1 din 3 IMM-uri moare in primul an de functionare, ce site din Romania vinde aproape dublu fata de IKEA, iar statul viseaza la sute de milioane, dar nu poate vinde vilele din Primaverii
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Misu Negritoiu, ING: “Statul sa faca un fond de investitii care sa capitalizeze firmele industriale detinute de romani”
A doua zi de ZF Bankers Summit ’13 a adus in discutie slabiciunile din economie si problema insolventelor care apasa portofoliile de credite ale bancilor. O solutie ar fi ca statul sa recapitalizeze firmele industriale cu capital romanesc aflate in dificultate, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.
Statul ar trebui sa infiinteze un fond de investitii care sa capitalizeze companiile industriale cu capital romanesc aflate in dificultate, care se confrunta in principal cu un nivel slab de capitalizare, dar care au perspective de redresare, a declarat ieri Misu Negritoiu, chairman al ING Bank, la conferinta ZF Bankers Summit ’13. Solutia lui Negritoiu este surprinzatoare, venind de la unul dintre oamenii care au construit capitalismul romanesc dupa ‘90 si au promovat economia de piata. Aceasta solutie este insa acum aplicata in lume, in conditiile in care investitorii privati sunt reticenti sa mai puna bani pe termen lung in industrie.
1 din 3 IMM-uri moare in primul an de la infiintare
Spiritul antreprenorial din Romania nu este foarte ridicat, dar chiar si asa se infiinteaza destule IMM-uri noi in fiecare an. Din pacate, doar doua treimi dintre acestea reusesc sa ramana in activitate dupa un an, potrivit Capital.ro. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism si Mediul de afaceri, Maria Grapini, se plangea, recent, ca numarul de IMM-uri raportat la mia de locuitori este de trei ori mai mic decat media europeana. Ce nu a spus ministra IMM-urilor este ca firme noi se infiinteaza destul de multe in fiecare an, insa multe dintre ele dau faliment inainte de a implini un an. Si nu se refera nici la faptul ca statul ar putea ajuta IMM-urile, dar nu prin facilitatea de credit, ci prin reduceri ale taxelor si impozitelor. Datele Institutului National de Statistica arata ca procentajul de firme noi raportat la nivelul anului 1995, cand existau 388.180 firme, este de peste 30% in ultimii zece ani. Varful a fost atins in 2008, cand rata de creare a fost de 42,4%, dar chiar si in 2011, ultimul an din raportul INS, procentajul a fost de 36,1%, echivalentul a 140.083 firme noi. Jumatate dintre acestea, 47,3%, au fost interprinzatori individuali, iar restul, 52,7%, societati comerciale, noteaza Capital.ro.
Ai sub 25 de ani si esti somer? Europarlamentarii tai pregatesc programe de asistenta
Tinerii au cele mai mari probleme sa isi gaseasca un loc de munca in Europa, ca urmare a crizei financiare care inca nu s-a incheiat pe continentul nostru, dar si din cauza ineficientelor sistemelor de educatie sau chiar a legislatiei deficitare. Somajul in randul tinerilor a atins cote alarmante in multe economii mari din UE, relateaza Wall-Street.ro. Ce planuri au europarlamentarii si ce beneficii ar putea avea in curand si tinerii romani? Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizeaza recent ca rata somajului la tinerii sub 25 de ani a atins un nivel de neimaginat, care necesita actiuni urgente, in contextul in care Spania si Grecia au rate ale somajului de peste 50% pe acest segment. De altfel, fostul secretar general al Natiunilor Unite Kofi Annan avertizeaza ca somajul in randul tinerilor din intreaga lume a atins un nivel dramatic, iar antreprenoriatul este una dintre solutiile la indemana pentru a rezolva aceasta problema planetara.
De la dactilograf, la fondator in electro-retail. Antreprenoarea care face 4 milioane de euro pe an din pasiunile altora
A absolvit o facultate de turism, e pasionata de pictura, dar azi conduce o firma din electro-retail. Pana sa ajunga insa aici recunoaste ca a experimentat multe meserii. De la dactilograf, secretara si comerciant, Dana Becheru a ajuns sa fie astazi proprietarul unui magazin cu produse foto, care anul trecut a obtinut o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, scrie incont.ro.
Dana Becheru (45 de ani) este cofondator si unul dintre proprietarii retailerului F64, magazin care vinde atat online, cat si offline aparate de fotografiat si accesorii de ultima generatie. S-a hotarat sa intre in afaceri in 2001, alaturi de fostul coleg de liceu, dupa ce a vandut afacerea parintilor sai, un magazin alimentar. „Acolo am invatat cum sa aranjez marfa pe raft, cum sa fac preturi, cum sa interactionez cu clientii”. Alaturi de Marian Alecsiu a pus la bataie 50.000 de dolari si impreuna au deschis un centru de produse si accesorii foto in Bucuresti. De atunci si pana azi, ”F64 s-a dezvoltat organic”, a povesti Dana Becheru intr-un interviu acordat Incont.ro. De la 4 angajati, cat avea in urma cu 12 ani, astazi numara 120. Magazinul de desfacere s-a transformat in cladire de birouri, iar veniturile au ajuns la ordinul milioanelor de euro.
Croaziera cu plecare din Constanta ii atrage pe romani
Una dintre cele mai mari linii de croaziera din Europa va incepe in luna septembrie a acestui an o croaziera cu imbarcare din portul Constanta. Aproape toate locurile au fost vandute. Constanta redevine port de imbarcare pentru croaziere din 27 septembrie. MSC Cruises a ales portul Constanta ca punct de plecare pentru croaziere de patru si sapte nopti, iar pachetele turistice se vand exclusiv prin agentia Aerotravel Lufthansa, informeaza Economica.net. „Prima plecare Contanta/Constanta (nr. plecarea si intoarcerea se face in acelasi port) este vanduta aproape in totalitate. Si restul plecarilor s-au vandut bine, motiv pentru care mai sunt putine disponibilitati", a declarat Mihai Grigoras, Aerotravel MSC Cruise Coordinator.
Preturile pentru croaziera cu imbarcare pe data de 27 septembrie pornesc de la 749 de euro/persoana in cabina interioara si ajung la 1.200 de euro/persoana in cabina exterioara cu balcon. In pachet sunt incluse: cazare 11 nopti, toate mesele, bauturile non-alcoolice, seara de gala cu cina speciala, accesul la piscine, jacuzzi. Nu sunt incluse taxele portuare 130 euro/persoana si taxa de serviciu de 7 euro/zi/persoana.
Ce site din Romania vinde aproape dublu fata de IKEA
De aproape doi ani, eMAG vinde pe internet nu doar electronice, electrocasnice si IT, ci si carti, jucarii si scutece, articole de bricolaj sau asigurari. Cum a ajuns cel mai mare magazin online autohton sa devina un soi de Amazon de Romania?
„Ideea lansarii unei platforme deschise pentru alti retaileri a venit cu mai bine de trei ani in urma”, povesteste Radu Apostolescu, co-fondatorul, actionarul si directorul de dezvoltare eMAG, despre ceea ce astazi este Marketplace. La sfarsitul lui 2009, magazinul online de electronice, electrocasnice si IT era vizitat in fiecare luna de aproximativ 30% dintre romanii cu acces la internet, in conditiile in care acest gen de produse insemna doar 3% din valoarea totala a cosului lor anual de cumparaturi. Si desi doar astfel de produse se gaseau pe rafturile virtuale ale eMAG, "oamenii nu ne vedeau ca un retailer exclusiv de electroIT si voiau sa cumpere cat mai multe categorii de produse de la noi", a explicat Apostolescu pentru revista Business Magazin.
De aici, ideea Marketplace a evoluat destul de natural, mai ales ca specializarea pe o singura nisa e in ADN-ul retailului traditional, offline daca vreti, dupa cum spune managerul, unde extinderea unui lant deja existent pe alte categorii de produse este foarte dificila, avand in vedere limitarile impuse de logistica, de spatiul la raft sau de perceptia consumatorilor, pe cand in online lucrurile sunt mai simple. Odata conturata, ideea s-a concretizat in aprilie 2011, cand pe eMAG au aparut si alte tipuri de produse, pentru inceput jucarii, iar gama a fost in permanenta extinsa prin intermediul partenerilor la carti, articole de bricolaj, asigurari, calatorii sau articole de puericultura.
Profil de business: George Sotiroulis
Dupa nume, George Sotiroulis este grec. Judecandu-i pasiunile si activitatea zilnica, este italian si... un pic de tot roman. Ani de zile a calatorit in toata Europa, lucrand in companii multinationale, pana cand a constatat ca din viata lui, cosmopolita si palpitanta de altfel, lipsea ceva esential. „Mi-am dat seama ca nu aveam acel gen de satisfactie care vine doar atunci cand lucrezi pe cont propriu“, a declarat acesta pentru Forbes Romania.
In urma cu cinci ani, cand a decis sa aduca Cioccogelateria Venchi in Romania, acesta era deja un brand cu o istorie de peste 130 de ani si cu renumele de ciocolatier oficial al Premiilor Nobel, ceea ce i-a facut demersul chiar mai dificil decat pornirea unei afaceri de la zero. „Trecutul unui brand e o responsabilitate in plus“, crede George, „iar uneori te impovareaza si mai tare, pentru ca oamenii sunt diferiti de la o tara la alta si nu ai cum sa stii cum merg preferintele lor“, a povestit Sotiroulis pentru Forbes.ro.
Esecul RA-APPS: Statul viseaza la sute de milioane, dar nu e in stare sa vanda vilele din Primaverii
Vanzarea caselor RA-APPS se dovedeste un esec de proportii. Desi Guvernul spera sa obtina sute de milioane de euro in 2012, a reusit sa instraineze doar 16 imobile din 700, iar anul acesta nu s-a inscris nimeni la licitatii, noteaza Stirileprotv.ro. Consultatii imobiliari spun ca strategia de vanzare ar fi proasta. Licitatiile sunt anuntate tarziu, iar cei interesati nu pot sa obtina informatii despre locuinte daca nu achita sute de euro pentru un dosar de prezentare. Joi au fost scoase la vanzare 6 apartamente din acel bloc nou construit. RAAPPS spera sa obtina pe ele 1,1 milioane euro, insa n-a incasat niciun cent, deoarece nimeni nu s-a prezentat la licitatie. Potrivit unor informatii, aici locuiesc angajati ai guvernului. Foarte putina lume afla despre existenta acestor apartamente, pentru ca anuntul public se face cu doar 15 zile inainte de organizarea licitatiei si oricum doar pe site-ul RAAPPS-ului, la sediu si in cateva ziare, informeaza Stirileprotv.ro.
Recoltele record din acest an vor conduce probabil la scaderea preturilor cerealelor
Recoltele record estimate pentru acest an vor determina probabil scaderea preturilor la cereale la nivel global, potrivit FAO, Organizatia pentru alimentatie si Agricultura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, citata de Financial Times. Cotatiile cerealelor au urcat puternic anul trecut, in contextul celei mai severe secete din ultimii 50 de ani in SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Avansul preturilor a alimentat inflatia in tarile emergente, inclusiv in China. Preturile se vor mentine ridicate la carne, peste si lactate, iar costul total al importurilor de alimente la nivel global se va mentine peste pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru al treilea an consecutiv. Organizatia estimeaza importuri de alimente de 1.090 de miliarde de dolari pentru acest an, in crestere fata de anul anterior, potrivit FT.
Viceguvernatorul bancii Austriei, pus sub acuzare pentru de mita
Procuratura din Viena a anuntat, joi, ca a pus sub acuzare noua persoane, inclusiv pe viceguvernatorul bancii centrale a Austriei, Wolfgang Duchatczek, pentru dare de mita in vederea obtinerii de catre imprimeria bancii a unor contracte de tiparire de bani in strainatate. Duchatczek si ceilalti opt suspecti sunt acuzati de dare de mita, spalare de bani si alte delicte, potrivit unui comunicat al procuraturii, citat de New York Times. Banca centrala nu a comentat decizia procurorilor si a afirmat ca Duchatczek, care este seful imprimeriei, nu va da declaratii presei. Pedeapsa maxima este de pana la zece ani de inchisoare pentru infractiunile de care sunt acuzati cei noua, potrivit postului public TV din Austria ORF/
Redresarea pietei auto din Europa, impiedicata de incertitudinile din Germania
Redresarea pietei auto europene dupa declinul din ultimii sase ani va depinde in mare masura de rezultatul alegerilor din Germania, unde populatia se abtine de la cumpararea de masini inaintea scrutinului din toamna care, potrivit sondajelor, nu va avea un castigator clar, relateaza Bloomberg. Aproape o masina din patru comercializate in Europa este vanduta in Germania, tara care a evitat recesiunea care a marcat alte state din zona euro. Exporturile catre Asia si Statele Unite au ajutat la mentinerea stabilitatii pietei muncii. Somajul, de 6,9%, este aproape de minimul ultimelor doua decenii, iar increderea consumatorilor este pe un trend ascendent. Soliditatea economiei germane nu este insa reflectata si de piata auto. Vanzarile de masini din Germania au scazut cu 9,9% in luna mai si sunt in declin cu 8,8% de la inceputul acestui an, potrivit oficiului pentru inmatriculari auto KBA. "Oamenii asteapta sa vada ce se intampla cu alegerile. Nu este vorba de problemele economice, somajul este inca scazut, economia este destul de solida", a declarat Ian Robertson, director de vanzari si marketing pentru brandul BMW, pentru Bloomberg.