Agricultura - El Dorado-ul angajarilor in 2014, una dintre cele mai puternice femei de afaceri din lume vine in Romania si cand estimeaza guvernatorul BNR ca isi va reveni creditarea pe piata locala
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ce incurajeaza Romania: producerea unui borcan de dulceata sau o spaga de 1 mil.euro la un functionar public?
Fiecare antreprenor vorbeste despre afacerea lui ca si cum ar fi cel mai important lucru din viata. Asa si este. Din vanzarea unei prajituri – cupcake sau a unui borcan de dulceata sau a unei perechi de pantofi sau a unui soft traiesc el si familia lui, plus cei cativa angajati care sunt alaturi de el, noteaza Ziarul Financiar.
Nu stiu ce inseamna pentru cei care conduc Romania politic si economic faptul ca trei tineri s-au apucat sa faca eclere sau o antreprenoare si-a facut site-ul pantofioriiveseli si bate toate targurile de copii sa-si prezinte produsele. Mai mult ca sigur nu le spune nimic, totul la nivel macro rezumandu-se la taxe, impozite si controale pentru a avea bani care sa fie cheltuiti conform programului de guvernare si de partid.
Ma gandeam ce diferenta este intre un mic antreprenor, care el impreuna cu prietena lui fac dulceata pe care o vand cu 12-15 lei borcanul, si un fost functionar al statului, Catalin Dumitru, fost vicepresedinte la ANRP (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor), care acum doua saptamani a fost arestat, fiind acuzat ca a luat mita un milion de euro in produse si servicii pentru a da OK-ul la restituirea unui titlu de proprietate de trei milioane de euro.
Una dintre cele mai puternice femei de afaceri din lume vine in Romania
Saptamana aceasta este asteptata vizita Patricia Woertz, una dintre cele mai puternice femei de afaceri din lume, in contextul in care Procter&Gamble a cumparat un teren de 25 de hectare la Urlati, unde se afla fabrica de sampon, si ar putea investi intr-un depozit si o alta fabrica, scrie Wall-Street.ro.
Patricia A. Woertz conduce gigantul american Archer Daniels Midland, cu vanzari de 90 miliarde dolari anual si a ocupat anul trecut locul 7 in topul Fortune al celor mai puternice femei de afaceri din lume. Ea va veni in Romania insotita de alti executivi ai gigantului american de bunuri de larg consum si se va intalni saptamana aceasta cu reprezentantii P&G din Romania.
Patricia A. Woertz (60 ani) este vicepresedinte in Consiliul de Administratie al grupului P&G din 2008 si detine functia de presedinte al Comitetului de Audit si este membru in Comitetul de Guvernanta si Responsabilitate Publica.
Agricultura - El Dorado-ul angajarilor in 2014. Ce se cauta si cum sunt platite locurile de munca din domeniu
Agricultura este domeniul care in ultimii trei ani a inregistrat o cerere semnificativa de personal in Romania, reiese din studiul Manpower privind "Perspectivele angajarii de forta de munca", una dintre cele mai relevante analize privind tendintele in angajare, la nivel mondial. Cei mai cautati specialisti in agricultura, dar si oamenii cel mai greu de gasit, acum, pe piata romaneasca sunt inginerii agronomi, reprezentantii de vanzari, cercetatorii si tehnicienii de utilaje agricole, noteaza Economica.net.
Manpower, jucator mare din piata de recrutare si fondatorul Agribusinessjob, singurul portal de recrutare in agricultura din Romania, va spun ce cauta acum angajatorii si cum ii platesc pe cei cu expertiza (competente si experienta) in agricultura. Posturile din agricultura pentru care Manpower a facut recrutari in ultimul an si jumatate au vizat ambalatori, reprezentanti de vanzari, mecanici de utilaje, ingineri agronomi.
Profilul candidatilor cautati a avut usor caracter sezonier: in perioada primavara–vara au predominat posturile legate de cultivarea pamantului, iar pe perioada de iarna, solicitarile au vizat mai mult zona de zootehnie si nutritie animala, au spus pentru ECONOMICA.NET recrutorii ManpowerGroup, jucator de top din piata de recrutare din Romania.
Analiza: "Impredictibilitatea Federatiei Ruse" creste bugetul Armatei Romaniei
Criza din Ucraina va duce la majorari ale bugetelor militare ale statelor NATO, printre care si cel al Romaniei.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca fondurile pentru dotari militare vor fi suplimentate la urmatoarea rectificare bugetara, din luna iulie, iar bugetul MApN va fi redimensionat si in 2015, informeaza Capital.ro. "Pe langa obiectivul de a sustine aliatii in diversele teatre de razboi internationale, Armata Romana are un nou obiectiv: acela de a-si creste capacitatea de raspuns."
Presedintele este sustinator al ideii ca NATO trebuie sa-si rescrie planurile geostrategice in functie de noua situatie din Estul Europei si sa isi reaseze capacitatile militare. Traian Basescu a declarat, joi, la bilantul Ministerului Apararii, ca impredictibilitatea Federatiei Ruse "ne obliga sa analizam variante si posibilitati de reactie".
Povestea sefului Coca-Cola HBC Romania: ce planuri are gigantul bauturilor racoritoare pe piata locala
Franta, Anglia, Rusia, Ucraina, Italia si Romania sunt tarile pe care le-a bifat Stephane Batoux in cariera pentru a-si implini dorinta de a ajunge director general. In Romania, a reusit de doua ori: dupa ce a condus timp de trei ani afacerile Danone Romania, a devenit responsabil pentru activitatile liderului de pe piata bauturilor racoritoare, Coca-Cola Hellenic Bottling Company, scrie Business Magazin.
Stephane Batoux zambeste tot timpul. Nu doar la sedinta foto pentru coperta Business Magazin, ci si cand s-a oprit pentru a-si intampina personal invitatii la Meet the CEO. Zambeste cand face schimb de carti de vizita cu toata lumea, dar si cand povesteste traseul sau agitat catre pozitia de management in care se afla astazi. Si, nu in ultimul rand, zambeste atunci cand putini dintre invitatii la eveniment au ridicat mana cand Batoux a intrebat daca cineva ar fi dispus sa ii urmeze traseul de 25 de ani de cariera pentru a ajunge intr-una dintre cele mai ravnite pozitii din FMCG in Romania.
„Cred ca motivul pentru care ma aflu in Romania in acest moment este ca am luat niste decizii foarte indraznete inca de la inceputul carierei si mi-am asumat niste riscuri“, si-a inceput Batoux povestea carierei. Nascut in Annecy, la 50 km de cunoscuta statiune de schi Chamonix din Franta, a inceput sa isi asume riscuri inca din perioada universitatii.
“Romania, TE IUBESC”: Mafia terenurilor din jurul Bucurestiului. Samsari, angajati la stat si primari vizeaza de ani buni terenuri de sute de milioane de euro
Romania este plina de oameni care plang in pumni, si imbatranesc prin tribunale, in cautarea dreptatii. Dau piept de ani de zile cu aceleasi clanuri alcatuite din samsari imobiliari, primari, angajati de la stat, si chiar inalti demnitari. In comuna Jilava, chiar langa Bucuresti, actioneaza de ani buni o gasca de indivizi cercetati penal, care pozeaza in aparatorii legii. O filiera cu nasi, fini si personaje sus-puse cu interese transpartinice, care vizeaza de ani buni terenuri de sute de milioane de euro, arata Stirile ProTV intr-un reportaj marca "Romania, TE IUBESC".
In rolurile principale, se numara: primarul care a denuntat o filiera mafiota din care si el a facut parte, un om de afaceri, fin cu primarul si om cu relatii la Cadastru, un prim procuror ilfovean acuzat ca favorizat clasarea unor plangeri penale in schimbul unor "atentii" de sute de mii de euro si un avocat cercetat pentru ca a intermediat legaturile dintre ceilalti protagonisti.
Guvernul va inapoia, trimestrial, transportatorilor 4 centi din acciza la carburant
Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, a declarat premierul Victor Ponta, noteaza Incont.ro.
Prim-ministrul a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat, miercuri, de Guvern. "Am stat de vorba cu Uniunea Nationala a Transportatorilor si am intrebat: Domn’e, care e efectul asupra voastra a acestei accize? Si mi-au zis: Iata ce se intampla, s-ar putea sa alimentam mai mult in Ungaria sau s-ar putea sa alimentam tranzitul. Si, bun, care e solutia? Pai, uite cum se intampla in sase tari din Uniunea Europeana: mariti cu sapte eurocenti, dar daca va aducem factura prin care am cumparat in mod corect, legal, de la benzinarie, dati-ne inapoi o parte din aceasta crestere de acciza. Miercuri, vom adopta actul normativ prin care trimestrial - cele sase tari au sisteme diferite, unele dau o data pe an, altele semestrial sau trimestrial - deci, tot ceea ce se cumpara de transportatorii care au licenta de transport, cu factura, motorina, in trimestrul III imi aduce acea factura si, din sapte centi, cat a crescut, trei ii da transportatorul si patru ti-i da Guvernul inapoi", a relatat Ponta la Romania TV.
