Imprumuturile in lei se ieftinesc: ipotecarele au ajuns la 7%, iar creditele de consum merg spre 10%

Cele mai ieftine credite imobiliare in lei afiseaza acum dobanzi efective de 7% pe an, iar creditele de consum pot fi contractate chiar si la 10% pe an dupa ajustarile din ultimele saptamani. Bancherii au inceput sa ajusteze dobanzile la creditele in lei dupa ce indicatorul Robor la 3 luni – utilizat ca baza de calcul pentru majoritatea creditelor in lei – a scazut cu circa un punct procentual fata de nivelul de la inceputul lunii august si a ajuns la 3,8% pe an. Cele mai bune oferte la creditele imobiliare ajung in prezent la 7-8% pe an, in timp ce finantarile pentru consum pornesc de la 10-12% pe an, arata o analiza a Ziarului Financiar.

Bancile straine scot din Romania cate un miliard de dolari pe luna

Expunerea directa a bancilor straine pe economia romaneasca a scazut cu peste 3,3 miliarde dolari in primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale. Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut in primele trei luni. Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv imprumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine. Astfel, finantarea externa catre economia romaneasca a coborat de la 49,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie. Finantarea din strainatate atrasa de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, inainte de criza mondiala, noteaza www.capital.ro.

A doua mina de uraniu din Romania se deschide in judetul Neamt

A doua mina de uraniu din Romania, dupa cea de la Crucea, se va deschide in judetul Neamt si va functiona timp de noua ani. Dezvoltarea zacamantului se face in contextul in care Guvernul asteapta sa gaseasca investitori pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Compania Nationala a Uraniului va incepe exploatarea zacamantului de uraniu de la Promatar 1, Primatar 2, Bradu, Prisecani si Zona 3, in judetul Neamt, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Finantarea se asigura din sursele proprii ale Companiei Nationale a Uraniului si din bugetul Ministerului Economiei-Departamentul pentru Energie. Dezvoltarea proiectului necesita investitii de 407,3 milioane de lei, iar acesta are obtinute toate avizele necesare demararii. Romania are, in prezent, o singura exploatare de uraniu, cea de la Crucea – Botusana. Cea de-a doua mina din care extrageam uraniu, este vorba de cea de la Baita, Bihor, nu mai functioneaza din 2009, scrie www.economica.net.

Componentele auto reprezinta punctul forte al exporturilor romanesti, iar industria alimentara are cel mai mare potential de crestere

Industria alimentara a avut o dinamica „formidabila“ in materie de exporturi in perioada 2009 – 2012, ceea ce transforma acest sector intr-unul strategic, ce ar putea duce exporturile Romaniei la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de parere profesorul Cezar Mereuta, care este si cercetator in economie. Performanta exporturilor romanesti in perioada crizei reprezinta un caz atipic, ce a facut obiectul unei cercetari academice care a scos la iveala punctele tari, punctele slabe, vulnerabilitatile, dar si oportunitatile Romaniei in materie de exporturi, scrie Ziarul Financiar. Industria alimentara a avut o dinamica „formidabila“ in materie de exporturi in perioada 2009 – 2012, ceea ce transforma acest sector intr-unul strategic, ce ar putea duce exporturile Romaniei la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de parere profesorul Cezar Mereuta, care este si cercetator in economie. Performanta exporturilor romanesti in perioada crizei reprezinta un caz atipic, ce a facut obiectul unei cercetari academice care a scos la iveala punctele tari, punctele slabe, vulnerabilitatile, dar si oportunitatile Romaniei in materie de exporturi.

