Facultatile din Romania cresc taxele de scolarizare, corporatiile isi transforma angajatii in "roboti", iar proprietara magazinelor cu preturi mici Miniprix spune ca online-ul a fost "o gura de oxigen in criza"
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Facultatea se scumpeste si anul acesta: taxe mai mari in medie cu 500 de lei
Finantarea slaba a educatiei obliga universitatile sa creasca taxele de studiu si de camin, arata Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti (ANOSR) din Romania in studiul "Responsabilitate pentru Educatie!". Analizand situatia din cadrul a 23 de universitati din tara, ANOSR a constatat ca in 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discutii in acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universitatilor in ultimul an universitar, informeaza Capital in pagina electronica.
Jumatate dintre universitati nu au mai asteptat dezbaterile si au marit taxele de scolarizare incepand cu noul an universitar. De exemplu, potrivit ANOSR, la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava taxa de scolarizare a crescut cu valori cuprinse intre 500 si 900 de lei, in functie de cicluri si domenii de studiu. Academia de Studii Economice Bucuresti a crescut taxele pentru licenta si masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenta diferenta fiind in general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. Universitatea ”Dunarea de Jos” Galati a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice si 100 de lei la domeniile umane.
Cum isi transforma corporatiile angajatii in "roboti"
A fi „corporatist" aproape ca a devenit o profesie, indiferent de industrie, iar angajatii din marile companii straine au inceput sa faca tot felul de glume pe seama „procedurilor" importate, pe care trebuie sa le respecte zi de zi, noteaza revista Business Magazin.
De multe ori insa, sa fii catalogat drept corporatist poate avea conotatie negativa, semnalata mai ales de catre cei care nu au lucrat pentru o multinationala (pentru ca nu au vrut sau pentru ca au fost „respinsi„ de sistem) sau de catre cei care au evadat, dupa ani buni in care au urmat regulile de multinationala, in zona antreprenoriatului.
Indiferent ca e vorba de glume legate de munca peste program, de faptul ca trebuie sa dea mereu „feedback„ sefilor (chiar si in weekend sau in concediu) sau ca vorbesc romgleza, atat la serviciu, cat si acasa, se observa o tendinta tot mai mare a angajatilor romani din corporatii de a face „haz de necaz". Sistemul de lucru planificat, regulile din multinationale care, pana la urma, au condus la o profesionalizare a unei intregi clase de angajati au facut din cei care se incadreaza in categoria corporatistilor persoane cu un statut social si profesional aparte, spun specialistii.
Proprietara magazinelor cu preturi mici Miniprix: “Online-ul a fost ca o gura de oxigen pentru noi, ne-a ajutat sa facem fata crizei. Si criza nu s-a incheiat”
Lantul de magazine cu preturi mici Miniprix, lansat pe piata locala acum mai bine de un deceniu, a ajuns sa aiba zilnic 3.000 de clienti, dintre care aproape o treime online. Dezvoltarea pe online, inceputa acum patru ani, a ajutat compania sa reziste in criza financiara care s-a simtit in portofelele romanilor. Astfel, astazi, magazinului online contribuie cu 35-40% la cifra de afaceri a companiei, potrivit Ziarului Financiar.
„Acum patru ani am deschis magazinul online si am fost printre pionieri. Acum tot mai multi retaileri de profil fac asta, iar cei care nu o fac ar trebui sa o faca“, este de parere Ana Maria Cristina, proprietarul companiei si fost presedinte al ARIS (Agentia Romana pentru Investitii Straine).
Dupa deschiderea magazinului online acum patru ani compania a dezvoltat recent si o aplicatie pentru telefoane, s-a extins cu operatiunile online si in Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina si a dezvoltat portofoliul magazinului online care vinde acum si produse complementare, precum servicii turistice, electrocasnice sau produse pentru casa, gradina si masina.
Americanii, gata sa se implice in problema cainilor vagabonzi din Romania. Solutia propusa de una dintre cele mai mari asociatii din lume
Sterilizare in loc de “ucidere in masa”, adaposturi adiacente oraselor, discutii de peste o decada cu autoritatile romane privind problema cainilor vagabonzi – fara nicio finalitate din cauza birocratiei locale, relateaza Wall-Street.ro. O organizatie majora din SUA, cu operatiuni pe mai multe continente, este gata sa se implice activ in rezolvarea unui impas national, iar Wall-Street.ro, avand in vedere amploarea si importanta sociala si nu numai a subiectului, a intrat in contact direct cu oficialii americani.
Humane Society International, una dintre cele mai mari asociatii mondiale de protectie a animalelor, a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei si lui Sorin Oprescu cerandu-le sa reconsidere decizia privind prinderea si apoi, dupa caz, eutanasierea cainilor vagabonzi din Bucuresti.
Povestea omului care a incheiat cel mai mare contract din istoria aviatiei: 7,8 miliarde de dolari. Compania lui aeriana cucereste lumea
Thomas Flohr stie cu siguranta ce inseamna sa calatoresti cu stil. Elvetianul este fondatorul si detinatorul exclusiv al VistaJet, compania aeriana de lux cu cea mai rapida dezvoltare din lume, scrie Incont.ro.
VistaJet a fost fondata in 2004 si are o flota de 35 de avioane de lux. Dar numarul acestora creste exponential. Cererea pentru serviciile companiei este atat de mare, incat Flohr a incheiat anul acesta cel mai mare contract din istoria aviatiei: 7,8 miliarde de dolari pentru 56 de avioane. Si nu se va opri aici. Intentioneaza sa mai achizitioneze inca 86. Veniturile VistaJet cresc, in medie, cu 26% pe an. Care sunt secretele din spatele acestui succes? Flohr foloseste cele mai noi si mai luxoase avioane, niciunul mai vechi de trei ani, opereaza zboruri oriunde in lume, indiferent de cat de indepartata sau de izolata este destinatia si targeteaza economiile emergente, precum China si India.
Atacul terorist din Kenya loveste puternic turismul
Kenya ramane o destinatie sigura de vizitat, in ciuda atacului care a avut loc weekendul trecut intr-un mall din Nairobi, unde si-au pierdut viata 68 de persoane, iar 175 au fost raniti, a transmis luni ministrul Turismului din Kenya, citat de CNN. Dar asediul recent, pus pe seama militantilor islamisti, goneste turistii care abia incepusera sa puna Kenya pe harta locurilor de vizitat, mai ales ca printre victime s-au numarat si straini. Mall-ul reprezenta o oaza de liniste intr-un oras altfel destul de agitat, atragand destul de multi vizitatori, si este posibil ca atacatorii sa il fi luat in vizor tocmai din acest motiv.
“Este un loc international, multi expati si straini merg aici in weekend sa ia pranzul. Incidentul va afecta cu siguranta turismul”, spune Isha Saini, lucrator la mall-ul din Nairobi. In atac au murit trei britanici, doi francezi si doi canadieni, alti cativa americani fiind raniti.
Muncitorii din Bangladesh, obligati sa faca ture de 19 ore
Un reporter BBC a experimentat ce presupun conditiile de lucru la o fabrica de imbracaminte din Bangladesh. Aflat sub acoperire, acesta a descoperit ca la Ha Meem Sportswear, o unitate care produce haine pentru supermarketurile din Vest, politica de lucru este de-a dreptul inumana. La orele 13:00, un paznic inchide portile fabricii, cu muncitorii inca inauntru, si paraseste locul pentru 19 ore si jumatate. Cei din interior sunt obligati sa munceasca in tot acest timp, iar salariul pentru tura istovitoare este de numai doua lire. Starea de spirit a angajatilor este deplorabila, precum si sanatatea lor, dupa cum a spune chiar unul dintre ei, sub protectia anonimatului. In plus, in urma cu cateva saptamani, cladirea a luat foc, iar daca acest incident s-ar repeta in timp ce oamenii ar fi blocati inauntru, acestia din urma nu ar avea nicio sansa de supravietuire.
La 13 ani si-a deschis propria afacere. Primul castig: 100.000 de dolari
Cei mai multi pusti de 13 ani isi ocupa timpul cu distractia si sporturile, la aceasta varsta. Dar Nicholas Pinto, din New Jersey, nu este un copil obisnuit. Suparat ca rotile de la trotineta se stricau mereu, pustiul cu spirit antreprenorial s-a hotarat sa rezolve de unul singur problema, scrie Huffington Post. Astfel ca a creat un design propriu si, cu un imprumut de la parinti, in valoare de 2.000 de dolari, a trimis schitele unui producator din California. Acesta din urma a acceptat sa puna in aplicare ideile lui Pinto. Asa se face ca in clasa a VIII-a, Pinto castiga deja 100.000 de dolari din vanzarea rotilor pe care astazi le promoveaza pe propriul site. Nicholas primeste comenzi inclusiv din Australia, produsele sale fiind cautate pentru durabilitatea de care dau dovada.