Schimbarea economiei Romaniei in ultimii zece ani. Ce modificari a adus criza si ce va urma?

Industria trece printr-un val de inchideri care afecteaza cresterea economica. Care sunt cauzele dezindustrializarii de dupa ‘89 si unde s-a gresit? Am privatizat destul sau prea putin? De ce nu am atras destui noi investitori? In anii urmatori, unii analisti cred ca vom asista la consolidarea ponderii industriei in PIB in jurul nivelului de 28%, la o scadere a ponderii agriculturii spre 3-4% din PIB si la o crestere a activitatilor din servicii peste 50% din PIB, noteaza Ziarul Financiar. Evolutia structurii economiei romanesti din ultimii zece ani indica o economie emergenta ce a trecut printr-o faza de supraincalzire si acum se reface, cu un sector al serviciilor inca sub media UE, dar si o schimbare a structurii dinspre ramurile cu valoare adaugata mica, precum agricultura, spre ramuri cu valoare adaugata mare, ceea ce este benefic si contribuie la indeplinirea criteriilor de convergenta reala spre zona euro, spun analistii. Pentru anii urmatori analistii anticipeaza consolidarea ponderii industriei in PIB in jurul nivelului de 28%, scaderea pon­derii agriculturii spre 3-4% din PIB si cresterea activitatilor din servicii peste pragul de 50% din PIB.

Altex, Flanco, Domo. Cine se misca mai repede in online?

Pentru cei trei mari jucatori din piata electroIT, magazinele lor online au devenit practic cele mai mari unitati din portofoliu. Investitiile sunt si ele pe masura, dar nu toti au reusit sa transforme acest business intr-unul de amploare, potrivit www.economica.net. Aventura marilor retaileri de pe piata electroIT pe online a inceput timid, in urma cu aproximativ 8 ani, cand si-au dat seama ca au nevoie sa joce la dublu. Spre exemplu, actualul lider al pietei, Altex, si-a anuntat transformarea intr-un retailer multi channel inca din 2005, iar Domo, primul care si-a separat business-ul online de cel offline, a relansat magazinul virtual domo.ro la inceputul lui 2007. Acum, chiar daca romanul comanda in continuare online pentru a-si ridica produsul din magazin, unitatile virtuale au un cuvant tot mai important de spus in cifra de afaceri a celor trei retaileri. Potrivit informatiilor furnizate de companie, vanzarile online cumulate ale altex.ro si mediagalaxy.ro, cele doua magazine virtuale detinute de Altex au ajuns la 20% din vanzarile companiei, in contextul in care in 2011 erau de numai 5%. Iar in anii care vin, retailerul mizeaza tot mai mult pe acest canal comercial.

Sa iti faci un cinema la tine acasa costa mai putin decat un Iphone 5

Cu un videoproiector, niște boxe si un ecran de proiectie iti poti face propriul cinema la tine acasa, iar suma necesara pentru achiziționarea acestor dispozitive este mai mica decat cea pentru un smartphone iPhone 5, scrie www.capital.ro. Sa ai propriul cinema la tine acasa este mai ieftin decat crezi. Evident, nu poti viziona cele mai noi filme si nici experienta nu se compara cu cea de la IMAX, dar de cate ori ai mers la cinema sa vezi un film pe care il asteptai cu nerabdare si experienta ta a fost ruinata de un grup de indivizi care considerau ca toata sala le apartine. Daca te numeri printre cei carora nu le place aglomeratia de la cinematograf sau care nu au timp sa iasa in oras atat de des pe cat ar vrea, atunci a sosit timpul sa iti faci propriul cinema la tine acasa.