Miraj financiar vs. vocatie: numarul stomatologilor s-a dublat din ultimii 13 ani

Atrasi de mirajul castigului financiar, de posibilitatea de a avea un program flexibil si de a fi propriul sef, din ce in ce mai multi tineri aleg sa devina medici stomatologi si sa isi deschida un cabinet particular. Statisticile arata ca numarul dentistilor aproape s-a dublat pana din 1999 pana in prezent, depasind 13.700 de persoane. Astfel, daca in anul 1999 in Romania erau 7.708 medici stomatologi, numarul acestora a depasit 10.000 in anul 2005 si a ajuns la 13.772 de persoane in anul 2012, arata o analiza realizata de www.wall-street.ro. "Cresterea numarului medicilor stomatologi se explica prin faptul ca, in mentalul tinerilor, s-a creat mirajul castigului financiar asociat cu practicarea unei profesii liberale, care da posibilitatea medicului sa aiba un program flexibil, sa lucreze atat cat vrea, sa fie propriul sau sef si, totodata, sa obtina un statut social recunoscut", a declarat Dragos Popescu, co-fondator si general manager al clinicii DentalMed.

Danone, acuzata de mita in China, dupa ce si-ar fi promovat ilegal unul din produse

O marca de mancare pentru bebelusi detinuta de Danone desfasoara o ancheta privind acuzatii conform carora compania ar fi dat mita unui spital din China sa ii foloseasca produsele, scrie BBC. Potrivit China Central Television, Dumex ar fi dat in mod intentionat bani doctorilor si asistentelor din orasul Tianjin, pentru a-i promova produsele. Raportul, care citeaza un fost manager de vanzari, vine intr-o perioada in care Beijingul s-a angajat sa puna capat coruptiei din tara. “Firma Dumex Baby Food adera cu strictete la regulile si legile chineze”, a venit prompt raspunsul companiei. In China, suspiciunile de coruptie din domeniul sanatatii vizeaza suma de 350 miliarde de dolari si include mai multe firme din strainatate, printre care si gigantul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline.

CE a decis: Catalonia va parasi UE daca se va separa de Spania

Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a declarat ca bogata regiune a Cataloniei va trebui sa paraseasca Uniunea Europeana, daca are de gand sa isi declare independenta fata de Spania, noteaza Wall Street Journal. “Daca parte a unui teritoriu dintr-un stat membru decide sa se separe, partea respectiva nu mai este un membru al Uniunii Europene”, a declarat luni Almunia, in timpul unei conferinte de la Barcelorna. Aceasta a fost una dintre cele mai clare luari de pozitie ale unui lider UE, legat de problema apartenentei in urma separarii. Asa cum era de asteptat, comentarile sale au starnit nemultumirea activistilor catalani, care au format pe 11 septembrie un lant uman in Barcelona, aratand ca sunt hotarati sa definitiveze secesiunea.

Cea mai mare companie de Internet din Asia se apropie de valoarea Facebook

Valoarea Tencent Holdings a depasit 100 miliarde de dolari, la un deceniu dupa ce a fost listata la bursa. Aceasta este cea mai mare companie asiatica ce ofera servicii de internet si in prezent profita de pe urma boom-ului online care are loc in China, unde jocurile in retea si mesajele au luat un avant considerabil. Tencent a castigat 2,5 procente ieri, pe bursa din Hong Kong, valoarea companiei ajungand la 101 miliarde de dolari, informeaza Bloomberg. Aceasta a intrat astfel in clubul select al companiilor care au depasit suma de o suta de miliarde, alaturi de alte sase nume mari, ca PetroChina si China Mobile. De la iesirea pe bursa, in 2004, numarul internautilor din China a crescut de sapte ori, fapt ce a facut ca veniturile companiei de Internet sa se dubleze in ultimii doi ani.

De ce pastreaza Apple tacerea asupra vanzarilor din primul weekend de dupa lansarea iPhone 5C

Apple a dat vineri drumul precomenzilor pentru modelul iPhone 5C, care se adreseaza unui public cu buget mai limitat. Americanii au incalcat insa de aceasta data traditia, pentru ca luni toata lumea astepta primele rapoarte de vanzari, in urma weekendului care tocmai a trecut. Cu ocazia ultimelor doua lansari de iPhone compania a anuntat de fiecare data lunea cum dadea lovitura in weekendul precedent, scrie MarketWatch. Anul trecut, Apple anunta ca a avut precomenzi pentru peste doua milioane de iPhone 5 in primele 24 de ore de cand au devenit disponibile, iar cu un an in urma cererea pentru iPhone 4 S depasise un milion de unitati, in acelasi interval de timp.