Cum ar putea romanii sa cumpere Romania, care este impactul reducerii unei singure taxe asupra intregii economii si Yahoo! paraseste China
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Romani, cumparati-va Romania! Un miliard de euro sunt banii locali disponibili pentru investitii in listarile statului
Temerile ca programul de privatizari al statului, prin care sunt scoase la vanzare prin listarea la bursa pachete minoritare de actiuni la gigantii energetici Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Electrica, nu poate fi sustinut de cererea interna sunt exagerate. Un calcul realizat de Ziarul Financiar arata ca 1,2 miliarde de euro pot fi mobilizate de populatie, de fondurile de pensii si de fondurile de investitii romanesti pentru a participa la privatizarile statului. Valoarea cumulata a celor patru oferte de privatizari, programate pentru urmatorul an, este de circa un miliard de euro, din care cea mai mare este oferta de vanzare a 15% din actiunile Romgaz estimata la 600 mil. euro. Doar de la populatie statul ar putea strange 300 mil. euro daca privatizarile sunt bine promovate.
Cum poate creste impactul unei reduceri de taxe in intreaga economie
Introducerea unei cote reduse de TVA la paine ar fi putut sa fie prilej pentru legiuitor de a extinde sfera de aplicare si la alte produse sau servicii permise de Directiva europeana, astfel incat impactul social sa fie mult mai vizibil, noteaza www.capital.ro. Dupa indelungate discutii mediatice activate la inceputul primaverii, cota redusa de 9% la paine si alte produse de panificatie, precum si la materia prima aferenta a intrat in vigoare de la 1 septembrie. Este adevarat ca reducerea TVA la paine pe tot lantul de productie va avea un anumit impact social pozitiv, cata vreme se va traduce in scaderi de preturi pentru cumparatorii finali. Fiind totusi vorba de o modificare de nisa, cu o sfera destul de restransa de aplicare, si anume asupra unor bunuri comune si pentru care cererea este inelastica, amploarea efectelor reale in economie va fi probabil mai redusa decat amploarea dezbaterilor pe aceasta tema.
Domeniul care ar putea scoate Romania din criza
“In 2012 sectorul constructiilor a avut un salt de 5,7%, mult peste cresterea economica din acelasi an, si ne asteptam sa inregistreze un plus de 4,7% in 2013, in contextul in care estimarea de crestere economica pentru 2013 este de 1,7%”, spune David Tiplea, tax business development leader, Europa Centrala si de Sud-Est, EY Romania. Plusurile de care vorbeste David Tiplea nu fac nimic altceva decat sa confirme opinia generala a producatorilor de materiale de constructii, a constructorilor, dar si a analistilor: domeniul este mult sub potential, noteaza Business Magazin. Bogdan Belciu, partener in cadrul PwC Romania, spune ca domeniul constructiilor reprezinta in jur de 7% din PIB, in scadere fata de perioada de crestere economica, atunci cand sectorul genera 9-10% din PIB si devenise un motor important de crestere. „Ponderea in PIB este comparabila cu a agriculturii, dar sensibil sub industrie sau comert”, arata Belciu. Dincolo de cifrele seci, constructiile se pot dovedi importante si prin prisma numarului mare de oameni angajati, atat in domeniul productiei de materiale, cat si pentru constructii propriu-zise, fiind totodata un important platitor de impozite.
Topul contractelor cu bani publici in 2013. Cine sunt marii castigatori
Cele mai mari patru contracte incheiate de stat in prima jumatate a anului au o valoare totala de 2,3 miliarde de lei. Cei mai multi bani au fost alocati pentru reabilitarea unui tronson de cale ferata, potrivit www.economica.net. Cel mai mare contract de achizitii publice din prima jumatate a acestui an a fost atribuit de catre Compania Nationala Cai Ferate CFR SA, in urma unor licitatii "cu cantec", asociatiei FCC Construcction SA (Spania), Alpine BAU (Austria), AZVI SA (Spania) si Straco Grup (detinuta de fratii Alexandru si Traian Horpos).Contractul de achizitii vizeaza executarea unor lucrari de constructii si instalatii (exclusiv ERTMS, GSM-R, Centralizare electronica), pe sectiunea 3: Coslariu - Simeria, Tronsonul: Vintu de Jos – Simeria, care asigura legatura feroviara intre centrul si vestul tarii si a fost semnat in luna mai pentru suma de aproximativ 1,25 miliarde de lei .
Doi traderi gigant si un miliardar turc se bat pentru cuprul romanesc
Doi dintre cei mai mari traderi de marfuri si resurse minerale din lume, Glencore si Trafigura, si conglomeratul industrial Yildirim Holding din Turcia, detinut de magnatul turc Robert Yildirim, au fost singurii investitori care au depus pana la data limita oferte pentru cumpararea concentratelor de cupru scoase la vanzare de Cupru Min Abrud pentru suma minima de 460 mil. dolari (346 mil. euro), scrie Ziarul Financiar. Guvernul a renuntat la privatizarea celui mai mare producator de cupru de pe plan local, Cupru Min, care exploateaza rezerve de cupru evaluate in prezent la peste 6 mld. dolari, pe fondul interesului redus cauzat de tendinta de scadere a pretului la cupru din ultima perioada si a decis in schimb sa scoata la licitatie productia totala pe sapte ani a companiei estimata la 331.000 de tone de minereu.
