Cat timp mai poate rezista Romania cu aceasta anomalie economica: mai multi pensionari decat salariati

Dezindustrializarea si pierderea locurilor de munca din ultimii 20 de ani au provocat anomalia unei economii si a unei societati in care numarul pensionarilor este mai mare decat cel al salariatilor si care nu poate functiona altfel decat pe deficit, noteaza Ziarul Financiar.

Statisticile privind structura actuala a populatiei Romaniei ilustreaza cea mai vulnerabila fractie a economiei romanesti: numarul de salariati/numarul de pensionari. De 15 ani, numarul salariatilor, platitorii de taxe care alimenteaza si bugetul fondului public de pensii, este mai mic decat numarul de pensionari.

In 1990 erau 8,1 milioane de salariati si 3,5 milioane de pensionari. Situatia s-a schimbat dramatic in 2012, cand 4,3 milioane de angajati plateau contributii pentru 5,3 milioane de pensionari. Analistii economici sustin ca aceasta este cea mai grava anomalie a economiei si a societatii romanesti.

Cele 5 provocari ale Ramonei Manescu la sefia Transporturilor

Ramona Manescu, noul ministru al Transporturilor, ajunge pe unul dintre cele mai controversate “fotolii” de la Guvern. Dupa ce a renuntat la un salariu de mii de euro in functia de europarlamentar pentru a conduce portofoliul Transporturilor, sotia lui Rares Manescu, primarulul sectorului 6 din Capitala va avea incepand din toamna o agenda incarcata, principalele subiecte vizand atragerea de noi Fonduri Europene, privatizari in industrie dar si o intarire a relatiillor dintre institutiile cu care va avea interese comune, scrie Wall-Street.ro.

Privatizarea CFR Marfa, de exemplu, a fost unul din subiectele “cap de afis” din ultimele luni, situatia companiei fiind inca indecisa. Guvernul a stabilit ca termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa sa fie la jumatatea lunii octombrie, printre conditiile impuse pentru incheierea tranzactiei figurand constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR si o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.

Ce actiuni vor atrage investitorii, la venirea din vacanta. Preferintele celor mai mari

Actiunile OMV Petrom, ale Bancii Transilvania sau ale cel putin trei dintre cele 5 societati de investitii financiare (SIF) sunt cele mai atractive din punctul de vedere al pretului, comparat cu profiturile companiilor, relateaza Economica.net. Ce prefera marii investitori si care ar putea fi cele mai cautate actiuni la bursa odata cu venirea din vacanta a investitorilor?

Ca sa fie realmente atractive, actiunile cu preturile cele mai mici trebuie sa fie si lichide, adica sa se gaseasca usor la cumparare si sa le gasesti repede cumparator. Altfel, din punctul de vedere al preturilor, unul dintre cei mai folositi indicatori folositi de investitori pentru a se orienta spre achizitia unor anumite actiuni este rata pret / profit (price earnings ratio, sau PER).

Indicatorul PER raporteaza pretul actiunii la un moment dat, la profitul impartit la numarul total de actiuni ale companiei respective. PER s-ar putea traduce astfel: „In cat timp imi recuperez banii dati pe o actiune X, din profitul companiei, daca acesta ar fi distribuit integral prin dividende".

Cresteri salariale mai mici in privat in 2013, dar peste inflatie

Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 4,6%, un nivel mai scazut decat cel inregistrat anul trecut, insa peste nivelul inflatiei, care va atinge in jur de 3% anul acesta, potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell al PwC Romania, preluat de Forbes Romania.

Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului PayWell (cu exceptia IT&C), dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei.

Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4.9%), urmate de personalul de suport (4.7%) si personalul operational si de vanzari (4.5%).

Costul nevazut al dezamagirii angajatilor: 4 din 10 ar pleca oricand din companie

Patru din zece angajati nu sunt deloc motivati si implicati in activitatile pe care le fac la serviciu, iar numarul celor care doresc sa isi paraseasca actualul angajator este in crestere. Datele vin dintr-un studiu international, dar oare cum se traduce stabilitatea in crestere a angajatilor romani din ultimii ani?

Daca in trecut se zicea ca banii nu sunt chiar atat de importanti pentru retentia angajatilor, anii de criza au adus din nou pe podium salariul in topul factorilor care ajuta la cresterea asa-numitului „engagement" din organizatii, noteaza revista Business Magazin. Astfel, potrivit unui studiu realizat de brokerul de asigurari Aon Hewitt, pachetul salarial a urcat pe locul 3 in 2012 (fata de locul 6 in 2011) in clasamentul celor mai importanti factori care stimuleaza cresterea implicarii angajatilor. Oportunitatile de cariera si reputatia companiei ocupa primele doua pozitii in acest top.

Cum imi asigur masina pentru vacanta si cine plateste daunele

Polita RCA emisa in Romania e valabila in majoritatea tarilor de destinatie pentru turisti. Ce se intampla insa atunci cand esti implicat intr-un accident in care nu tu esti soferul vinovat?

Prin Biroul Auto Roman, Romania are legaturi in domeniul asigurarilor cu aproape toate tarile din Europa si, in orice caz, cu toate tarile unde romanii calatoresc frecvent fie ca turisti, fie ca rezidenti temporari, potrivit Capital.ro. Aceasta apartenenta ne confera dreptul de a solicita si obtine despagubiri in cazul in care suntem implicati intr-un eveniment in afara tarii.

Chiar si asa insa, procedura de despagubire nu este chiar cea mai simpla din lume, iar situatiile in care detinerea unei polite RCA nu este suficienta sunt destul de multe, chiar si atunci cand este vorba despre un eveniment unde sunteti in postura de pagubit.

Inglodata in datorii si fara prea multe solutii, Spania vrea sa taxeze soarele

Tara cu un somaj ce depaseste 27%, cu nivel record de credite neperformante si multe datorii externe gaseste o modalitate inedita de a incerca sa iasa din impasul economic in care se afla. Mizand pe clima mediteraneana si pe faptul ca are parte, aproape tot timpului anului, de zile insorite, Spania s-a gandit sa scoata bani din... soare, scrie Incont.ro, citand un studiu Forbes.

Orasele spaniole Huelva si Sevilia beneficiaza de aproape 3.000 de ore de lumina solara pe an. Astfel, ibericii s-au gandit sa profite serios de energia solara. Potrivit unui studiu citat de jurnalistii americani, Spania se numara printre primele tari din lume care au investit serios, de-a lungul ultimilor 10 ani, in panouri fotovoltaice. Din cauza asta, spaniolii se confrunta o mare problema: produc atat de multa energie solara, incat oferta depaseste cererea de pe piata cu peste 60%, lucru care a creat un dezechilibru. Acum, au ajuns sa datoreze producatorilor de energie aproape 26 miliarde de euro. Pentru a reusi sa-si achite datoriile uriase, autoritatile din Spania s-au gandit la reversul medaliei, si anume: sa taxeze utilizatorii de panouri solare, panouri pe care insusi guvernul le-a incurajat si subventionat in ultimul deceniu. Astfel, toti cei care folosesc panouri vor fi nevoiti sa plateasca o taxa.