Pe piata au aparut zeci de aplicatii. Unele ii ajuta peutilizatori sa blocheze smartphone-urile de la distanta, altele, sa stearga datele din memorie. Pentru asta trimit un SMS care contine o parola speciala. Ce puteti face insa cand hotii scot cartela si o arunca dupa ce au dat lovitura?

Din fericire, in unele cazuri, telefonul are sistem antifurt. Asa ca orice incercare de acces va fi inregistrata, iar telefonul inteligent il va filma pe hot si va trimite clipul video pe emailul proprietarului.

Aplicatia, care nu are nevoie de cartela, incepe sa functioneze chiar de la prima introducere gresita a codului de acces. Softul foloseste camera frontala, adica sunt sanse mari sa pozeze... chiar fata hotului.

"Aplicatia poate sa inregistreze un film, o poza, sau sa inregistreze sunetul ambiental. Trimite totodata coordonatele GPS ale locatiei", explica Andrei Paraschiv, programator.

O astfel de aplicatie costa pana la un euro si jumatate. Aveti grija sa aiba toate setarile potrivite.

Pentru cei care nu au un smartphone autoritatile vor pune la punct o procedura speciala in caz de furt. Pagubitul se va adresa operatorului si ii va prezenta factura de cumparare a telefonului pentru a demonstra ca este proprietarul de drept. Apoi operatorul va introduce codul IMEI al mobilului intr-o lista speciala.

"Atunci cand se autentifica un astfel de telefon in orice retea din Romania, furnizarea serviciului sa fie blocata",
spune Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Daca ati pierdut factura, puteti afla codul IMEI, un fel de CNP al telefonului, daca tastati un cod special: *# 06#

Potrivit statisticilor, in Romania sunt blocate anual 30.000 de cartele, dintre acestea 60% sub suspiciunea de furt.