Ei sunt tinerii care au “digitalizat” Festivalul George Enescu. Site-ul a avut peste 8.000 de vizitatori in prima zi a evenimentului
In 2011, cand lucrau la Humanitas Digital, au creat primele aplicatii de tablete pentru scriitori romani. Erau aplicatii create pentru Mircea Cartarescu si pentru prezentatoarea de televiziune Mihaela Radulescu. Insa, in martie anul trecut, tinerii Paul Balogh (33 de ani) si Cristian Dinu (25 de ani) au fondat Read Forward, compania care a creat noul site, dar si aplicatii pentru iOS si Android pentru Festivalul George Enescu, unul din marile evenimente culturale internationale organizate de Romania, scrie www.wall-street.ro. Read Forward este o companie care se axeaza pe crearea de aplicatii pentru carti (in special pentru copii) si de manual digitale. De altfel, cei de la Read Forward sunt cei care au lansat si “Lectia Verde”, primul manual digital din Romania, realizat in parteneriat cu Holcim Romania, unul dintre cei mai mari producatori de ciment de pe piata locala. Compania fondata Paul Balogh si Cristian Dinu in martie anul trecut are cinci angajati, iar anul acesta va avea o cifra de afaceri de aproximativ 100.000 de euro.
Microsoft va cumpara divizia de telefoane a Nokia, pentru 5,44 miliarde de euro
Nokia se va muta in portofoliul Microsoft, dupa ce gigantul IT a acceptat sa plateasca 5,44 miliarde de euro si sa cumpere divizia de telefoane si patentele inregistrate ale companiei finlandeze, titreaza Bloomberg. Nokia a avut parte de o ultima perioada foarte slaba, in care cota de piata a scazut constant, dar preluarea sa de catre Microsoft a luat totusi prin surprindere. Intelegerea presupune achitarea a 3,79 miliarde de euro pentru dispozitive si inca 1,65 miliarde pentru patente. Finlandezii aveau mare nevoie de lichiditati in acest moment, cererea pentru telefoanele sale fiind tot mai mica, iar in ianuarie a trebuit sa faca 20.000 de concedieri. “Dupa o analiza riguroasa despre cum putem sa maximizam valoarea actiunilor, luand in calcul diverse alternative, suntem de parere ca tranzactia este cea mai buna cale pentru Nokia si actionarii sai”, a declarat presedintele Risto Siilasmaa.
O radiografie a economiei globale. Europa, China si SUA au depasit perioadele critice
Cele mai mari economii ale lumii si-au facut publice in aceasta perioada rezultatele activitatii industriale, iar ultimele date sunt incurajatoare pentru evolutiile viitoare ale economiei globale, arata o analiza Business Insider, preluata de www.incont.ro. Analiza ia in calcul indicatorii economici dati publicitatii de companiile care activeaza in sectorul privat, indicatori care formeaza Purchasing Managers Index – PMI. Europa incepe sa-si revina. Atat PMI-ul Spaniei, cat si cel al Italiei au avut cele mai bune luni din primavara anului 2011, dar nici restul tarilor nu se pot plange. Pana si Grecia isi anunta o revenire, fiind aproape de a inregistra din nou cresteri.
Yahoo! isi ia adio de la China. Gigantul a postat un mesaj de “la revedere” pe varianta asiatica a site-ului sau
Portalul Yahoo! din China contine un mesaj de ramas bun, spunand ca schimbarile strategice sunt cauza pentru care isi inchide operatiunile pe aceasta piata, informeaza BBC. Acest lucru vine la o luna dupa inchiderea serviciului de e-mail pe care il furniza in tara. Pagina Yahoo! China redirectioneaza acum vizitatatorii catre un alt site, Alibaba, dupa afisarea mesajului. Gigantul de cautare lasa sa se inteleaga ca angajatii sai vor fi preluati in continuare si vor lucra pentru respectivul site, care se ocupa in prezent de operatiunile sale pe filiela asiatica. Compania a intampinat o competittivitate foarte mare pe piata din China, unde cenzura este la cote inalte si se promoveaza produsele locale, precum reteaua de socializare Weibo, in locul Twitter.
Nomura: Ce e mai rau pentru pietele asiatice emergente a trecut
Ce a fost mai greu pentru pietele emergente din Asia a trecut, dupa ce investitorii si-au retras deja luna trecuta miliarde de dolari, de teama ca Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca din achizitiile de obligatiuni, sustine Nomura Holdings, grup financiar japonez citat de Bloomberg. “Am depasit cea mai rea parte a crizei, dar asta nu inseamna ca tarile, luate separat, nu vor intampina in continuare dificultati semnificative. Ramanem insa destul de optimisti cu privire la evolutia pe termen lung a achizitiilor de risc facute pe pietele asiatice emergente”, a declarat Steve Ashley, de la Nomura. Perspectivele pentru aceste piete raman astfel “foarte bune” pentru urmatorii cinci pana la zece ani, dupa ce analistii se asteapta ca investitiile facute aici sa inceapa sa tina pasul cu dezvoltarea economiei locale.
Apple primeste telefoane vechi, in schimbul celor noi
Apple a confirmat lansarea programului pentru Market Watch, dar a spus ca acesta nu va fi unul disponibil la nivel global. Venit chiar inainte de lansarea ultimului model sau modele de iPhone, acesta ofera clientilor posibilitatea de a primi o reducere pentru noua achizitie, in schimbul predarii telefonului vechi, ce trebuie sa fie insa tot un iPhone. “iPhone-urile sunt foarte valoroase. Asa ca magazinele Apple lanseaza un nou program prin care vine in ajutorul celor care vor sa isi aduca vechea generatie de iPhone pentru refolosire sau reciclare”, se arata intr-un comunicat al companiei. Nu exista o grila asupra sumei ce va fi rambursata in schimbul device-urilor vechi, insa aceasta va depinde in mod cert de modelul telefonului si de starea sa de functionare. Potrivit blogului 9to5mac, utilizatorii ar putea lua in jur de 250 de dolari pentru un Iphone 5 in stare buna si intre 80 si 140 de dolari pentru un iPhone 4.
Pe acelasi subiect: