Isarescu: Calmarea cursului leu-franc ar costa miliarde de euro de la rezerva valutara

Interventia Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara pentru a readuce cursul leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar insemna, ca prim soc, cheltuirea a catorva miliarde de euro de la rezerva valutara si, ulterior, intrarea economiei romanesti in recesiune, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul sedintei comune a comisiilor parlamentare de Buget-Finante, potrivit www.capital.ro.

Premierul Ponta si presedintele Iohannis bat la usa marilor puteri. Din pacate, americanii si francezii si-au redus intr-un an investitiile in Romania cu 1,5 miliarde de euro

Premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis bat in aceste zile lumea in lung si in lat – primul mergand in America in cautare de investitori, cel de-al doilea la Paris incercand sa repare relatia cu Franta stricata in vremea lui Traian Basescu. Premierul Victor Ponta a plecat aseara in Statele Unite ale Americii cu scopul declarat de a gasi investitori, in vreme ce presedintele Klaus Iohannis s-a aflat ieri in vizita in Franta, aceste doua tari fiind de importanta majora pentru Romania, dar care, intr-un singur an, 2013, si-au redus investitiile in economia locala, impreuna, cu 1,5 miliarde de euro, scrie www.zf.ro.

Ministerul Transporturilor mai propune 645 de kilometri de autostrada pe hartie. Varianta "actualizata" a Master Planului

Varianta actualizata a Master Planului de Transport, realizata in urma dezbaterilor publice, prevede constructia a 1.300 de kilometri de autostrada, pana in 2030, dublu fata de nivelul stabilit in formula initiala a strategiei. Dupa dezbateri a fost propusa constructia unor sectoare de autostrada care figurau initial ca drum expres, respectiv Sibiu-Pitesti, Bacau-Pascani, Targu Neamt-Iasi-Ungheni si Targu Mures-Targu Neamt (ultimul ca autostrada construita in mai multe etape), noteaza www.stirileprotv.ro.

Educatia financiara ar putea reduce 
probleme precum imprumuturile in moneda straina sau explozia cardului de credit

Nu consider creditul intr-o moneda straina sau explozia cardului de credit ca reprezentand probleme sociale, ci fenomene caracteristice etapelor de dezvoltare a sistemului bancar autohton, care pot aparea si din cauza lipsei culturii financiare. Educatia financiara ar putea reduce intr-o mare masura existenta unor astfel de probleme, prin asumarea responsabila de catre client doar a riscurilor financiare pentru care acesta dispune de abilitatea (capacitatea financiara) si dorinta (confortul psihic) de a le suporta, scrie Ligia Georgescu-Golosoiu, doctor in economie si consilier in cadrul BNR, pentru www.businessmagazin.ro.

Bancile cele mai mari nu vor fi neaparat si cele mai bune banci. PwC: Competitia si dezintermedierea vor duce la noi fuziuni si achizitii in sistemul bancar

Restructurarea sistemului bancar romanesc va continua, urmand sa asistam la noi fuziuni si achizitii, iar bancile care vor supravietui acestui proces nu sunt neaparat cele mai mari banci, considera specialistii firmei de audit si consultanta PwC Romania. Sistemul bancar autohton este vazut in general ca fiind aglomerat, mai ales in conditiile in care creditarea a scazut puternic fata de perioada de boom. Cea mai recenta tranzactie din sistemul bancar este preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania. In urma acestei operatiuni, Banca Transilvania, care este in prezent al treilea jucator de pe piata, ar putea urca pe pozitia a doua, potrivit www.zf.ro.

Prima autostrada „ecologica" din Romania, care va fi traversata de ursi. Primarul din Margina: „In 55 de ani nu am vazut picior de urs”

Romania ar putea avea anul viitor prima autostrada "ecologica", care va fi traversata, pe deasupra unor tuneluri speciale, acoperite de vegetatie, de ursi si alte carnivore. Deocamdata, lucrarile la tunelurile "verzi" - denumite tehnic ecoducte - nu au inceput, pentru ca autoritatile au nevoie de modificarea studiului de fezabilitate. Contactati de www.gandul.info, reprezentantii autoritatilor locale afirma insa la unison ca nu au vazut "picior de urs" in padurile din zona pe unde va trece noul drum.

Business-urile vedetelor: magazine online, baruri sau reabilitari

Pe langa banii din muzica, actorie sau televiziune, multe vedete (cu sau fara ghilimele, in functie de perceptii), isi deschid afaceri proprii. Magazine online, baruri sau chiar reabilitari de fabrici si gari, toate acestea sunt menite sa aduca venituri suplimentare persoanelor publice. Deseori, business-urile se sprijina pe notorietatea lor - din pacate, uneori aceasta notorietate nu este de ajuns, scrie www.wall-street.ro.

Intalnire cruciala pentru viitorul Europei. Liderii Germaniei, Frantei, Rusiei si Ucrainei negociaza “Pacea de la Minsk”. Hollande: “Ne vom duce cu convingerea ferma ca vom reusi, dar nu suntem siguri”

Oficiali din Rusia, Ucraina si OSCE si reprezentanti ai separatistilor ucraineni prorusi care au sosit marti seara in capitala belarusa Minsk, inaintea unei reuniuni cruciale cu privire la criza din Ucraina, s-au intalnit in noaptea de marti spre miercuri, relateaza CNN. Pe de alta parte, presedintele american Barack Obama l-a indemnat marti seara pe omologul sau rus Vladimir Putin, intr-o convorbire telefonica, sa accepte planul de pace pentru Ucraina pe care liderii europeni il vor prezenta miercuri la Minsk.

Putin declara razboi producatorilor de petrol. Guvernul rus vrea mai multe taxe, pe fondul prabusirii pretului titeiului

Guvernul de la Moscova se pregateste de o batalie cu producatorii de titei legata de taxarea industriei petroliere, care genereaza jumatate din veniturile bugetare, relateaza Bloomberg. Anul trecut, autoritatile au convenit cu companiile petroliere reducerea taxelor de export in schimbul unor taxe mai mari pe extractie, dar planul a devenit nefunctional intrucat se baza pe un pret al petrolului de 100 de dolari pe baril.
 
HSBC este investigata in SUA, Marea Britanie si Franta, in urma dezvaluirilor legate de evaziune fiscala. Numele lui Viorel Hrebenciuc apare in ancheta

HSBC Holdings este investigata in SUA, Marea Britanie, Franta si alte tari dupa ce a recunoscut ca la divizia de private banking din Elvetia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienti sa eludeze fiscul, relateaza Reuters. Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili daca HSBC, a doua mare banca din lume, a ajutat clienti americani sa nu isi plateasca taxele, in urma informatiilor din presa potrivit carora banca a ajutat clienti bogati sa ascunda active de ordinul milioanelor de dolari.