste

Daca nu acasa, atunci catre pensiunile turistice sau mai departe, dincolo de granite. Cererile pentru vacantele de Paste ale turistilor romani surprind chiar si agentiile, scrie Capital.ro.

In cateva zile, turoperatorii trag linie. Estimarile de final duc vanzarile pentru vacanta de Paste aproape de 2013. Dar nu mai mult. Iar explicatia este simpla: anul trecut, Pastele a fost sarbatorit in acelasi timp cu minivacanta de 1 Mai. Si atunci, era de asteptat ca romanii sa cheltuiasca peste 50 de milioane de lei doar pentru servicii turistice. Potrivit reprezentantilor din turism, vestea buna pentru 2014 este legata de faptul ca Pastele catolic si cel ortodox sunt sarbatorite in acelasi timp, ceea ce aduce „un plus-avantaj“. „Insa, este prematur sa dam acum o valoare precisa a vanzarilor“, spun  ei.

Pana una alta, cateva cifre tot ies la suprafata. De pilda, datele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural arata ca pensiunile si hotelurile din judetul Brasov sunt rezervate in proportie de aproape 80%, oferta in acest caz fiind foarte variata. Asa ca, o camera la o pensiune poate fi inchiriata aici cu 40 de lei sau chiar cu 400, calculat in functie de numarul de margarete si de conditiile oferite. In total, turistii au avut de ales din 3.000 de locuri in acest judet, cele mai solicitate fiind Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov sau Poiana Brasov, care ramane cea mai scumpa statiune din zona.

Conditii draconice la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit

Firmele care vor sa fie scutite de impozit pentru profitul utilizat pentru achizitia de echipamente trebuie sa pastreze utilajele pentru cel putin jumatate din durata lor de viata si nu le pot amortiza accelerat, informeaza Adevarul.ro.

Guvernul va aplica de la 1 iulie scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar aceasta va fi valabila pana la 31 decembrie 2015, impactul bugetar estimat ridicandu-se la 137,5 de milioane de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta postat pe site-ul Ministerului de Finante. Scutirea se va aplica doar pentru achizitia de echipamente tehnologice - respectiv utilaje, masini si instalatii de lucru, insa acest lucru nu inseamna ca vor putea fi trecute autoturismele „pe firma“, practica intalnita foarte des inainte de sosirea crizei. Pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2014, facilitatea se va aplica pentru investitiile realizate incepand cu 1 iulie 2014.

Masura vine cu o serie de conditii care vor determina o mare parte din firme sa nu apeleze la ea, precum obligatia de a mentine utilajele pentru cel putin jumatate din durata de viata a acestora, sub amenintarea recalcularii impozitului datorat, cu tot cu penalitati.

Erste: Economia Romaniei ar putea depasi pentru prima data in acest an nivelul din 2008

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar putea depasi pentru prima data in acest an nivelul din 2008, sustinut de o revenire a cererii interne, in timp ce principalele riscuri ar fi eventuala deteriorare a increderii consumatorilor si o productie agricola sub asteptari, estimeaza analistii Erste.

"O serie de indicatori pozitivi la inceputul acestui an, cum sunt productia industriala, exporturile, vanzarile cu amanuntul sau serviciile prestate companiilor, au semnalat faptul ca economia va creste mai rapid in primul trimestru decat o aratau estimarile initiale", se arata intr-un raport al grupului austriac, citat de Mediafax.

Analistii bancii estimeaza un avans al PIB de 3% pentru Romania in acest an, dupa o crestere de 3,5% anul trecut. Cresterea ar urma sa urce usor in urmatorii ani, la 3,3% in 2015 si 3,5% in 2016, se arata in raport. Produsul Intern Brut s-a plasat in 2008 la aproximativ 140 miliarde de euro.

Rusia ar putea da in judecata SUA la Organizatia Mondiala a Comertului din cauza sanctiunilor

Rusia analizeaza initierea unui proces impotriva Statelor Unite la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) din cauza sanctiunilor impuse bancilor rusesti, a declarat ministrul Economiei de la Moscova, Aleksei Uliukaev, citat de Reuters.

Statele Unite au aplicat sanctiuni mai multor oficiali de rang inalt si oameni de afaceri din Rusia, despre care considera ca au avut un rol semnificativ in anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia in luna martie.

Bank Rossia a fost sanctionata, impreuna cu presedintele si cel mai mare actionar al institutiei de credit, Iuri Kovalciuk.
Banca SMP a fost afectata indirect de deciziile SUA, intrucat coproprietarii Boris si Arkadi Rotenberg au intrat sub incidenta sanctiunilor autoritatilor americane. SMP a anuntat ca a inregistrat retrageri de circa 9 miliarde de ruble (249 miliarde de dolari) din aceasta cauza.