Ministrul a afirmat ca sunt trei efecte benefice si pentru agricultura in proiectul noului Cod Fiscal: reducerea TVA la carne, legume si fructe, scutirea de impozit pentru mijloace de transport agricole si eliminarea taxei pe stalp.

"Masura de reducere a TVA la carne, legume si fructe reprezinta salvarea a doua sectoare macinate de evaziune fiscala si de efectele embargoului impus de Rusia", a adaugat Constantin, citat de Mediafax.

Reprezentantii industriilor de carne si legume-fructe s-au plans in ultimul an ca au probleme cu vanzarile din cauza excesului de marfa ieftina intrata pe piata autohtona din tarile UE, dupa embargoul impus de Rusia produselor alimentare din tarile Uniunii Europene.

"Reducerea taxei la carne, la legume si fructe se va face pe tot lantul de productie si va avea ca efect atat scaderea evaziunii, cat si preturi competitive. Ne asteptam sa scada preturile atat la carne, cat si la legume si fructe, dupa reducerea TVA, asa cum s-a intamplat si la paine", crede ministrul Agriculturii.

El sustine ca in urma reducerii TVA, painea s-a ieftinit cu aproximativ 12%.

Asociatia Nationala a Producatorilor din Pescarie "Romfish" considera ca scaderea TVA ar creste piata fiscalizata cu 20 de milioane de euro si ar determina o reducere a pretului pestelui cu 6-8%, potrivit

"Pentru productia din piscicultura, piata fiscalizata s-ar dubla dupa reducerea TVA. In 2014 s-au vandut circa 11.000 de tone de peste de consum din piscicultura interna. Valoarea marfii fiscalizate este circa 20 de milioane de euro. Preturile s-ar putea reduce, dupa scaderea TVA, cu circa 6-8%, diferenta fiind utilizata pentru dezvoltarea companiilor", a declarat Catalin Platon, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie "Romfish".

Chiar si in ipoteza in care preturile pestelui in magazinele de specialitate nu ar scadea, spune Platin, diferenta ar ramane la fermier, care ar avea disponibil suplimentar pentru investitii sau pentru crearea de locuri de munca, sau in cel mai rau caz, ar plati mai mult impozit pe profit catre stat.

"Sub o forma sau alta, reducerea cotei de TVA aduce, pe termen mediu si lung, mai multi bani la bugetul de stat, permitand in acelasi timp fermelor piscicole sa se dezvolte", a mai spus el.

Din datele asociatiei, anual, circa 10.000 tone de peste provenit doar din piscicultura (excluzand piata produselor din pescuit in ape interioare, Delta si Marea Neagra), cu o valoare de circa 20 de milioane de euro, "beneficiaza" de un regim de comercializare nefiscalizat.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

VEZI AICI TOATE MODIFICARILE CODULUI FISCAL.