Cand estimeaza guvernatorul BNR ca isi va reveni creditarea in Romania
Creditarea va reveni pe plus in cateva luni, avand in vedere ca asistam la o intensificare a promovarii creditelor, iar o parte din banii eliberati prin reducerea rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta de la inceputul acestui an au mers catre sporirea creditarii, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, informeaza Dailybusiness.ro.
"Creditarea in lei pare ca merge intr-un ritm destul de vioi. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata decat cresterea la lei. Fara sa am o evaluare a bancii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in terenul pozitiv", a precizat Isarescu.
El a spus ca banca centrala urmareste impactul pe care l-a avut in piata bancara reducerea rezervelor minime obligatorii operata in data de 8 ianuarie 2014, avand in vedere ca BNR isi mentine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din tarile UE, de 2%, intr-un interval de timp rezonabil. In acest moment, insa, avand in vedere ca lichiditatea din piata este ridicata, iar dobanzile interbancare pe termen scurt ajung si la 0,5%, guvernatorul sustine ca trebuie sa mai astepte cu o noua reducere a rezervelor.
Lista celor 7 firme tinute "la secret", care spun cat costa vilele RA-APPS. Cum raspund la intrebarea: cine a evaluat sediul PSD de 3 ori sub pretul pietei?
Afacerea prin care PSD si-au cumparat in decembrie de la stat sediul central la un pret de cel putin 2,5 mai mic decat cel al pietei este protejata de Regia Protocolului de Stat. Astfel RA-APPS tine secret numele firmei de evaluare, invocand "clauze de confidentialitate". Mai mult din investigatia Gandul reiese cum Regia Protocolului de Stat face evaluari pentru vanzarea imobilelor de protocol cu 7 evaluatori, selectati in baza unei cereri de oferta.
Raportul de evaluare, care stabileste pretul pietei este cel de la care pleaca pretul cerut cumparatorului. Patru dintre aceste firme au o relatie de afaceri mai veche cu RA-APPS, detinand contracte cu statul chiar si sub fosta guvernare. Interesant este si cazul firmei ROMANIAN EXPERT CONSULTING, condusa si detinuta de Marian Dumitrascu, sotul Elenei Dumitrascu, inspector la Corpul de Control al Prim-Ministrului si fosta sefa a acestuia in perioada guvernarilor Boc si Ungureanu. Puteti citi in continuare cum au reactionat aceste firme cand au fost intrebate despre raportul de evaluare din cazul sediilor partidelor.
Gandul a publicat in luna februarie informatii privind modul in care PSD a apelat la noua lege prin care sediile formatiunilor politice se pot cumpara, in rate, fara credit bancar, direct de la stat. Contractele au fost incheiate in decembrie, la doua luni dupa ce Guvernul Ponta a adoptat, prin Hotarare, normele de aplicare a legii votate in Parlament in 2013. Detalii despre actul normativ ce a facut posibila tranzactia, dar si modul in care acesta a fost votat in Parlament gasiti aici.
Remuneratia presedintelui Google a crescut anul trecut de doua ori
Pachetul salarial al presedintelui Google, Eric Schmidt, a crescut de peste doua ori anul trecut, la 19,3 milioane de dolari, in conditiile in care sumele alocate altor trei lideri ai companiei au fost reduse semnificativ, potrivit Bloomberg.
Castigul lui Schmidt a inclus actiuni in valoare de 11,4 milioane de dolari, pentru a corecta o eroare administrativa in calcularea beneficiilor din 2011, potrivit documentelor depuse de Google la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC). Schmidt a mai incasat un salariu de 1,25 de milioane de dolari si un bonus de 6 milioane de dolari, la fel ca in 2012. Luna trecuta, Schmidt a primit o prima in actiuni in valoare de 100 de milioane de dolari, pe care o va incasa pe parcursul a patru ani.