Ce masura este mai buna pentru economie: reducerea TVA sau scaderea CAS?; Valcov: "De la 1 ianuarie 2016 produsele de baza vor fi mai ieftine cu 20%"; care sunt diferentele intre Prima Casa si creditul imobiliar standard
Taxe, bon fiscal
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ce masura este mai buna pentru cresterea economica: reducerea TVA sau scaderea CAS?
Avalansa de propuneri de scaderi de taxe anuntata in ultima perioada s-a concentrat, in special, pe modul in care vor evolua valorile a doi indicatori: nivelul contributiei de asigurari sociale (CAS) si cel al taxei pe valoarea adaugata (TVA). In contextul in care exista inca scepticism vizavi de posibilitatea aplicarii simultane a acestor reduceri de taxe, Ziarul Financiar a intrebat o serie de economisti si oameni din business ce ar fi mai bine pentru ca economia sa creasca: sa scada nivelul TVA sau nivelul CAS?
Darius Valcov: "Cetatenii trebuie sa stie ca de la 1 ianuarie 2016 produsele de baza vor fi mai ieftine cu 20%"
Ministrul de Finante, Darius Valcov, a declarat, miercuri seara, ca se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre codul Fiscal si bugetul de stat. „E pentru prima data din anii 90 cand se vine cu un plan cu viziune si strategie facut exclusiv de expertii din mediul de afaceri. Scopul e ca in 10-12 ani, Romania sa ajunga la un nivel care sa depaseasca media UE in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor. Venim cu o viziune multianuala, nu doar pentru anul viitor. Urmeaza sa discut cu presedintele Iohannis pe tema bugetului. Maine vom prezenta in Parlament proiectul”, a spus Valcov, citat de www.capital.ro.
Diferente intre Prima Casa si creditul imobiliar standard
„Prima Casa“ si creditul imobiliar standard sunt amandoua finantari destinate pentru achizitionarea unei locuinte noi sau vechi, ori pentru constructia uneia. Exista, insa, diferente intre „Prima Casa” si creditul imobiliar standard, desi au aceeasi destinatie. Prin programul guvernamental „Prima Casa“ se poate achizitiona doar prima locuinta, nu a doua, a treia etc. Doar in cazul in care solicitantul creditului mai detine o locuinta cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati, acesta poate lua un credit „Prima Casa“ pentru achizitionarea unei locuinte mai mari, scrie www.adevarul.ro.
Salariu de bancher de top scos la iveala: 37.000 de euro net pe luna la BCR. Precizare BCR
Sergiu Manea, 42 de ani, vicepresedintele executiv al BCR, cea mai mare banca locala, a avut anul trecut venituri nete de 1,97 milioane de lei din mandatul de la BCR, ceea ce inseamna o medie lunara de 164.000 de lei (echivalentul a 37.000 de euro). Venitul anual incasat de Manea la BCR apare in declaratia sa de avere pe care a publicat-o, conform legii, ca urmare a faptului ca a fost timp de cateva luni membru in consiliul de administratie al companiei de stat Romgaz, scrie www.zf.ro.
Preturile terenurilor agricole vor fi in crestere si in 2015. Deja in unele zone sunt la 6.000 euro/ha
Preturile terenurilor agricole vor urma o tendinta de crestere si in 2015, avand in vedere trendul natural de convergenta a preturilor catre nivelurile inregistrate in tarile din Uniunea Europeana, insa marja de crestere nu va depinde doar de asteptarile proprietarilor, ci si de corelarea profitabilitatii productiei agricole si investitiile in teren, potrivit celui mai recent raport al NAI Romania, citat de www.wall-street.ro.
Romancele care conduc afaceri de zeci de milioane de euro peste hotare
Ioana Lemnaru este una dintre femeile manager din Romania care au pe mana afaceri importante peste hotare. Ea coordoneaza, de la Stuttgart, vanzarile marcilor Mercedes-Benz si Smart in Europa Centrala si de Est si Asia Centrala si monitorizeaza indicatorii de performanta, noteaza Business Magazin. Zeci de mii de angajati din Europa depind direct de deciziile unor femei manager de origine romana. Au avut rezultate atat de bune pe durata mandatului din tara incat sefii de la centru au decis sa le promoveze in pozitii cheie departe de casa peste afaceri de sute de milioane de euro.
Bulgaria si Azerbaidjanul vor sa reia constructia gazoductului Nabucco. Proiectul, abandonat in 2013, ar reduce dependenta Europei de Rusia
Bulgaria si Azerbaidjanul vor sa propuna Comisiei Europene relansarea proiectului gazoductului Nabucco, care a esuat in 2013 in lipsa furnizorilor, a anuntat miercuri premierul bulgar Boiko Borisov, dupa discutii la Sofia cu presedintele azer Ilham Aliyev, transmite Novinite. Borisov a declarat reporterilor, intr-o conferinta de presa, ca va prezenta Comisiei Europene, impreuna cu Aliyev, proiectul de relansare a Nabucco.
Angela Merkel spulbera speculatiile privind un al treilea acord de salvare pentru Grecia
Discutiile despre al treilea program de sprijin pentru Grecia sunt premature, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a subliniat ca atentia este concentrata pe aplicarea masurilor convenite deja de autoritatile de la Atena cu reprezentantii zonei euro. Merkel a refuzat la randul ei sa speculeze pe tema unui al treilea program de ajutor pentru Grecia din partea partenerilor europeni. "Cred ca acum suntem ocupati pentru a face ca programul al doilea sa se incheie cu succes", a spus Merkel la conferinta de presa, relateaza Kathimerini.
Topul oraselor cu cel mai ridicat standard de viata. Clasamentul, dominat de metropole din Europa de Vest si Oceania
Capitala Austriei este orasul in care se traieste cel mai bine. Cel putin asa arata studiul Mercer 2015 Quality of Living, clasament dominat, de altfel, de orase din Europa, dar si de metropole din Australia si Noua Zeelanda. Viena este urmata de Zurich, Auckland si Munchen. Vancouver, aflat pe locul cinci, este orasul cel mai bine plasat din America de Nord si singurul din top 10.
Marea Britanie risca un proces la Curtea Europeana de Justitie daca nu taie bonusurile bancherilor
Marea Britanie risca un proces la Curtea Europeana de Justitie si chiar amenzi, daca nu va respecta noi reguli ale Uniunii Europene referitoare la limitarea bonusurilor bancherilor, facute publice miercuri, relateaza Reuters.
Pe acelasi subiect: