Isarescu avertizeaza bancherii cu privire la dobanzile ridicate, un roman si-a facut loc pe harta Rusiei, iar somerii Europei se refugiaza in Germania
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Isarescu: “Frati bancheri, stoparea creditarii se va intoarce ca un bumerang impotriva voastra!”
„Nu exista cerere de credit (spun bancile - n. red.). Stai putin, daca ai 15% dobanda (la credite in lei - n. red.), cu inflatie in scadere, cine sa-ti ia credit? Aveti toate motivele sa reduceti dobanzile la credite“, a spus guvernatorul BNR, citat de Ziarul Financiar. Romania ar putea avea in 2013 o crestere economica de peste 1,6% daca va fi un an agricol bun, iar bancile ar trebui sa reia creditarea si sa reduca dobanzile la imprumuturi, deoarece cererea de credite nu poate sa apara la dobanzi de 15% pe an, considera Mugur Isarescu. Este pentru prima data in ultimul an cand Isarescu ii someaza pe bancheri sa reia creditarea si sa renunte la cautarea de argumente pentru a tine dobanzile sus, relateaza ZF.
Romanul care si-a facut loc harta Rusiei
Numele lui Frank Timis este legat in mod special de explorarile din Sierra Leone si din alte state africane. Activitatea din Rusia a celui mai bogat roman conform ultimei editii a Top 300 Capital in Rusia este mai putin cunoscuta, iar cele mai noi informatii au aparut de curand, odata cu publicarea raportului anual al companiei International Petroleum, unde este cel mai mare actionar, noteaza Capital.ro. Este vorba de nu mai putin de 5 proiecte: Yuzhno-Sardakovsky, Zapadno-Novomolodezhny, proiectele Krasnoleninsky si Druzhny si mai noul proiect Yanchinsky. Toate sunt situate in Vestul Siberiei si toate viteaza explorarea si exploatarea unor importante rezerve de petrol si gaze naturale. Pe unele le detine in totalitate, la unele are are pariticipatii semnificative sau acorduri de colaborare cu alte companii din industrie.
5 alternative ieftine la vacante de vis
Cele mai interesante calatorii, in destinatii unice, nu sunt deloc ieftine, motiv pentru care multi pasionati nu reusesc sa ajunga in acele locuri. Pentru acestia, Wall-Street.ro prezinta cinci alternative ieftine in destinatii iconice. De pilda, o calatorie cu legendarul tren Venice Simplon Orient Express este o combinatie de romantism si aventura, care nu trebuie ratata, insa nu este o experienta deloc ieftina, arata Wall-Street.ro. De exemplu, o excursie de sase zile Paris-Istanbul cu renumitul Orient Express costa circa 13.000 de euro de persoana. In acelasi timp, cinci zile cu InterRail Pass pe aceeasi distanta costa circa 190 de euro sau 455 de euro la clasa intai.
Mamaia, destinatie de lux. Unele spatii pentru cazare costa si 4.500 lei
Asemenea vestitelor statiuni Saint Tropez sau Monaco, Mamaia este tot mai cautata de turistii care iubesc luxul si eleganta. Pentru ei au aparut apartamentele de 5 stele cu peste 100 de metri patrati, unde o noapte de cazare costa intre o 1.000 si 4.500 de lei, informeaza Stirileprotv.ro. Hotelierii si-au dat seama ca luxul prinde din ce in ce mai mult la romanii obisnuiti cu vacantele scumpe in locuri exotice asa ca s-au gandit sa le ofere astfel de servicii si la noi. Nu se gandesc nici o clipa ca vor ramane cu camerele goale, chiar daca pentru o singura noapte tariful ajunge la peste 1.000 de euro.
900 de salariati ai Oltchim vor fi concediati incepand cu saptamana viitoare
900 de salariati de la Oltchim vor fi concediati incepand de saptamana viitoare, dintre care 600 de la Ramnicu Valcea si 300 de la Divizia Petrochimica Bradu, de langa Pitesti, scrie Mediafax.ro. Potrivit administratorului judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, aflat, miercuri, in vizita la Ramnicu Valcea, se vor intocmi listele complete cu personalul care va fi concediat, acesta urmand sa beneficieze de salarii compensatorii.
"Vor fi disponibilizate, probabil, 900 de persoane, limita pe care am stabilit-o este 1.050 de persoane, calculata in functie de suma minima necesara ca reducere a costurilor cu salariile, care este un milion de euro pe luna. Cei care pleaca vor primi plati compensatorii, conform Contractului Colectiv de Munca, dar in principal vor primi acel venit minim de completare care a fost votat in 30 aprilie si care este pus concret azi (n.r. - miercuri) printr-o hotarare de guvern", a declarat Gheorghe Piperea, citat de Mediafax.
Orasul fabricilor transformate in birouri
In ultimul an, orasul Cluj-Napoca a atras atentia investitorilor din imobiliare. Si nu pentru constructia de apartamente sau malluri, ci pentru dezvoltarea de cladiri de birouri. Cele mai importante companii care vor ridica noi spatii de birouri sunt Fribourg Development, detinuta de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Stuza, fondul de investitii NEPI in parteneriat cu omul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor, dar si fratii Buzoianu, potrivit Economica.net.