Care sunt motivele pentru care tinerii isi dau demisia de la primul job

Principalul motiv care il face pe un tanar din tara noastra sa demisioneze de la primul loc de munca, cu toate ca il obtine cu mare greutate, este cel putin surprinzator: simte ca nu ii sunt recunoscute meritele si eforturile depuse la job. Pentru 22% dintre tinerii romani este suficient faptul ca sefii nu-i apreciaza la adevarata valoare ca sa reintre in somaj, se arata intr-un studiu recent, preluat de www.manager.ro. Un al doilea motiv de demisie pentru studentii si absolventii aflati la primul job este legat de perspectivele de cariera. Acestea sunt considerate nesatisfacatoare (21%), in timp ce un al treilea motiv de renuntare se refera la lipsa oportunitatilor de dezvoltare (14%). In Albania, tinerii sunt dispusi sa isi dea demisia mai ales daca nu vad nicio marire salariala in primul an (27%), studentii din Cehia renunta la primul job din cauza relatiilor negative de la locul de munca (75%), iar in Estonia, principalul motiv de demisie este aparitia unor relatii negative cu colegii si sefii.

Proprietarul Louis Vuitton devine singurul actionar al Sephora

LVMH, cel mai important jucator din industria de lux, care are in portofoliu branduri precum Louis Vuitton, Dior (moda), Tag Heuer (orologerie) sau Moet&Chardon (sampanie), a devenit singurul actionar al retailerului de cosmetice Sephora Romania, potrivit Ziarului Financiar. Anterior francezii erau in actionariat impreuna cu grecii de la Marino­poulos, care au mai investit pe piata locala in domenii precum cel al cafenelelor (Starbucks) sau cel al modei (Marks and Spencer si Gap). „LVMH a devenit unicul actionar al Sephora in toate statele din zona unde exista un joint-venture cu Mari­nopoulos, respectiv in Serbia, Bulgaria, Romania si Grecia“, spune Roxana Rasu (35 de ani), directorul general al operatiunilor Sephora in Romania, Serbia si Bulgaria.

Cat valoreaza un fan Facebook pentru o companie

Un fan in reteaua de socializare Facebook valoreaza pentru un brand 174 de dolari, mai mult cu 28% fata de 2010, potrivit unui studiu realizat de compania de marketing in social media Syncapse, citat de www.wall-street.ro. Syncapse a colaborat la realizarea acestui studiu cu compania de cercetare Hotspex. Esantionul a fost format din 2.000 de respondenti, iar datele au fost colectate in perioada ianuarie-februarie 2013. Studiul a comparat comportamentul persoanelor care au un cont in reteaua de socializare si apreciaza paginile unor companii cu cel al consumatorilor care nu sunt conectati la profilul Facebook al firmelor in functie de bugetul alocat cumparaturilor, loialitatea fata de un brand, cat de dispusi sunt sa recomande un produs si costul achizitiei. Aproximativ 70% dintre americanii care utilizeaza lunar Facebook sunt conectati la o companie prezenta in reteaua de socializare. In prezent, exista peste 2 miliarde de conexiuni intre utilizatori si companii.

Christine Lagarde este ingrijorata cu privire la cresterea economica a Marii Britanii

Seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si-a exprimat noi temeri cu privire la situatia economica din Regatul Unit, transmite BBC. Indicii de crestere ai Marii Britanii “nu sunt tocmai buni”, a spus Lagarde la o conferinta din Washington. Insa directorul FMI a refuzat sa comenteze daca tara ar trebui sa isi revizuiasca sau nu politicile de austeritate. Comentariile sale au venit la scurt timp dupa ce Mark Carney, urmatorul guvernator al Bancii Angliei, si-a aratat la randul lui ingrijorarea cu privire la situatia tarii, insa si acesta a refuzat sa dea mai multe detalii, inainte de preluarea efectiva a functiei. “Bancile centrale pot crea contextul necesar cresterii, dar nu pot asigura cresterea pe termen lung. Pentru asta este nevoie de ajustari fiscale si de reforme structurale puternice”, a declarat Carney.

