Topul celor mai mari 15 banci pe 2012

Banca Transilvania, cea mai mare institutie de credit cu capital privat majoritar local, s-a mentinut in 2012, pentru al doilea an la rand, pe pozitia a treia in clasamentul activelor bilantiere din sistem, inaintea CEC Bank. BT si-a consolidat statutul de surpriza pozitiva, juca­torul din Cluj-Napoca reusind cresteri nota­bi­le ale cotei dupa active de la un an la altul fara sa-si compromita profitul care in 2012 a sarit cu 40%, pana la 320 mil. lei. Pe parcursul crizei s-a dovedit a fi cea mai dinamica banca mare. UniCredit a reusit sa prinda top 5 devansand Raiffeisen, iar ING a urcat pana pe locul 8, in timp ce grecii de la Alpha si Bancpost au continuat sa alunece.  Pe o piata a creditului cuprinsa de letar­gie, bancile care anul trecut au vandut mai multe credite noi decat sumele ram­bur­sate de clienti din imprumu­tu­rile vechi au putut sa iasa cu usurinta din rand, inregistrand cresteri vizibile la nivelul cotelor de piata dupa active.  BCR nu-si poate pierde prea curand prima po­zitie, insa cota sa de piata a alunecat din nou sub pragul de 20%.  BRD s-a apropiat de pragul de 13%, in patru ani de criza pierzand circa un punct procentual la ni­velul cotei de piata, scrie ZF.

Un fost bancher face 1 mil. € cu doua restaurante Subway

Constantin Degeratu, un antreprenor roman cu o experienta de mai bine de doua decenii in industria bancara, asteapta venituri de circa un milion de euro pentru cele doua restaurante Subway pe care le detine in franciza impreuna cu un partener.  El a deschis in ultimul an restaurantele Subway din Piata Victoriei si din Cocor. Acestea sunt primele date pe care le ofera un francizat cu privire la van­zarile lantului de restaurante intrat pe piata locala anul trecut. Un McDondald's, cel mai mare ju­ca­tor de pe piata locala, vinde intre 700.000 si 1 mil. euro, potrivit estimarilor ZF.  Subway a intrat pe piata acum mai putin de un an si a ajuns la 12 localuri, fiecare avand in spate un francizat, noteaza ZF Corporate.

Cum ne-a facut calul strain deghizat in vita "oaia neagra a comertului european". Efectele dramatice ale scandalului carnii asupra exportului romanesc

Scandalul carnii de cal isi va pune amprenta asupra jucatorilor romani din industrie, sustin reprezentantii patronatelor din domeniu, care atrag atentia ca producatorii si procesatorii de carne vor consemna pierderi daca autoritatile nu vor actiona pentru a se asigura ca firmele romanesti nu vor fi indepartate de pe piata europeana, in urma a ceea ce ar putea sa devina "un razboi de piata".   Pe langa prejudiciul de imagine adus Romaniei, acuzata pe nedrept ca ar fi vandut carne de cal etichetata drept carne de vita, dupa cum a declarat si premierul francez Jean-Marc Ayrault, producatorii romani ar putea pierde viitoare contracte in statele occidentale, in conditiile in care multe companii au investit masiv in tehnologii care sa le faca mai competitive la nivel european, scrie Gandul.info.

Livrari la domiciliu, by McDonald’s: se schimba regulile jocului in industria fast food?

Intrarea McDonald’s pe segmentul livrarilor la domiciliu, chiar daca in prezent pe o zona mica, poate reprezenta un nou inceput pentru fast food-urile locale si o schimbare de strategie, in paralel cu modificarea obisnuintelor de consum pentru unii clienti. "Pe noi nu ne intereseaza cresterea veniturilor”, a declarat directorul general McDonald’s pe Romania, Daniel Boaje. “Impactul este la nivel de crestere a comoditatii clientilor nostri fideli din zona Victoriei”, spune Boaje. In tari precum India, Japonia sau China, McDonald’s deja livreaza la domiciliu pe scara larga, scrie Wall-Street.ro.

Cerealele ies din iarna fara pierderi. Situatia este schimbata radical fata de anul trecut

Cerealele de toamna din Romania, adica graul, orzul, secara sau triticalele, se aflau in a doua parte a lunii februarie in conditii bune si foarte bune, scriu jurnalistii ZF in ZF Corporate.

Si tot aici aflati ca Managerii privati de la Tarom pica testul transparentei si evita legea

Doar trei dintre cei opt manageri „privati“ aflati la conducerea Tarom, o companie de stat cu pierderi anuale de peste 60 de milioane de euro, si-au depus declaratiile de avere, se arata intr-un articol ZF Corporate.