Astfel, locul a trei fabrici – Feleacul, Libertatea si Tricotaje Somesul, vor fi luate de cladiri noi, moderne, unde noile salopete vor fi gulerele albe. Primii care au ajuns la linia de sosire sunt fratii Buzoianu. Initial, in locul fostei fabrici Feleacul urmau sa fie ridicate blocuri cu apartamente. Insa, criza din imobiliare i-a determinat pe proprietari sa modice proiectul in cladiri cu spatii pentru birouri. Compania vrea ca pe terenul de 20.000 mp, de pe strada Henri Barbusse, sa dezvolte pana in 2015 proiectul Cluj Business Center, ce cuprinde trei cladiri de sapte etaje si care vor oferi la finalizare peste 57.000 mp de spatii de birouri.
Danemarca, Suedia, Franta si Norvegia angajeaza romani. Salariile pot ajunge si la 7.000 de euro pe luna
Danemarca, Suedia, Franta si Norvegia anunta in reteaua EURES posturi vacante pentru medici, lucratori in restaurante si hoteluri sau in domeniul constructiilor, salariile oferite putand ajunge la 7.000 de euro lunar, scrie Incont.ro. Cele mai multe locuri de munca sunt disponibile in Danemarca, angajatorii avand 21 de posturi pentru medici, dintre care cinci pentru radiologi si cate doua pentru specializarile radiologie mamara, patologie, neurologie, nefrologie, endocrinologie, gastroenterologie, pulmonologie si medicina interna. Medicii care vor sa lucreze in Danemarca trebuie sa cunoasca foarte bine limba engleza sau germana. Salarizarea se va face conform contractului colectiv in domeniu, salariul de pornire in primele luni (cand sunt programate si cursuri de limba daneza) fiind de aproximativ 6.000-7.000 de euro brut pe luna. Salariul va fi majorat in functie de calificare, experienta si functia ocupata.
Un statistician care a revolutionat medicina, urmatorul nume pe lista selecta a miliardarilor
Dennis Gillings, un statistician care a pus umarul la crearea unei industrii de miliarde de dolari, prin studii realizate asupra gigantilor farmaceutici, este pe cale sa intre intr-unul din cele mai exclusiviste cluburi: acela al oamenilor cu averi de peste un miliard de dolari. Gillings este fondatorul Quintiles, cea mai mare firma de cercetare in domeniul clinic, potrivit revistei americane Forbes. Aceasta urmeaza sa fie listata la bursa, iar cele peste 25 de milioane de actiuni detinute de Gillings vor valora peste 900 milioane de dolari. Facultatea de Medicina de la Universitatea din Carolina de Nord poarta deja numele lui Gillings, dupa ce acesta din urma a donat institutiei de invatamant 50 de milioane de dolari, scrie revista americana Forbes.
Somerii Europei se refugiaza in Germania
Criza financiara din zona euro a determinat ca imigrarea in Germania sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani. Mai mult, afluxul de tineri profesionisti din Grecia, Spania, Portugalia sau Italia este vazut drept un lucru benefic pentru economia Germaniei, noteaza Wall Street Journal. Statul german a devenit un taram al oportunitatii pentru zeci de mii de oameni care incearca sa evite situatia precara din tarile natale. Daca pana acum europenii preferau sa se mute aproape de locurile de origine, in principal din cauza diferentelor culturale si de limba, situatia de pe piata locurilor de munca a facut ca acest lucru sa se schimbe. Media somajului din Europa a crescut la 12%, insa diferentele sunt mari intre Grecia, Spania (unde atinge aproape 27%) si Germania (unde se inregistreaza numai 5,4%).
Europenii isi vor putea deschide conturi bancare mai usor, pe tot teritoriul UE
Cetatenii europeni vor avea dreptul sa isi deschida un cont bancar de baza in orice tara din Uniunea Europeana si sa compare tarifele practicate de furnizorii de servicii, informeaza BBC. Comisia Europeana (CE) pregateste propuneri in acest sens, pentru a usura procesul de trecere de la o institutie bancara la alta. In prezent, procedura pentru deschiderea unui cont bancar intr-o tara din UE, alta decat cea de rezidenta, este una dificila, mai putin in Franta, Belgia si Italia, unde exista legislatia aferenta. Prin noile masuri, CE mai spera sa reduca numarul celor care nu detin nici un fel de cont, numar estimat in prezent la 58 milioane de persoane, dintre cei cu varsta de peste 15 ani. Nivelurile variaza insa puternic de la tara la tara, relateaza BBC in pagina electronica.
Schimb de generatii. Cum va arata piata locurilor de munca in urmatorii 20 de ani
Perioada celor supranumiti “baby boomers”, copiii nascuti in perioadele prospere ale lumii, cand s-a inregistrat o crestere importanta a natalitatii, este pe cale sa se incheie, potrivit CNN. Iar datele arata ca angajatorii nu sunt pregatiti pentru o noua generatie de angajati, caracterizata de diversitatea etnica si inteligenta emotionala. Raportul “After the Baby Boomers, The Next Generation of Leadership”, al firmei de recrutare Odgers Berndston si Cass Business School, citat de CNN, sugereaza ca femeile vor prelua tot mai multe functii de conducere, lucru ce va duce la efeminarea stilului de leadership, insemnand un mai mare accent pus pe inteligenta emotionala, abilitati si flexibilitate. De asemenea, tarile din grupul BRIC si alte state in curs de dezvoltare vor asigura o diversitate culturala extinsa la serviciu. Dar pentru a face fata schimbarilor, companiile trebuie sa fie pregatite pentru primirea generatiilor X si Y pe piata locurilor de munca.