Irlanda schimba modul de viata al datornicilor: fara televiziune prin satelit, vacante in strainatate si educatie privata

Proprietarii de case din Irlanda care aplica pentru reducerea datoriilor vor fi nevoiti sa renunte la televiziunea prin satelit, vacantele in strainatate si educatie la scolile private pentru copiii lor, ca urmare a unei noi legi a insolventei, informeaza CNN, care citeaza Financial Times. Martea aceasta Serviciul de insolventa irlandez a stabilit o limita a cheltuielilor pe care datornicii care doresc sa isi renegocieze contractele cu creditorii trebuie sa o respecte. Masura a fost luata pentru a controla criza prin care trece tara, subliniind in acelasi timp impactul pe care situatia o are asupra populatiei. O persoana nu va avea voie sa cheltuie mai mult de 247 euro pe mancare, 57 euro pe energie termica si 125 de euro pentru activitati de “integrare in viata sociala”, o categorie care include bilete la evenimente sportive sau la cinema. “Un standard rezonabil de viata nu inseamna ca o persoana trebuie sa traiasca in lux, dar nici ca oamenii ar trebui pedepsiti sa traiasca la limita existentei”, spune Lorcan O’Connor, directorul Serviciului de insolventa.

Vodafone aduce sistemul bancar in casele indienilor, prin intermediul telefoanelor mobile

Pentru cei mai multi oameni din Vest, lucrul cu un ATM sau vizualizarea contului bancar de pe un calculator nu este nimic iesit din comun. Insa pentru milioane de oameni din tarile in curs de dezvoltare, detinerea unui cont bancar nu este un lucru des intalnit. Vodafone India si ICICI Bank, cea mai mare banca privata din India, si-au propus sa schimbe lucrurile si au lansat M-Pesa, un serviciu mobil de plati si transfer al banilor, introdus pentru prima oara in 2007, in Kenya. Cele doua institutii sustin ca parteneriatul va aduce facilitatile sistemului bancar mobil in casele a aproximativ 700 milioane de indieni, oameni care pana acum nu aveau acces la o sucursala bancara sau la un bancomat. Potrivit Vodafone, serviciul va fi initial disponibil in regiunile estice, inclusiv Calcutta si Bengalul de Vest, urmand ca ulterior sa fie extins in toata tara, informeaza CNN.

Criza Nokia se adanceste. Vanzarile de Lumia nu sunt suficiente pentru a aduce profit companiei

Actiunile Nokia au atins cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni, facandu-l pe seful companiei sa se agate de upgrde-urile care urmeaza sa fie facute la smartphone-urile Lumia in urmatoarele doua luni, ca de o raza de speranta. Finlandezii, candva o forta dominanta pe piata telefoanelor mobile, s-au confruntata cu o scadere de 21% a vanzarilor la telefoanele de baza, cum sunt cele din gama Asha, in primele trei luni ale anului, fapt care a dus la o reducere de 20% a profiturilor. Cu toate astea, in aceasta perioada Nokia a livrat 55,8 milioane de telefoane din gama de baza, fata de numai 5,6 milioane de smartphone-uri Lumia. Potrivit Wall Street Journal, trendul il pune in dificultate pe Stephen Elop, directorul Nokia, care miza pe lansarea Lumia pentru a tine pasul cu rivalii mai bine clasati de la Apple si Samsung Electronics, in special pe piata din Statele Unite.

Vanzarile avioanelor de lux din China sunt pe val, in pofida masurilor de austeritate din tara

Masurile de austeritate adoptate de presedintele Xi Jinping nu au diminuat apetitul chinezilor pentru investitia in avioane de lux, transmite Bloomberg. Clientii din China ar putea cumpara anul acesta pana la 40 de aeronave, fata de numai 27 cat au fost comandate in 2012, spune Richard Koe, directorul Wingx Advance Gmbh, o companie care colecteaza date legate de aviatie. Potrivit Wealth-X, o firma din Singapore care se ocupa cu analiza veniturilor celor mai instariti oameni, numarul miliardarilor chinezi l-ar putea depasi pe cel al nemtilor, China urcand astfel pe locul doi in lume. Pe de alta parte, cererea in urcare pentru avioanele private, care costa 65 milioane de dolari bucata, vine in contradictie cu promisiunile presedintelui Xi de a tine in frau apetitul asiaticilor pentru cheltuielile extravagante. “Dezvoltarea infrastructurii si cresterea economica incurajeaza cererea pentru avioane private in China”, spune Koe.