Iadul pe piata muncii: sa ai proiecte, dar sa nu poti sa le executi, pentru ca nu ai de unde recruta oameni, chiar daca oferi salarii mai mari

Deficitul de forta de munca din sectorul IT, dar si pregatirea tot mai scazuta a tinerilor care ies de pe bancile facultatilor sunt marile provocari cu care se confrunta angajatorii. „In acest moment, o proportie foarte mare din piata merge pe outsourcing, deci veniturile sunt direct proportionale cu numarul de angajati pe care ii au companiile. Si la noi, pe linia de outsourcing, de doi ani incoace de cand piata e in crestere, au fost situatii in care am fost nevoiti sa refuzam proiecte din cauza ca nu aveam personal suficient“, a explicat Alexandra Bayer, Human Resources Mana­ger in cadrul companiei Fortech, scrie Ziarul Financiar.

Romania, tara bananiera

In timp ce producatorii autohtoni nu au mai reusit sa exporte in 2014 mere, pere si visine ca in anii trecuti din cauza embargoului rusesc, tara noastra continua sa exporte anual fructe exotice in valoare de cateva milioane de euro. In ciuda faptului ca in Romania nu sunt crescute banane, portocale, mandarine sau kiwi, valoarea exporturile de fructe exotice se afla la un nivel asemanator cu cea a exporturilor de mere, pere, cirese sau visine, noteaza www.capital.ro.

Autoritatile sustin ca ii vor scapa pe soferi de cozile de la Cernavoda. Solutiile prin care va putea fi platita taxa de pod

Urmatoarele 7 zile vor fi probabil ultimele in care soferii vor mai vedea barierele coborate la Cernavoda, pe Autostrada Soarelui, in punctul de plata a taxei de pod. Autoritatile vor sa puna in functiune, pana la vacanta de 1 mai, un nou sistem de plata, care va elimina ambuteiajele din fiecare sezon estival. Noul sistem va elimina plata in numerar la statia de taxare, asa ca barierele vor ramane deschise in permanenta. Una dintre noutati este ca taxa va putea fi platita si inainte, dar si dupa trecerea prin punctul de control, noteaza www.stirileprotv.ro.

Un receptioner care pleaca in Dubai castiga 1.000 dolari peste salariu

Un receptioner care renunta la jobul din Romania pentru un post in Dubai are un salariu cu 20% mai mare si castiga 1.000 de dolari extrasalariu, sustine Calin Ile, general manager Ibis Gara de Nord. Ile a dat, astfel, exemplul unui fost angajat de-al sau, care a renuntat la Romania pentru a munci in Dubai, unde, dupa cum subliniaza chiar angajatorul, salariul este "sensibil" mai mare ca in Romania, potrivit www.wall-street.ro.

Un manager roman a facut cariera conducand cele mai tari hoteluri ale lumii din grupul Marriott

Ioan Maties a intrat din 2014 in plutonul de manageri pe care grupul Marriott ii trimite in toate colturile lumii pentru a-i conduce hotelurile. Primul post al lui Ioan Maties a fost la Sheraton Frankfurt, unde a fost chelner la inceputul anilor '90 si la debutul carierei sale, de-spre care nu stia intru totul catre ce se va indrepta. Ce a stiut insa destul de repede este ca vrea sa ramana in hotelarie si peste 15 ani a ajuns tot la Frankfurt, in boardul de conducere al hotelului Marriott, scrie Business Magazin.

Gigantul rus Gazprom, acuzat de Comisia Europeana pentru abuz de pozitie dominanta in Europa Centrala si de Est: “A implementat o politica nedreapta de preturi”

Comisia Europeana (CE) a acuzat miercuri in mod formal compania rusa Gazprom pentru ca ar abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele din Europa Centrala si de Est, in urma unei investigatii initiate in 2012. Comisia a inaintat companiei ruse Gazprom o "declaratie de obiectii" prin care arata ca producatorul incalca regulile antitrust ale pietei gazelor naturale in opt tari, si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia, noteaza WSJ.

Pretul platit pentru o moneda puternica. Elvetia ar putea intra in prima recesiune de dupa criza din 2008, din cauza aprecierii francului

Elvetia plateste pretul in urma deciziei de a lasa moneda natioala sa se aprecieze masiv. La trei luni dupa ridicarea plafonului minim de 1,2 franci/euro, tara se confrunta cu cea mai mare scadere economica din perioada 2008-2009, pe fondul prabusirii exporturilor, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg.

BCE majoreaza, din nou, fondurile de urgenta pentru bancile din Grecia, la 75,5 mld. euro. Investitorii estimeaza o probabilitate de default ridicata

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat miercuri fondurile de urgenta puse la dispozitia bancilor din Grecia, cu 1,5 miliarde euro, la 75,5 miliarde euro, in timp ce guvernul elen continua negocierile intense cu creditorii pentru reluarea programului de sustinere financiara, relateaza MarketWatch. Bancile din Grecia au fost obligate, in februarie, sa recurga la programul ELA, dupa ce BCE a suspendat o exceptie care permitea bancilor sa foloseasca obligatiunile guvernamentale drept garantii pentru imprumuturile de la Banca Centrala Europeana.