Un fondator al Facebook renunta la cetatenia americana inainte de listarea companiei la bursa si ar putea plati taxe mai mici
Eduardo Saverin, miliardarul cofondator al Facebook, a renuntat la cetatenia americana inaintea unei oferte publice initiale care ar evalua reteaua de socializare la pana la 96 miliarde de dolari, iar decizia i-ar putea reduce acestuia taxele catre Fiscul american, potrivit Bloomberg.
Facebook intentioneaza sa atraga pana la 11,8 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cea mai mare din istorie pentru o companie din sectorul IT.
Saverin detine o participatie de circa 4%, potrivit portalului whoownsfacebook.com. In cazul vanzarii de actiuni la pretul maxim vizat de Facebook, participatia acestuia ar valora 3,84 miliarde de dolari. Detinerile lui Saverin nu sunt mentionate in raportarile Facebook, scrie Mediafax.
Saverin, 30 de ani, se alatura unui numar tot mai mare de americani care renunta la cetatenia SUA inaintea unei posibile majorari a taxelor pentru cei bogati. Miliardarul, nascut in Brazilia si rezident in Singapore, este unul dintre cei care l-au ajutat pe Mark Zuckerberg sa lanseze Facebook.
"Eduardo a ajuns recent la concluzia ca este mai practic sa devina rezident in Singapore, unde intentioneaza sa locuiasca pentru o perioada nedefinita de timp", a afirmat un purtator de cuvant al lui Saverin.
Numele lui Saverin se afla pe o lista publicata de Fiscul american cu persoane care au ales sa renunte la cetatenie pana la 30 aprilie. Saverin a facut acest pas "cam prin septembrie"anul trecut, a spus purtatorul de cuvant.
Pe langa reducerea taxelor rezultate din participatia la Facebook, renuntarea la cetatenia SUA l-ar putea ajuta pe miliardar sa evite plata de taxe pe castigurile de capital, intrucat Singapore nu are o astfel de taxa.
Saverin nu va scapa de toate taxele din SUA, noteaza Bloomberg. Americanii care renunta la cetatenie sunt datori cu o taxa "de iesire" pe castigurile de capital pentru portofoliile de actiuni, chiar daca nu vand participatiile, a declarat Reuven S. Avi-Yonah, profesor al programului international pentru taxe la scoala de drept a Univeritatii din Michigan. In privinta taxelor, Fiscul trateaza pachetele de actiuni ca si cum ar fi fost vandute.
Renuntarea la cetatenie cu mai mult timp inaintea unei oferte publice initiale este "o idee foarte desteapta" in privinta taxelor", a spus Avi-Yonah. "Odata ce compania este listata, nu mai poti face nimic in privinta valorii".
Profitul lui Saverin, si in consecinta taxele, ar avea la baza o evaluare a consultantilor acestuia. Acestia ar fi putut evalua participatia la Facebook la un nivel mai redus comparativ cu valoarea dupa listare, reducand astfel suma pe care trebuie sa o plateasca.
Saverin s-a aflat in trecut in conflict cu Zuckerberg, fost coleg la Harvard, in privinta controlului Facebook. Saverin l-a dat in judecata pe actualul sef al companiei si a acceptat un acord amiabil pentru o suma ramasa secreta. Eduardo Saverin s-a mutat in SUA in 1992 si a devenit cetatean american in 1998, potrivit purtatorului de cuvant al acestuia.
Renuntarea la cetatenie este o varianta aleasa de tot mai multi americani. Un numar record de 1.780 de persoane au renuntat la pasaportul SUA anul trecut, fata de 235 in 2008, potrivit datelor guvernamentale.
Nivlul taxei pe venit pentru americanii cu venituri mari va urca anul urmator la 39,6%, de la 35%, iar cele pe castiguri de capital si dividende se vor majora de asemenea, in cazul in care Congresul nu blocheaza cresterile.
Pe acelasi subiect: