Rezultatele macro bune ii determina pe analisti sa modifice in sus prognoza PIB spre 3-3,5% crestere

Vestile bune venite de la majoritatea indicatorilor macroeconomici in primele doua luni ale anului ii determina pe analisti sa-si imbunatateasca prognozele privind cresterea PIB din acest an spre 3-3,5%, noteaza Ziarul Financiar.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, spune ca are in vedere o imbunatatire a estimarii pentru avansul PIB din 2014 la 3,5%. BCR, cea mai mare banca dupa active, a modificat deja prognoza de crestere a PIB de la 2,3% la 3%, dupa cum spune Eugen Sinca, analistul-sef al bancii. Si ING Bank se gandeste sa imbunatateasca prognoza privind cresterea economica.

Pana acum analistii locali anticipau pentru 2014 o incetinire a cresterii PIB. Media estimarilor economistilor indica la inceputul anului o crestere economica de 2,3%, economia urmand sa fie sustinuta in continuare de cererea externa si de o revenire treptata a cererii interne.

Ati girat pe cineva pentru un credit la banca? Ce trebuie sa stiti, pentru a fi siguri ca nu ajungeti voi pe drumuri

Asigurati-va ca daca ati girat pe cineva, acea persoana este cu ratele la zi, pentru ca, in caz contrar, riscati in orice moment sa va sune executorul la usa, relateaza Stirileprotv.ro. In Romania s-a ajuns in situatia in care si cei care au girat pe cineva sa fie dati afara din case. Situatia este cu atat mai dureroasa cu cat unii au avut nevoie de doi sau chiar trei garanti atunci cand s-au indatorat.

In urma unui divort, Mariana Mic a trebuit sa isi cumpere un aparatament pentru ea si copii, asa ca in 2008 a facut un imprumut ipotecar de 100.000 de euro, la care a avut trei giranti. A venit insa criza, iar salariul femeii a scazut la mai putin de jumatate si n-a mai putut sa plateasca ratele. Banca a inceput executarea silita pentru apartamentul ei care acum valoreaza doar 45.000 de euro. Pentru diferenta de 55.000, s-a trecut la executarea girantilor.

A inceput cu un imprumut de 5.000 euro, azi produce 250.000 pe an. Economistul care a renuntat la cifre pentru creativitate: "Va incepe o era a productiei personalizate"

A absolvit Academia de Studii Economice, apoi un MBA in management. A urcat pe scara ierarhica de la contabil primar, pana la director financiar. La un moment dat, "omul cifrelor” a vrut altceva. Jobul i se parea „prea plictisitor”. „Trebuia sa socotesc banii pe care ii faceau altii. Pentru ca aveam spirit antreprenorial, m-am angajat propriul meu director”, glumeste Andrei Manea, cofondator si manager de strategii in agentia de marketing online Concept24, scrie Incont.ro.

Pana in 2005, Andrei Manea (39 de ani) lucrase numai in sectorul financiar. De la contabilitate ajunsese sa ocupe o functie de director financiar intr-o multinationala din transporturi. S-a gandit, insa, sa treaca la nivelul urmator, iar antreprenoriatul ii suna mai bine decat cifrele cu care opera zi de zi. Impreuna cu doi parteneri au pus bazele unei agentii de marketing online si dezvoltare web. „Eu m-am ocupat mai mult de partea de management, un coleg de marketing online, iar ultimul de partea tehnica – dezvoltarea de programe”, a povestit Andrei Manea intr-un interviu acordat Incont.ro despre inceputurile unui business care, in 2013, a raportat o cifra de afaceri de peste 250.000 de euro.

Din Galicia, in toata lumea: povestea celui mai mare retailer de haine din lume

O incursiune in centrul de comanda al celui mai mare retailer de moda din lume vorbeste de la sine despre cum se coordoneaza afaceri anuale de 16 miliarde de euro, dar si despre traseul pe care il parcurge o camasa pana ajunge pe umeras, in garderoba utilizatorului ei, noteaza Business Magazin.

Cand spui Spania, te gandesti la Barcelona, Madrid sau Andaluzia; La Coruna sau Galicia nu sunt niciodata primele care iti vin in minte. In La Coruña ajungi de regula din trei motive: pentru ca esti microbist si mergi la un meci al echipei locale Deportivo (acum in divizia secunda), pentru ca esti un calator culinar si vrei sa degusti cea mai buna mancare din Spania, cu mult peste si fructe de mare, sau pentru ca mergi acasa la Zara, cel mai puternic brand al imperiului Inditex, cu afaceri anuale de 16 miliarde de euro.

Galicia, regiune aflata pe coasta de nord a Spaniei, nu este cunoscuta pentru orasele sale deosebit de turistice, nici pentru istoria sa bogata (generalul Francisco Franco este cea mai importanta personalitate din zona). De fapt singurul lucru care ar putea caracteriza zona ar fi lupta localnicilor pentru a-si asigura traiul de zi cu zi.

Pe tot parcursul secolului al XX-lea, galicieni au emigrat in tari din America de Sud, la mii de kilometri distanta, pentru a-si asigura un trai mai bun. Astazi, intr-o perioada in care economia este macinata de criza si rata somajului depaseste 20%, Galicia iese din anonimat datorita orasului La Coruña, considerat casa lui Amancio Ortega, al treilea bogat al lumii si fondatorul imperiului de moda Inditex, care a reusit in criza sa ajunga cel mai mare retailer de moda din lume, depasind Gap si H&M.

Cum se justifica deputatii care au initiat modificarea legii clauzelor abuzive in favoarea bancilor

Deputatii care au initiat proiectul pentru modificarea legii clauzelor abuzive, pe care bancile au pierdut mii de procese cu clientii, intr-una total favorabila bancherilor, bat pasul in retragere si dau vina pe amendamentele Senatului, desi nici forma propusa de ei nu este tocmai echilibrata. Economica.net a stat de vorba cu o parte dintre initiatorii proiectului, cei care au putut fi contactati.

Un proiect al PSD si UNPR depus in septembrie 2013 isi propune sa modifice legea clauzelor abuzive. Proiectul a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care amputeaza legea in vigoare in defavoarea consumatorilor.

Proiectul pentru modificarea legii 193/2000 spune ca instantele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se refera la pretul contractelor – in cazul contractelor bancare, asta inseamna dobanzi si comisioane -, ca actiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi initiate doar de catre presedintele ANPC in timp ce drepturile asociatiilor vor fi limitate drastic. Oricum, actiunile ANPC nu ar mai avea un impact atat de puternic, din moment ce deciziile instantei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecatii.

De asemenea, toti consumatorii care vor sa dea banca in judecata vor trebui sa vina la Bucuresti, la tribunalul specializat, chiar daca locuiesc in alta parte a tarii. Totodata, conditiile in care o clauza va putea fi declarata abuziva sunt inasprite, fiind necesara analiza cumulativa a mai multor criterii, iar hotararile vor avea efect doar pentru viitor, astfel ca cei pagubiti nu isi vor putea recupera banii platiti pana la momentul initierii unei actiuni. Citeste mai multe despre modificarile propuse aici.

Comisia Europeana vrea sa schimbe regulile pentru 10.000 de companii cotate la bursa si pentru IMM-uri, in UE

Comisia Europeana a adoptat o serie de masuri menite sa imbunatateasca guvernanta corporativa a aproximativ 10 000 de societati comerciale cotate la bursele din Europa, precum si pentru activitatea intreprindeirlor mici si mijlocii, a informat miercuri CE, intr-un comunicat.

"Propunerile de astazi vor incuraja actionarii sa se implice mai mult in societatile in care investesc si aiba in vedere o perspectiva pe termen mai lung asupra investitiei lor. In acest scop, acestia trebuie sa aiba dreptul de a exercita un control corespunzator asupra personalului de conducere, inclusiv ultimul cuvant in ceea ce priveste remunerarea", de care sa se tina cont in mod obligatoriu, scrie Hotnews.ro.

"De asemenea, consider ca este o prioritate ca dreptul societatilor comerciale sa le ofere IMM-urilor europene un cadru eficient pentru desfasurarea activitatii si crestere. Societatea europeana cu asociat unic ii va ajuta pe intreprinzatori sa micsoreze costurile si sa isi organizeze activitatile in strainatate"
, a declarat comisarul european pentru Piata Interna, Michel Barnier.

Ce asteptari salariale au tinerii fara experienta

Tinerii fara experienta de munca se asteapta sa primeasca un salariu intre 800 si 1.200 de lei, fiind constienti ca, in lipsa experientei, nu poti avea asteptari mai mari, arata raportul ,,Financial Behaviour: Bugetul de venituri si cheltuieli al nativilor digitali din Romania”, arata Forbes Romania.

Tinerii considera ca independenta financiara ar trebui atinsa dupa varsta de 25-26 de ani, dupa ce au acumulat cativa ani de experienta pentru a putea obtine un venit mai mare, potrivit raportului citat.

Atunci cand ies in oras, baietii cheltuie mai mult decat fetele. Intr-o seara ei cheltuie intre 50 si 100 de lei pe bauturi alcoolice, tigari si mancare. Fetele cheltuie mai degraba la iesirile la pizza, fast-food sau la o cafenea, intre 10 si 50 de lei.
Circa 20% dintre adolescenti (cu varste intre 14-18 ani) declara ca sunt motivati de parinti cu bani pentru ajutorul la treburile din casa si pentru rezultatele bune de la scoala. 85% dintre adolescenti (14-18 ani) spun ca parintii ii ajuta cu bani pentru a-si cumpara mai repede lucruri pentru care strang si ei bani.

Steven van Groningen. La pranz cu bancherul care a facut cunostinta cu Romania in anii "salbatici" de dupa Revolutie

Steven van Groningen si-a inceput cariera de bancher la 28 de ani, putin mai tarziu decat absolventul clasic de Finante-Banci, in contextul in care sportul de performanta i-a ocupat o buna parte din timpul destinat studiilor, dar a facut ulterior o scoala de banking buna, probabil una dintre cele mai bune din lume, si a ajuns dupa multi ani de experienta si provocari sa conduca Raiffeisen Bank Romania. Wall-Street.ro.

a luat masa cu CEO-ul care a facut cunostinta cu Romania in anii "salbatici" de dupa Revolutie. Urmariti mai jos o discutie incitanta despre scoala de bancheri olandeza, nutritie, sport si promovarea valorilor in societate.

M-am intalnit cu Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, la Satya, unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific vegetarian si vegan din Bucuresti, in jurul pranzului pentru un interviu asezonat cu specialitati vegane si muzica linistitoare. "Satya" inseamna pace in religia indiana, iar localul nu a dezamagit in acest sens, specialitatile vegane fiind pe gustul CEO-ului de 56 de ani care a adoptat aceasta dieta in urma cu mai bine de cinci ani. Linistea si armonia localului au fost completate de lipsa fumului de tigara, un aspect pe care bancherul il considera chiar mai important decat alimentatia sanatoasa.

"Pe mine ma deranjeaza mai mult ca se fumeaza in restaurante. Nutritia este, de asemenea, importanta pentru cum functionezi ca om. Intotdeauna am spus referitor la banca ca atunci cand pierzi bani, vrei un singur lucru: sa fii pe profit. Asa este si in viata. Tatal meu imi spunea: Un om bolnav are o singura dorinta, sa fie sanatos, dar un om sanatos are multe dorinte", povesteste bancherul olandez care a pasit in Romania in 1993, la putin timp dupa Revolutie, intr-o perioada in care capitalismul era un concept neclar, iar lupta pentru supravietuire era salbatica.

Ministrii de Finante din cadrul G7 au evocat "nevoile de finantare" ale Ucrainei

Ministrii de Finante din statele G7, puternic industrializate, au evocat joi "situatia din Ucraina" si "nevoile de finantare" a acestei tari, intr-o reuniune la Washington, potrivit unui scurt comunicat, relateaza AFP.

La finalul unei reuniuni "informale si scurte", ministrii si guvernatorii bancilor centrale din statele membre G7 - Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite - au anuntat ca au trecut in revista "evolutiile importante si recente ale economiei mondiale", inclusiv in Ucraina.

Riscand probleme financiare grave, tara a cerut ajutorul comunitatii internationale. La sfarsitul lui martie, Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul pentru un imprumut in valoare de 14 pana la 18 miliarde de dolari, care va fi completat prin finantari la nivel bilateral.