Scandalul Schengen in cheie business: apa, banci, gaz si ciment – nu e de-ajuns pentru acceptarea romilor in Franta?

Businessul francez a acaparat pozitii cheie in economia Romaniei si multe cu „binecuvantarea“ politicului.  In vreme ce relatiile romano-franceze se indreapta din nou spre o fundatura, Romania ramane pentru capitalul francez o „oaza“ de bunastare si profit. Capitalul francez detine pozitii cheie in economia Romaniei – banci, gaz, auto, ciment, telecom. Multe dintre aceste afaceri au avut „binecuvantarea“ politicului, pentru ca decizia marilor privatizari din trecut a avut, pe langa ratiuni de ordin eco­nomic, o valenta politica. Iar oficialii francezi au uzat de statutul Frantei de mare pu­tere pentru a spijini interesul busi­nessului francez in tarile iesite din comunism.  Acum, cand aderarea la Schengen a devenit dintr-un demers pur tehnic o afacere pur politica, Romania nu are sprijinul Frantei.  Este neindoios ca investitiile franceze alaturi de alte investitii straine au ajutat foarte mult Romania. Insa beneficiul generat de prezenta in Romania este pe masura. Principalele 50 de companii franceze prezente la noi au avut in 2012 o cifra de afaceri de 45 mld. lei (10 mld. euro), arata o analiza ZF.

Guvernatorul Isarescu se revolta diplomatic impotriva bancherilor: La depozite multe banci au depasit masura, iar la credite dobanzile sunt nejustificate economic

BNR a redus dobanda-cheie de la 4,5% la 4,25%. Ce se va intampla mai departe? BNR a inceput in iulie un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, iar banii au inceput sa se ieftineasca pe piata monetara.  Insa bancherii s-au grabit sa plateasca mai putin pentru depozitele atrase si au intarziat sa ieftineasca in acelasi ritm creditarea, incercand astfel sa-si ingroase marjele de profit. Guvernatorul BNR a atentionat ieri bancherii ca „au depasit masura“. In conditiile in care costul creditelor in lei se mentine destul de ridicat, in jur de 10%, creditul privat a stagnat in ultimii patru ani la echivalentul a 50 mld. euro, scrie ZF.

Legatura dintre serviciile secrete si pretul benzinei

Consiliul Concurentei lucreaza in investigatiile sale inclusiv cu date primite de la serviciile de informatii, a aratat, intrebat de Capital, presedintele institutiei. Investigatia privind preturile pe piata carburantilor, care s-a lasat cu cele mai mari amenzi din istoria Consiliului, este un exemplu in acest sens.  “Primim informatii de la servicii insa nu le putem folosi ca probe in instanta. Ne ajuta, desigur, pentru ca este mult mai usor atunci cand stii dinainte unde sa cauti”, a spus Bogdan Chiritoiu.

Scoala noua. Cum ii obliga sistemul de invatamant pe parinti "sa finanteze" afacerile editurilor care publica manuale

Gandul a demarat campania "Scoala noua" prin care isi propune sa determine ministerul Educatiei si autoritatile abilitate sa creeze cadrul legal pentru asa-zisul fond al scolii, dar si sa ia masurile necesare astfel incat parintii, care "cofinanteaza" anual sistemul de invatamant, sa nu mai fie nevoiti sa puna umarul la inflorirea afacerilor editurilor care publica auxiliare si manuale, dar si la cele ale afterschool-urilor. De asemenea, campania propune schimbarea statutului juridic al scolilor astfel incat cei care doresc sa poata redirectiona 2% din impozitul pe venit catre scoli asa cum o pot face in prezent pentru ONG-uri, scrie Gandul.info.

Indicele bursier BET este aproape de a atinge maximul ultimilor 5 ani. Va reusi sa treaca pragul de care s-a lovit in 2010 si 2011?

Cel mai important indice al bursei, BET, care urmareste evolutia principalelor zece actiuni de pe bursa de la Bucuresti, a urcat cu 18% de la inceputul anului si a depasit recent pragul psihologic de 6.000 de puncte, fiind foarte aproape sa atinga un nivel record al ultimilor cinci ani.  Daca va reusi sa treaca de pragul de 6.100 de puncte, indicele BET va ajunge la cel mai ridicat nivel din august 2008, inainte de falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, care a declansat criza mondiala. Intrebarea este daca de aceasta data piata isi va continua ascensiunea sau se va repeta scenariul din anii precedenti.  Cei mai multi analisti sunt optimisti, noteaza ZF.

Johannis: Avem o imagine proasta in afara. Standul de la ultimul targ arata ca dupa razboiul din Vietnam

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, considera ca Romania nu este vazuta bine in afara granitelor, din cauza deficientelor in ceea ce priveste promovarea, in special in cadrul targurilor de profil. "Imaginea noastra ca tara este proasta in ansamblu, iar daca ar fi sa dam un calificativ intre 1 si 10 noi suntem undeva pe la 3, insa, in mod paradoxal, avem potential de crestere, pe care nu il folosim. (...) Toti oamenii care au fost in Romania macar o data au o impresie buna despre tara noastra, ceea ce inseamna ca imaginea noastra proasta este data de o inactiune sau de o actiune inadecvata de promovare in afara granitelor", a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis, scrie Wall-Street.ro

Producatorii auto de lux isi reindreapta atentia catre SUA si Japonia, unde cererea a inceput sa isi revina 

Dupa ce ani la randul producatorii autovehiculelor de lux au mizat pe China ca avand cel mai bun vad comercial, atentia acestora revine acum asupra pietelor cu traditie, ca SUA si Japonia, noteaza Bloomberg. “Statele Unite incep sa isi revina serios si devin o piata mai importanta pentru noi. In schimb, cererea pentru bunurile de lux din China a incetinit”, explica Stephan Winkelmann, CEO al Lamborghini. Potrivit directorului, cererea americanilor pentru modelul Lamborghini Aventador, de peste 400.000 de dolari, este acum la nivelul de dinainte de criza. Si acelasi lucru se intampla si in Japonia, unde masurile prim-ministrului Shinzo Abe incep sa dea roade. In China insa, Ferrari si Rolls-Royce au simtit o incetinire a consumului, lucru la care a contribuit si campania nationala pentru cumpatare, care vizeaza toate bunurile de lux.

IKEA incepe sa comercializeze panouri solare 

IKEA s-a gandit ca piata de energie verde este insuficient exploatata si ca este un bun moment sa investeasca in ea. Cel mai mare producator de mobila din lume, cunoscut cel mai bine pentru produsele sale pentru toate buzunarele, incepe astfel sa comercializeze panouri solare, scrie The Guardian. Schimbarea va fi deocamdata implementata in cele 17 filiale din Marea Britanie, in urmatoarele zece luni. Guvernul ofera acolo ajutoare pentru cei care doresc sa isi echipeze locuinta cu panouri solare, intr-o incercare de a spori productia de energie verde si de a mai reduce din emisiile de carbon. 

Incepe un nou capitol in istoria RBS. Noual sef va castiga peste un milion de lire sterline pe an 

Incepand de astazi, Banca Regala a Scotiei are o noua conducere. Ross McEwan, din Noua Zeelanda, va prelua carma institutiei, informeaza The Telegraph. McEwan il inlocuieste pe Stephen Hester, cel care a condus banca vreme de cinci ani extrem de dificili, din perioada de criza. Salariul noului CEO se ridica la un milion de lire sterline anual, plus alte 350.000 de lire, bani care ii vor fi oferiti in loc de pensie. McEwan s-a alaturat bancii in august 2012, venind de la Banca Australiei, unde a fost seful sectorului de retail vreme de cinci ani, dar experienta sa profesionala in industria asigurarilor si investitiilor depaseste 25 de ani, dintre care 18 in pozitii de conducere. Este casatorit si are doi copii.