Premiera: care este surpriza brasovenilor de la Allview la MWC 2013

Firma brasoveana Allview participa pentru a doua oara la Congresul de telefonie mobila de la Barcelona, iar anul acesta a venit la MWC cu un produs in premiera: telefonul P5 Quad core. Allview P5 quad core are o camera de 8 megapixeli care filmeaza in full HD. Este aceeasi camera de pe iPhone 4, spun oficialii companiei. Telefonul are un ecran de 4,5 inch QHD, IPS LCD de 540x960 pixeli, processor quad core de 1,2 GHz, are o grosime de doar 9,8 mm si include Office Suite și Bitdefender Mobile Security.  Allview mai prezinta la Barcelona tableta Allview Quad 3 Speed de 10 inch quad core. Intrebati daca au de gand sa lanseze anul acesta o tableta 4G in tara noastra, avand in vedere ca principalii operatori de telefonie Orange, Vodafone și Cosmote au lansat deja sau pregatesc lansarea retelei 4G, oficialii Allview au declarat ca se gandesc serios la aceasta oportunitate, scrie Capital.

Apple ii despagubeste cu 100 milioane de dolari pe parintii ai caror copii au cheltuit prea mult pe aplicatii virtuale

Apple a acceptat sa plateasca 100 milioane de dolari, dupa ce mai multi parinti s-au plans ca odraslele le-au marit factura telefonica, pentru ca le foloseau smartphone-urile ca sa faca diverse cumparaturi pe internet, scrie The Telegraph. Cele cinci cupluri nemultumite din California care au intentat proces impotriva Apple in 2011, spun ca firma americana nu oferea nici un fel de avertisment inainte de afectuarea unei tranzactii. Astfel, copiii care se jucau pe dispozitivele Apple ajungeau sa cumpere bunuri virtuale, cum ar fi accesul la un nou nivel intr-un joc pe calculator, marind factura parintilor. Compania si-a modificat intre timp sistemul, cerand o parola utilizatorilor inainte de fiecare tranzactie. Cele cinci cupluri vor primi insa despagubiri in valoare de 100 milioane de dolari,  bani pe care ii pot folosi in magazinele iTunes.

Honda isi deschide fabrica in Japonia, dupa aproape 50 de ani

In luna iulie a acestui an, Honda planuieste o premiera pentru ultimii aproape 50 de ani: va deschide o fabrica in Japonia. Ultimul sediu al companiei in Tara Soarelui Rasare a fost inaugurat in 1964, langa Tokio, chiar inainte ca Japonia sa gazduiasca Jocurile Olimpice. Noua fabrica va produce 250.000 de autoturisme anual, transmite Bloomberg. Miscarea vine intr-o perioada in care producatorii auto japonezi, cum ar fi Honda, devin tot mai profitabili, pe baza slabirii yen-ului. Vestile sunt imbucuratoare pentru comerciantii din Yorii, orasul care va gazdui noua cladire. “Honda este o companie recunoscuta international, cine nu ar fi incantat de venirea lor? Inseamna mai multi oameni si mai mult trafic”, spune patronul unui restaurant din zona.

Google, ingrijorata ca Samsung va detine in curand monopolul pe piata de smartphone-uri

Samsung Electronics si Google au redus serios dominatia Apple pe piata telefoanelor mobile inteligente, insa norii negri incep sa se adune asupra parteneriatului dintre cele doua companii, transmite Wall Street Journal. Directorii Google sunt ingrijorati ca firma sud-coreeana a devenit atat de mare, incat in curand isi va mari pretentiile si va dori o renegociere a contractului. Aproximativ 40% dintre dispozitivele vandute care functioneaza pe baza sistemului de operare Android de la Google apartin Samsung. Cu ocazia evenimentului international pentru producatorii din domeniul telefoniei mobile, ce are loc in aceste zile la Barcelona, sefii companiei americane spera sa atraga si alte firme, cum ar fi HTC si HP, in parteneriate care sa vizeze folosirea Android, pentru a pastra o competitie legitima pe piata.

Mai multe tari din Europa planuiesc sa adopte o noua taxa pe tranzactiile financiare

Adoptarea unei noi taxe pe tranzactiile financiare este pe cale sa afecteze investitorii si oamenii de afaceri de pretutindeni. Potrivit Washington Post, aceasta se va aplica celor care vor sa cumpere actiuni sau obligatiuni de la companiile europene, sa faca afaceri cu bancile din Europa sau sa se angajeze in orice fel de activitate financiara. Impozitul va intra in vigoare incepand de anul viitor si va aduce contributii banesti in valoare de aproximativ 45 de miliarde de dolari anual pentru cele 11 tari care au semnat acordul, printre care si Germania si Franta. Sustinatorii noii taxe spun ca aceasta promoveaza corectitudinea in domeniu, insa cei mai multi sunt ingrijorati de nivelul pana la care unele natiuni sunt dispuse sa mearga in incercarea de a stabiliza si de a controla sistemul financiar global