Nokia a anuntat marti ca acordul va creste profitul din trimestrul al doilea, dupa ce avertizase la inceputul lunii mai ca va rata obiectivele, transmite Reuters.

Actiunile companiei finlandeze au crescut cu 3% in deschiderea sedintei bursiere. Analistii au salutat vestea si considera ca incheierea litigiului cu Apple va permite companiei sa se concentreze pe business-ul de baza, care se confrunta cu obstacole serioase.

"E prima veste buna pentru Nokia dupa mult timp. Acum se pot concentra pe afaceri, si in plus disputa s-a incheiat in favoarea lor", comenteaza un analist finlandez.

Nokia a pierdut initiativa pe piata smartphone, dominata de iPhone si de telefoanele cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

La inceputul acestei saptamani, banca japoneza Nomura anticipa ca Nokia isi va pierde in acest trimestru pozitia de cel mai mare producator de smartphone-uri in favoarea Samsung Electronics, iar trimestrul viitor va fi depasita si de Apple.

Appe si Nokia sunt in litigiu din octombrie 2009, cand compania finlandeza a dat in judecata producatorul iPhone in Statele Unite pentru folosirea ilegala a unor tehnologii.

Nokia a obtinut de la Apple o suma de bani care nu a fost facuta publica, dar si plati periodice pentru utilizarea tehnologiilor companiei.

Un reprezentant al companiei americane a confirmat acordul.

Conflictele ajunse in justitie au devenit tot mai dese in industria telefoanelor mobile in ultimii ani, dupa ce Apple si Google si-au asigurat "felii" importante din piata foarte profitabila a smartphone-urilor in defavoarea jucatorilor mai vechi, care nu au reusit sa tina pasul cu inovatiile din domeniu.

Nokia a anuntat ca va deschide noi actiuni in justitie pentru folosirea nelegitima a tehnologiilor companiei de catre rivali, analistii anticipand ca producatorii de telefoane Android vor fi cel mai probabil urmatoarea tinta a grupului finlandez.